Gelozia este una dintre cele mai potente si mai provocatoare emotii, atat pentru cei care o simt, cat si pentru cei din jur care se lovesc de ea. Poate avea o presiune imensa asupra relatiilor si poate duce la adoptarea unor decizii care mai tarziu pot fi regretate. Din acest motiv, controleaza-ti gelozia devine un pas important. Acest articol explora cauzele geloziei si cei mai binevointi pasi pe care ii poti urma pentru a te ajuta sa faci fata acesteia.
Ce este gelozia
Gelozia este un sentiment puternic de suferinta suparare sau invidie in urma unei frici persista de a pierde ceva sau cineva sau de a ramane sub controlul cuiva. Pe scurt, gelozia este o emotie amestecata ce poate varia intre a-ti vinde poate unui inamic sau a te apara pe tine si pe ceilalti. Este un sentiment egoist si adesea o manifestare excesiva a insecuritatii.
Cat de des se intalneste gelozia?
Gelozia poate varia de la sentimente sau sentimente slab accentuate, care poate fi de obicei controlate, pana la sentimente puternice ce pot duce la violenta. Foarte multe persoane pot sa le simta cel putin o data in viata sau chiar mai des, insa, daca devine o parte constanta si obisnuita a relatiilor tale, atunci poate fi nevoie sa iei masuri ca aceasta sa fie domolita.
Care sunt cauzele geloziei?
Cauzele geloziei sunt variate si depind in mare parte de persoana si de relatiile acesteia. Catorva dintre aceste cauze ii includ:
-
Auto-insecuritate: majoritatea persoanelor se simt insecuri si se confrunta adesea cu teama de a nu fi suficient de bune sau de a nu fi de acceptate de cei din jurul lor. Aceste emotii sunt exacerbate atunci cand percep rau ca ceilalti sunt mai capabili sau mai valorosi decat ei insasi.
-
Tendinta aggressiva: atunci cand o persoana este predispusa spre agresiune, gelozia este un sentiment subconstient care poate iesi afara. In comparatie cu alte persoane care pot fi motivate de insecuritati personale, personalitatile agresive isi arau aceasta emotie in mod direct, prin atacuri verbale sau chiar fizice.
-
Experientele din trecut: experientele din viata ta anterioara, mai ales acelea negative, pot influenta cele mai multe dintre comportamentele, gandurile sau sentimentele tale din prezent si, desigur, pot creste sentimentul de gelozie. Cei care au fost abuzati emotional, au avut experiente negative cum ar fi distrugerea unei relatiilor sau au trecut prin violenta intrafamiliala sunt predispusi sa devina gelosi si sa aiba teama de a-si pierde persoana iubita.
Cum sa controlezi gelozia
Controlul sau limitarea geloziei necesita un efort in urma caruia sunt remarci gusturi recompense semnificative. Acesta poate fi un proces dificil, insa apacarea geloziei poate oferit relatiilor tale mai multa libertate, lumina si mai putina tensiune.
Iata cateva sfaturi pentru a controla gelozia:
- Identifica cauza fundamentala
In general, multi oameni nu sunt constienti de cauzele fundamentale ale geloziei lor in relatiile lor. Este important sa identifici cauzele si sa realizezi ca nu sun motive de panica in asa fel incat sa te lasi sa fii dominat de sentimentele acestea.
- Fii realist
Multe dintre sentimentele noastre gelozie pot fi exagerate. Este adesea, mult mai usor sa analizezi situatia, intrebandu-te logic daca se intampla cu adevarat lucruri negative sau daca este doar urmarea unor ganduri negative.
- Nu te supra evalua
Daca iti compari relatia ta cu alte persoane, este important sa-ti amintesti ca nimic dintre relatii nu sunt din povesti si ca nimeni nu este perfect. Recunoasterea acestei realitati poate ajuta sa mentii lucrurile realiste si sa eviti simptomele geloziei.
- Comunicati deschis
In unele cazuri, partenerul tau nu poate stii ce se intampla cu tine pana cand nu iti verbalizezi sentimentele. Fii sincer fata de tine si fata de cei din jurul tau. Comunicand deschis si construind o relatie deschisa si sincera, puteti rezolva multe dileme dintre voi.
- Acorda-ti atentie
De multe ori, gelozia poate fi provocata de lipsa de incredere in sine. Acordandu-ti mai multa atentie si construind increderea propriului tau valoare, iti poti acorda acceptare si iti vei putea permite sa te deschizi in fata altora.
De ce trebuie sa-ti controlezi gelozia?
Gelozia poate crea atat de multa tensiune in relatiile tale, incat te poti simti intr-o situatie lipsita de optiuni. Contrar parerilor comune, controleaza-ti gelozia nu inseamna sa iei mai putin in serios relatia ta sau sa ii iei mai usor pe cei din jurul tau. In schimb, aceasta inseamna sa lupti sentimentele negative si sa lasi sentimentele pozitive sa se dezvolte fara ca gelozia sa ii umbreasca. Este important sa intelegi ca perseverenta pe care o ai in a-ti controla gelozia va gasi intotdeauna recompensa in urma nevoilor tale de iubire si securitate.
Gelozia poate fi un sentiment intens, sau poate fi unul pe care sa-l cauti. Daca urmezi pasii descrisi mai inainte, vei putea invata sa traiesti cu o gelozie controlata si gentila mai bine. Experientele tale vor fi mai usoare si mai bogate datorita unei abordari mai rezonabile – vei putea intelege si comunica mai bine care sunt asteptarile tale si sa petreci mai putin timp preocupandu-te de temeri si anxietati.
In sfarsit, controlati-ti gelozia poate fi un punct de pornire vital pentru a-ti proteja si intari relatiile si pentru a-ti intari bunastarea. Gelozia poate fi invinsa si poate aduce un plus unei relati, oferind un sentiment de siguranta si conexiune puternic atunci cand este utilizata corect.