Obezitatea este o problema de sanatate globala crescanda care poate avea un impact major asupra starii generale a sanatatii si a starii psihice a copiilor. Obezitatea la copii se produce atunci cand un copil acumuleaza prea multa grasime corporala, in general mai mult decat ar fi normal pentru o anumita varsta. Pe masura ce o populatie creste, rata obezitatii la copii se schimba si afecteaza starea de sanatate a zecilor de milioane de copii de pe glob.

Din fericire, cu ajutorul programelor de alimentatie sanatoasa si-al exercitiilor fizice regulate, copii si adultii pot lupta impotriva obezitatii pentru a beneficia de viata sanatoasa si activa. Acest articol ofera informatii despre ceea ce cauzeaza obezitatea si cum putem reduce riscul obezitatii la copii, prin motive bazate pe cercetare.

Ce este obezitatea?

Obezitatea se caracterizeaza prin acumularea unei cantitati excesive de grasime in corp, ce poate avea efecte negative grave asupra sanatatii. De obicei se refera la cantitatea de grasime din organism ce depaseste nivelul normal pentru anumite sexe, inaltimi si varste.

Obezitatea se masoara prin intermediul indiceleui de masa corporala (IMC) care se calculeaza prin impartirea greutatii corpului la patratul inaltimii. Nivelul normal al greutatii depinde de varsta si inaltimea copilului, iar obezitatea se clasifica in functie de PREMIUM (evaluarea raportului pret/calitate).

Cauze ale obezitatii la copii

Desi poate exista o componenta genetica, obezitatea la copii poate fi cauzata de o serie de factori additionali.

De exemplu, dieta necorespunzatoare si un stil de viata sedentar pot artea la acumularea de grasime in corp.

Motivul de mai jos poate contribui la obezitatea la copii:

• Alimentatie necorespunzatoare – Alimentatia necorespunzatoare si consumul excesiv de alimente bogate in grasimi, zahar si sare (fast-food, dulciuri etc), contribuie la cresterea greutatii si poate determina obezitatea.

• Activitate fizica scazuta – Copii care se plimba mai putin si se bucura mai putin de activitati fizice, au tendinta de a acumula mai multa grasime in corp.

• Sugestii si exemplu pozitiv – Parintii sau fratii mai mari pot juca un rol important in abilitatea copiilor de a adopta un stil de viata sanatos. Acestia sunt adesea un exemplu pozitiv si isi pot influenta copiii in a lua alegeri sanatoase pentru alimentatie si stil de viata.

• Factori socio-economici si stres emotional – Copiii pot fi expusi la stres emotional ca rezultat al problemelor financiare in familie, sau dificultati de comunicare in interiorul familiei. Aceste factori pot creste riscul obezitatii.

• Factori neuro-endocrini si metabolice – Exista anumite conditii medicale, cum ar fi hipotiroidia sau sindromul obezitatii precoce hormonale, care pot determina cresterea in greutate si obezitatea la copii.

Efectele obezitatii la copii

Obezitatea poate duce la o serie de afectiuni medicale pe termen lung si poate afecta negativ starea emotionala si psihologica a copilului.

Iata cateva (din) efecte ale obezitatii:

• Tulburari cardiovasculare si diabet – Obezitatea poate predispune copii la afectiuni cardiace, inclusiv hipertensiune arteriala si tulburari ale colesterolului si trigliceridelor. De asemenea, poate creste riscul de diabet de tip 2.

• Tulburari digestive si respiratorii – Obezitatea poate provoca boli gastrointestinale, cum ar fi reflux gastroesofagian, simptome de indigestie, sau boli cronice ale plamanilor, cum ar fi astmul.

• Tulburari ale articulatiilor – Obezitatea poate duce la dureri articulare si dificultati in miscare.

• Stres emotional – Copiii obezi se simt adesea timizi si neincrezatori. Acestia sunt adesea supusi la rude si batjocuri ale colegilor din cauza greutatii lor.

• Alte afectiuni – Obezitatea poate provoca afectiuni precum depresia, cancer, tulburari ale memoriei si disfunctii ale somnului.

Strategii simple pentru combaterea obezitatii la copii

Exista numeroase metode simple pe care parintii le pot folosi pentru a reduce riscul de obezitate la copii si pentru a le oferi o stare de sanatate buna.

Iata cateva (din) strategii simple ce pot contribui la reducerea riscului obezitatii la copii:

• Dieta sanatoasa – Parintii ar trebui sa-si inlocuiasca alimentele procesate si bogate in grasimi si zaharuri cu alimente sanatoase, cum ar fi fructele, legumele si produsele integrale. De asemenea, parintii ar trebui sa-i invete pe copii sa consume alimente in porii corecte de dimensiune.

• Exercitii regulate – Parintii ar trebui sa-i invete pe copii despre importanta exercitiilor fizice zilnice. Acestia ar trebui sa ii incurajeze pe copii sa se bucure de diferite activitati fizice, inclusiv joaca, plimbari si exercise in aer liber si alte activitati sportive.

• Miscare zilnica – Formarea obiceiurilor zilnice, precum plimbatul cainilui, promenada, inlocuirea mersului cu masina cu plimbari sau ciclism, te va ajuta sa-ti mentii copilul in forma, eficient si distractiv.

• Limitele ecranelor – Televizorul, smartphone-ul, laptop-ul si video jocurile sunt adesea motivul pentru care copiii fac prea putina miscare. Pentru a inlesni lupta impotriva obezitatii, parintii ar trebui sa-si limiteze folosirea acestora.

• Somn suficient – Impartirea unui program de somn suficient poate ajuta copiii sa se mentina in forma si sa ramana sanatosi si energici.