Efectele sale nutriţionale au fost descoperite în 1940, iar de atunci a devenit unul dintre cei mai importanți și versatili nutrienti din dietele noastre. Acizii folați au roluri microbiologice cheie în metabolismul celular și sunt necesari pentru producția de ADN, implicit a proteinelor și a altor molecule necesare pentru funcționarea adecvată a celulelor.

Vei descoperi mai jos acțiunile benefice ale acidului folic, toate informațiile pe care le oferim fiind bazate pe cercetări științifice și recomandări medicale.

Ce este acidul folic?

Acidul folic (Vitamina B9, folacina sau folat) este un compus solubil în apă, regulat absorb It în organism prin legături covalente cu proteinele. Această formă de transport necesită foarte multă energie pentru a-l transforma într-o formă biologic activă, denumită tetrahidrofolat sau THF.

THF joacă un rol esenţial în metabolismul osidativ, în metabolismul aminoacizilor, în metabolismul purinic și în sinteza acizilor nucleici.

De asemenea, coenzima Q10, o altă substanţă esenţială pentru funcţia celulelor, are nevoie de acid folic pentru a se forma în organism.

Beneficiile acidului folic:

  1. Acizii folaţi joacă un rol crucial în metabolismul diferitelor molecule deoarece facilitează transformările biochimice.

  2. Cheia funcţionării adecvate a celulelor este necesara pentru buna funcţionare a întregului corp.

  3. Acidul folic ajută la producerea de celule roșii din sânge, pațrunde în ficat și alte țesuturi care necesită energie pentru a-și îndeplini funcția.

  4. Acizii folați sunt un nutrient important ce îmbunătăţește sănătatea cardiovasculară și favorizează scăderea nivelului de homocisteină, un produs rezidual toxic care împiedică circulația sangvină.

  5. Acidul folic diminuează și riscul de diabet, atât de tip 1, cât și de tip 2.

  6. Acizii folaţi joacă un rol foarte important în folosirea cildului și imaginea mentală. Lipsa acestuia poate duce la pierderea memoriiei, confuzie, pierderea atenţiei și chiar depresie.

  7. Acidul folic reglează anumite hormoni și acţionează ca un neuro-protectant, adică poate preveni dezvoltarea anumitor boli neuro-degenerative precum alzheimer și autism.

  8. Acest acid folic este un protector al sistemului gastrointestinal, fiind foarte eficient în prevenirea și reducerea simptomelor bolii inflamatorii intestinale precum și a bolii Crohn.

  9. Aportul ridicat de acid folic consumat sistematic este un factor de risc scăzut pentru cancerul de prostată la bărbaţi.

  10. Acidul folic prezintă un efect benefic pentru tratarea unui număr de afecţiuni asociate bolilor autoimune lupus eritematos sistemic, boala lui Still la copii, tiroidită și diabet.

  11. Acizii folaţi sunt de asemenea implicați în prevenirea leziunilor creierului și a meniscului, ajutând organismul să se recupereze mai repede și ajutând la repararea țesuturilor.

Cum să obții suficient acid folic?

Este important ca dieta ta zilnică să includă alimente bogate în acid folic, vitamine și alte substanţe nutritive. Iată câteva surse principale de acid folic:

  1. Fructele și legumele, mai ales afinele, căpșunile, spanacul, varza, cartofii, sparanghelul, legumele fasole, țelina, morcovii și roșiile sunt surse excelente de acid folic.

  2. Lactatele și produsele lactate sunt alimentele cu cea mai mare concentrație de acid folic.

  3. Unele produse de patiserie și produse din făină de grâu conțin aditivi folici.

  4. Peștele, cu precădere cei sălbatici, precum somonul, macroul și heringul, este o excelentă sursă de acid folic.

  5. Carnea, ouăle și produsele de patiserie conțin cantităţi mici de acid folic.

  6. Pentru cei care duc o viață vechegătăriană sau vegană, există și alimente vegetale cu acid folic, cum ar fi nucile, semințele și fructele uscate ca curmalele, bananele uscate și stafidele.

  7. Consumul de alcool poate inhiba absorbţia de acid folic.

  8. Controlează-ţi și aportul de carbohidraţi, care poate reduce absorbţia acidului folic.

Este important să alegi alimentele cu cel mai mare conținut de acid folic. Se recomandă câteva portiuni de fructe și legume pe zi, precum și produse lactate. Este recomandat ca femeile însărcinate și care intenţionează să rămână însărcinate să consume în fiecare zi cantităţi ridicate de alimente bogate în acid folic.