Cafeina este, probabil, cea mai cunoscută substanță din lume, cu greu de confundată cu altceva. Prezentă în mai multe alimente și bauturi și considerată a fi un stimulent puternic pentru sistemului nervos, cafeina are o mare popularitate în colectarea alimentelor și a băuturilor, fiind adăugată discret sau în mod deliberat.

În acest articol vă vom ajuta să înțelegeți mai bine cafeina și să stabiliți dacă este dăunătoare sau nu.

Avantajele și Dezavantajele Consumului de Cafeină

Orice substanță chimică are avantaje și dezavantaje și cafeina nu face excepție. Iată rudele:

Avantajele

  1. Cafeina reține dopamina și ajută la atenuarea oboselii și la restabila nivelurile energiei.

  2. Există dovezi că consumatorii moderați de cafea pot avea un risc mai scăzut de boală de inimă, diabet de tip 2 și boli de rinichi.

  3. Cafeina poate ajuta în procesul de pierdere în greutate prin arderea grăsimilor și accelerarea metabolismului.

Dezavantaje

  1. Consumul excesiv de cafea poate cauza insomnia și schimbări de dispoziție, cum ar fi anxietate si iritabilitate.

  2. Consumul excesiv de cafea poate cauza și palpitatii, insomnii, foame, deficiente de vitamine și minerale, etc.

  3. Cafeina poate interfera cu absorbția calciului și, prin urmare, poate cauza osteoporoza sau alte boli legate de calciu.

Care sunt efectele adverse ale cafeinei?

Efectele adverse ale cafeinei, cum ar fi insomnia, iritabilitatea, nivelurile crescute de hormoni, etc., nu sunt dăunătoare, dacă doza de cafeină nu este excesivă. Cele mai bune cantități de cafeină depind în mare măsură de corpul fiecăruia în mod individual și ar trebui să fie limitate la un maxim de 400mg pe zi.

Ei bine, nu toată lumea poate suporta aceeași cantitate de cafeină. Unele persoane sunt mai sensibile la cafeină și se pot confrunta cu efecte secundare la doze mici. Acestea din urmă ar trebui să evite complet băăuturile și alimentele care conțin cafeină, cum ar fi cafeaua, ceaiul, ciocolata neagră și băuturile răcoritoare energizante etc.

Există unele alimente și băuturi care pot ascunde cafeina, așa că ar trebui să fiți precauți și să citiți etichetele atent. Produsele care conțin cacao, ceai, cola și alte plante somnifere pot conține aceasta substanță.

Există și produse răcoritoare cautionate care conțin cantități scăzute sau chiar zero de cafeină. Sunt indicate în special pentru persoanele sensibile la cafeină și persoanele care se abtin de la consumul de alcool. Aceste produse și băuturi sunt facute special pentru persoanele care doresc sa profite de stimulentele cafelei, fără a experimenta efectele negative.

Cum afectează cafeina somnul?

Cafeina poate afecta somnul, chiar și în doze mici. Consumarea acesteia înainte de căderea nopții poate prelungi timpul de adormire și poate reduce calitatea somnului și numărul de ore de somn profund. Unul dintre motivele principale principale ale acestei probleme este că cafeina stimulează eliberarea dopamina și norepinefrina în organism, care interferează cu mecanismul de somn.

De ce este utilizata cafeina in suplimentele alimentare?

Cafeina poate fi adăugată pe lista ingredientelor suplimentelor alimentare, deoarece aceasta are multiple beneficii asupra sănătății. Acesta poate ajuta la îmbunătățirea stării generale de sănătate și poate ajuta la pierderea grăsimilor și creșterea energiei.

Unii producători de suplimente se bazează pe efectele de stimulare ale cafeinei pentru a oferi mai multă energie la antrenamente și pentru a promova performanțe mai bune. În plus, puțini știu că cafeina poate îmbunătăți și sănătatea creierului, eficiența mentală, capacitatea de concentrare și abilitățile de memorie.

Ce Precautii ar trebui sa luati?

Cu toate că cafeina poate avea multe beneficii atunci când se utilizează în mod corespunzător, aceasta poate fi dăunătoare și dacă se consumă excesiv sau se abuzează de ea.

Deoarece aceasta substanță poate afecta nivelurile hormonale, este recomandat să o consumați cu măsură. Consumul excesiv poate cauza palpitatii, insomnia și iritabilitate și poate reduce durata somnului. Femeile însărcinate, copiii și persoanele cu boli de inimă ar trebui să fie foarte atente și să consulte un medic înainte de a începe să consume cafea.