Calculatoarele și internetul au devenit prezente în casa și viețile multor copii din ziua de azi. Oferindu-le copiilor acces la informații și cunoștințe într-o manieră interactivă și amuzantă, această tehnologie poate fi utilă în dezvoltarea lor, dar, în același timp, poate fi și un pericol. Cum să îi ajutăm pe copii să obțină ce e mai bun din această tehnologie?
Introducere, omul modern și copiii și calculatorul
Neglijența, prostul-gust și absenteismul sunt la un nivel fără precedent în rândul copiilor. De asemenea, distractia are un rol masiv în dezvoltarea lor. Aceste cauze sunt, în principal, generate de internet și utilizarea excesivă a calculatorului.
Acum, există numeroase modalități prin care un copil poate progresa și înveța folosindu-se de tehnologie. Se pot obține cunoștințe de toate felurile de la matematică și geografie până la fizică, evoluția omului și politica. Bineînțeles, aceste jocuri interactive prezintă mai mult decât un plus pentru rezultatele în clasă, deoarece copiii își pot dezvolta abilități de socializare și își pot îmbunătăți memoria și simțul logic.
Din această cauză, este important ca părinții și educatorii să învețe cum să îi ajute pe copiii lor în luarea deciziilor potrivite cu privire la calculator. Atât este utilizeaza un PC, cât și internetul sunt potențialele pericole ce se ascund, care vor fi discutate în următoarele părți.
Cum funcționează calculatoarele?
Înainte de a ne îmbarca în această călătorie, trebuie să înțelegem cum funcționează calculatoarele și internetul.
Acestea sunt, de fapt, aceleai lucruri, însă aspectul lor se schimbă în funcție de contextul în care sunt utilizate.
Calculatorul este o rețea compusă din hardware (partea fizică, cum ar fi mouse-ul, tastatura sau monitorul) și software (programul de calculator). Acesta poate fi considerat ca fiind un fel de casetă de mașini cu un număr de piese de război în care fiecare piesă are o anumită funcție.
De asemenea, calculatorul poate fi folosit pentru a accesa internetul, atunci când este conectat la un serviciu de internet furnizat de apoi, puteți interacționa cu alte computere din lume.
Creierul copilului și Calculatorul
Gandite normal, creierul unui copil se modifică și se dezvoltă în fiecare zi, înclusiv atunci când se folosesc dispozitive noi. Utilizarea excesivă a calculatorului poate împiedica dezvoltarea sa normală. De asemenea, Internetul poate fi o piață plină de informații și obiecte inutile. De aceea, este important să îl învățăm pe copii cum anumite lucruri pot afecta fie procesul de tehnologizare, fie dezvoltarea mentală a unui copil.
Ca pad frați indivizibili, părinții și educatorii sunt responsabili pentru monitorizarea și încurajarea copiilor să folosească calculatorul într-un mod productiv. Acesta trebuie să fie folosit ca un instrument de învățare și căutare a informațiilor. Unele reguli simple pot funcționa în acest sens:
Reguli de siguranță și de comportament în legătură cu computerul
-
Estabiliți limite clare și rigide pentru utilizarea calculatorului și a Internetului. Toți membrii familiei ar trebui să respecte aceste reguli.
-
Instalați program de filtrare pentru a bloca accesul la conținut inadecvat, cum ar fi ținerea sub control a ceea ce citesc și văd copiii online.
-
Limitati timpul pe care îl petrece copilul pe calculator deoarece chiar și ceea ce este considerat ca fiind educațional sau distractiv poate fi încordau și obositor.
-
Rămâneți alături pentru a monitoriza activitățile copilului. Spuneți copilului să nu ofere informații personale și nu postați imagini despre el în mod public.
-
Educați-i în mod regulat despre hărțuirea online și cum să prevină aceasta. Aveți grijă să nu prea îi speriați, dar inițiați discuții deschise.
-
Afiliați-vă la diverși site-uri de știri pentru a citi știri credibile și actualizate și să lucreze la lucrări cu informații de calitate.
-
Publicați jocuri în care copiii să descopere informație interesantă și educațională. Emiteți sarcini interesante pe care să le facă.
-
Evitați să cumpărați jocuri video cu meserii de luptă. Acestea reprezintă un pericol pentru dezvoltarea mentală a copiilor.