Tuturor ne este cunoscut faptul ca avem nevoie de proteine pentru a ne mentine in forma si a avea o sanatate buna. Insa, cate proteine trebuie sa consumam zilnic pentru a ne asigura ca obtinem cantitatea optima de nutrienti?

In acest articol, vom lua o privire mai detaliata la cate proteine ar trebui sa consumam in fiecare zi pentru a fi sanatosi. Vom discuta despre ce sunt proteinele, ceea ce fac ele, unde le gasim si cand ar trebui sa le consumam.

Ce sunt Proteinele?

Proteinele sunt macro-nutrienti din clasa de molecule de baza care formeaza celulele si tesuturile.

Ele reprezinta peste 50% din corpul uman, ceea ce inseamna ca proteinele joaca un rol esential in mentinerea sanatatii si functiilor vitale ale organismului.

Un alt mod in care proteinele sunt importante este prin faptul ca acestea furnizeaza energia pentru corpul nostru. Acestea sunt folosite de catre celule pentru a functiona in mod optim si de a preveni oboseala prea devreme.

Unde gasim Proteine?

Proteinele pot fi gasite in alimentele de origine animala, cum ar fi carnea, produsele lactate, pestele, pasarile si produsele din oua. De asemenea, exista si proteine vegetale, cum ar fi fasolea, nucile, semintele, soia si quinoa.

Cate Proteine trebuie sa consumam zilnic?

Recomandarile normalizate privind cantitatea de proteine pe care ar trebui sa o consumam zilnic difera in functie de varsta, greutate si nivelul de activitate. Potrivit Organizatiei Mondiale a Sanatatii, cantitatea recomandata de proteine nu ar trebui sa depaseasca 6 g pentru fiecare kilogram de greutate corporala.

In general, adultii ar trebui sa consume in jur de 0,8 g de proteine pe kilogram de greutate corporala pe zi.

Dar, in cazul in care sunteti in perioade de crestere sau exercitiile fizice intense, greutatea corporala ar putea necesita o cantitate mai mare de proteine.

Cand trebuie sa consumam Proteine?

De obicei, ar trebui sa ne asiguram ca ne luam portia optima de proteine la fiecare masa.

Daca vrei sa cresti rezistenta si sa construiesti masa musculara, combinarea unui echilibru adecvat de macronutrienti va fi esentiala. Adaugarea unor protein necesar organismului intre mese ajuta la mentinerea degajarii de amanina, ceea ce permite celulelor musculare sa se dezvolte si sa se repare.

Proteinele si Nivelul Energiei

Un supliment dietetic in proteinele corecte poate ajuta la imbunatatirea nivelului energiei si a rezistentei generale. Cele mai multe alimente bogate in proteine sunt, de asemenea, pline de vitamine si minerale esentiale care ne servesc si la nevoile noastre de energie.

De exemplu, carnea de pasare classic contine vitamine si minerale precum: vitamina B6 si B12, seleniu si acid folic. Aceste vitamine ajuta la procesarea corecta a alimentelor si la a transforma in energie.

Unele alimente cu continut crescut in proteine, cum ar fi fasolea si lintea, de asemenea ne ofera o doza suplimentara de energie. Acestea furnizeaza, de asemenea, fibre, care ajuta la reglarea digestiei si permit corpului sa retina energia pe perioade lungi de timp si poate fi utila pentru energia de durata.

De asemenea, proteinele sunt necesare atunci cand ne antrenam, pentru a masura rapid recuperarea si de a obtine rezultate mai bune.

Beneficii pe termen lung ale proteinelor

Consumul zilnic al unor cantitati adecvate de proteine ne va furniza un numar de beneficii pe termen lung. Acestea includ protectia impotriva slabiciunii osoase, reducerea riscului de aparitie a bolilor cronice si mentinerea unui nivel optim de energie.

De asemenea, proteinele sunt esentiale pentru a ne mentine organismul si de a ne regenera celulele. In plus, un aport optim de proteine poate ajuta la controlul greutatii corporale si la mentinerea unui abdomen plat.

In concluzie, pentru a sta in forma si obtine nutrientii necesari, consumul zilnic al unor cantitati adecvate de proteine este esential.

În cazul în care sunteti un adult sanatos, 0.8-1 g de proteine pe kilogram de greutate corporala pe zi va asigura o doza optima de proteine. Pentru a face in asa fel incat sa obtineti nivelul ideal, puteti opta pentru alimente bogate in proteine, cum ar fi carnea, produsele lactate, pestele, pasarile si produsele din oua.

Daca adaugati acestea alimentelor cu proteine vegetale, cum ar fi fasolea, nucile, semintele, soia si quinoa, acest lucru va ajuta sa asigurati nevoile necesare si sa aveti un stil de viata activ si energic.