Odată cu faptul că părinții își doresc în mod constant să crească un copil puternic și sănătos, se ridica întrebarea ce boli de piele pot afecta bebelușii și cum pot fi tratate. Acest articol va discuta despre diversele tipuri de boli de piele care pot fi prezente în primele luni de viață ale bebelușului, precum și ceea ce părinții pot face pentru a-i proteja micuțul lor.

În calitate de părinți, am trecut prin perioada sarcinii și suntem dornici să venim acasă cu noul nostru bebeluș. În această perioadă, este firesc să fim conștienți de posibilitatea de a dezvolta boli de piele la bebeluși si să ne pregãtim pentru a le preveni.

Riscurile privind bolile de piele la bebeluși

La naștere, unul din primele lucruri pe care le veți observa este pielea bebelușului. Acest lucru este important deoarece, accidentele sau bolile de piele s-ar putea dezvolta în primele luni de trăire. De obicei, acest lucru se poate întâmpla datorită umezelii și căldurii din mediul înconjurător.

Bolile de piele pot fi clasificate în trei categorii separatae: infecții bacteriene, infecții virale și afecțiuni cutanate non-infecțioase. Diagnosticul acestor boli la un bebeluș poate fi destul de dificil, astfel încât sfatul unui medic poate fi de obținut prin contactarea lui.

Tipuri de boli de piele

Infecții bacteriene

Bolile de piele care se dezvoltă din cauza bacteriilor pot fi cea mai frecventă colecție de boli izolate la bebeluși. Acestea pot apărea și la suprafața pielii, înainte de aplicarea unui tratament sau a unei sesiuni de scutec. Cel mai des, aceasta este de fei urmată de mâncărime și căldură la locul afectat și poate fi tratată prin antibiotice și creme locale.
Una din aceste infecții este impetigo, aceasta este o infecție bacteriană care se poate localiza la nivelul feței sau a corpului, provocând vezicule mici și roșii. Impetigo este cea mai frecventă boală de piele la copii și se poate dezvolta prin contactul cu bacterii din mediul înconjurător.

Infecții virale

Infecțiile virale sunt foarte comune la bebeluși și se pot manifesta prin răceli, gripă sau în unele cazuri, febră. Aceste infecții de obicei sunt foarte contagioase și pot fi cauzate de virusul herpetic, care se manifestă prin aspergi sau așa-numitele “buze umflate”​. Acestea sunt sarcini atenuante, dar care provoacă disconfort la bebeluși. Spre deosebire de infecțiile bacteriene, acestea nu se pot trata cu antibiotice și au nevoie de medicație antivirala pentru a se remedia.

Alergii și afecțiuni cutanate non-infecțioase

Alergiile sunt frecvente și pot fi cauzate de prea mult contact cu substanțe chimice naturale sau sintetice. Bolile cutanate non-infecțioase sunt de asemenea, foarte comune și pot fi cauzate de iritații cutanate, dermatite și mâncărime. Acestea sunt similare cu infecțiile bacteriene și pot urma același tratament pentru ca bebelușul să se recupereze.

Totuși, dacă bebelușul devine mai iritat și există semne de infecție, atunci trebuie consultat medicul pentru un diagnostic corect. De asemenea, acestea pot fi ameliorate prin schimbarea dietei, consumul unei mai mari cantități de apă și evitarea contactului direct cu substanțele chimice.

Cum se pot preveni bolile de piele la bebeluși

Prevenirea bolilor de piele la bebeluși este o sarcină ce necesită multă atenție din partea părinților. Iată câteva dintre modalitățile prin care bebelușului îi putem asigura o piele sănătoasă:

• Schimbați scutecul la fiecare oră pentru a preveni iritațiile
• Evitați utilizarea strecurătoarelor și așternuturilor chimice, care pot provoca iritații
• Curățați de câte ori este nevoie zonele afectate și utilizați produse hipoalergene create special pentru copii
• Folosiți produsele dermocosmetice adecvate pentru a preveni uscarea excesivă
• Asigurați-vă că fața bebelușului nu este în contact direct cu cearșafurile care sunt reci la atingere
• Folosiți haine din bumbac 100 %, care să lași pielea bebelușului să respire
• Permiteți bebelușului să se bucure de băile cu aburi, care sunt benefice pentru pielea bebelușului
• Monitorizați dieta bebelușului, pentru a a asigura o digestie corectă
• Evitați contactul copilului cu persoane care prezintă semne de infecții sau alergii