In era digitala in care traim, copiii intra tot mai devreme in contact cu lumea cibernetica si tot mai putine familii reusesc sa-i protejeze pe copii de pericolele din mediul online. Copiii petrec mai mult timp online, navigand abundent pe internet, interacţionand pe reţele de socializare şi prin intermediul jocurilor online.

In acest context este important ca parintii sa monitorizeze activitatea pe internet a copiilor si sa-i ajute sa fie informati si educati privind siguranta pe internet si sa le invete sa faca alegeri responsabile si sa evite orice interrelatare cu necunoscutii. Copiii trebuie sa stie cum sa foloseasca corect mediul online, sa discerne ce informatii sunt uşor accesibile si sa se fereasca de online-urile predatori, de furturi de identitati, de persoanele false si de practicile inselatoare.

Intr-o lume in care copiii se pot conecta rapid cu si despre alţi oameni si alte lucruri, este crucial sa supraveghem si sa controlam accesarea informaţiei de pe internet de catre copiii nostri.

I. Cum ne asiguram ca copiii vor fi in siguranta pe internet?

Pentru a se asigura ca copiii vor fi in siguranta pe internet, parintii trebuie sa ia masuri specifice si sa actioneze preventiv astfel incat copiii sa nu intalneasca surprize neplacute pe internet sau sa se confrunte cu pericole ingrijoratoare care ar putea sa afecteze viata insului.

 1. Limitaţi timpul de navigare
  Parintii ar trebui sa limiteze numarul de ore petrecute in fata calculatorului si sa limiteze accesul la internet. Aflati ce site-uri frecventeaza copiii si asigurati-va ca nu au nici un fel de acces la site-urile cu continut explicit.

 2. Monitorizarea activitatii digitale
  Exista mai multe aplicatii si programe pe care parintii le pot instala in calculatorul copiilor pentru a le monitoriza activitatea pe internet, a-i consilia sa nu faca anumite lucruri si sa le blocheze anumite site-uri.

 3. Abordarea prietenoasa a regulilor
  Parintii trebuie sa vorbeasca deschis cu copiii despre regulile pe care le impun pentru navigarea pe internet si sa prezinte situatiile de confruntare cu ceea ce este considerat nepotrivit.

 4. Educaţia copiilor
  Educatia digitala poate avea un rol important in ceea ce priveste siguranta pe internet. In aceasta directie se prezinta sub forma unor discutii sau unei utilizari practice a instrumentelor si a informatiilor prezentate in mediul online. Copiii ar trebui sa invete cum sa-si protejeze koinformatiile personale care nu ar trebui sa ajunga in acces public, cum sa observe cu atentie continutul pe care il navigheaza, sa goneasca orice contact cu necunoscutii si sa foloseasca parola unica atunci candse inregistreaza pe un site. Mai mult decat atat ar trebui invatati sa se abtina de la postarea pozelor si informatiilor personale pe site-urile publice.

II. Care este rolul parintilor?

Rolul parintilor este foarte important in ceea ce priveste educatia online a copiilor si asigurarea securitatii lor pe internet.

 1. Discutii despre pericole
  Parintii ar trebui sa discute cu copii oportunitati despre cat de important este sa nu dezvaluie informatii personale, sa fie precauti si sa nu se lase pasionati de site-urile si folosirea acestora in detrimentul activitatilor in afara site-lui sau a alimentatiei sanatoase.

 2. Faceti-va timp pentru navigarea pe internet
  Parintii trebuie sa-si faca timp pentru a naviga impreuna cu copiii pe internet, pentru a arata ce site-uri sunt acceptabile si ce site-uri ar trebui sa fie evitate de copii.

 3. Limitati accesul la continut explicit
  Parintii trebuie sa fie vigilenti si sa isi asume responsabilitatea pentru controlul prezentei copiilor pe site-urile care nu pot fi recomandate copiilor si sa creeze reguli stricte pentru navigarea pe internet si pentru limitarea accesului copiilor la contintul explicit.

 4. Instalarea unor programe de siguranta
  Parintii trebuie sa aiba grija sa instaleze pe computerele si dispozitivele copiilor programe de securitate precum firewalls, filtre, anti-virus si anti-spyware, pentru a bloca site-urile si pagini din mediul online care pot contine informatii inadecvate pentru copii.

III. Ce trebuie sa stie copiii despre siguranta pe internet?

 1. Nu oferiti date personale
  Copiii ar trebui sa inteleaga cat de important este sa nu dezvaluie niciodata date personale, cum ar fi numele, adresa, adresa de email, numarul de telefon, etc., pe site-urile de socializare sau sa nu trimita vizualizari si comentarii nepotrivite despre alte persoane.

 2. Nu acceptati invitatii de la persoane necunoscute
  Copiii ar trebui sa invete sa nu accepte invitatii sau contactele de la persoane necunoscute si sa nu raspunda mesajelor pe care nu le inteleg.

 3. Folositi un pseudonim
  Copiii ar trebui sa invete sa-si aleaga un pseudonim si sa nu dea detalii precum numele, varsta sau adresa reala. Acest lucru este important mai ales atunci cand posteaza anumite imagini sau informatii despre ei pe internet.

 4. Folositi parole sigure
  Parintii trebuie sa explice copiilor importanta utilizarii unor parole sigure pentru conturile lor, pentru a le proteja de orice interrelatare cu persoane necunoscute.

Navigarea pasnica a copiilor pe internet implica actionarea parintilor pentru a le oferi copiilor resursele necesare pentru a fi informati si educati pe tema sigurantei pe internet si pentru a le oferi conditiile necesare pentru a fi protejati.

Parintii trebuie sa monitorizeze comportamentul copiilor in mediul online, sa se asigure ca sunt informati si educati si sa creeze reguli specifice la care sa se conformeze in asa fel incat sa se poata asigura ca ei sunt in siguranta pe internet.

In concluzie, navigarea siguranta in mediul online de catre copii presupune implicarea parintilor si actiunile lor preventive, masurile luate si explicarea regulilor pe care copiii sa le respecte pentru a fi in siguranta si educati in mediul online.