Autismul este un spectru de tulburari care se manifesta prin afectarea comunicarii si interactiunii sociale. Poate sa apara la fiecare individ in parte intr-o forma sau alta si, in unele cazuri, pot exista schimbari accentuate si profunde care influenteaza pozitiv sau negativ modul de comunicare si interactiune sociala. Autistii au adesea dificultati de comunicare verbala si non-verbala, tulburari de limbaj, abilitati sociale slabe si abilitati motorii reduse.

Cum recunoastem autismul?

Psihiatrii, psihologii si terapeutii pot evalua daca un copil are autism sau nu in baza simptomelor prezentate. Pentru acest diagnostic, parintii trebuie sa prezinte la medici istoricul medical si sa raspunda intrebarilor doctorilor in ceea ce priveste comportamentul copilului si capacitatea sa de interactiune sociala.

Cu toate acestea, exista semne vizibile ale autismului care ar trebui observate cu atentie de parinti astfel incat, daca se constata ca copilul prezinta cateva dintre aceste simptome, sa se solicite o evaluare cat mai curand posibil pentru acesta. Iata cum recunoastem autismul:

˗Școlarizarea anormala: Copiii cu autism au deseori o intarziere sau o dezvoltare anormala a cunostintelor generale. Acestia pot avea, de asemenea, probleme de comunicare si probleme de a intelege ceea ce s-a explicat in timpul orei de clasa.

˗Probleme de comunicare verbala si non-verbala: Copilul cu autism nu se va bucura sau nu va reactiona la mesajele verbale. De asemenea, poate avea dificultati in a folosi limbajul corect pentru a se exprima si poate avea dificultati in legatura cu limbajul social.

˗Tulburari in interactiunile sociale: Copiii cu autism nu obisnuiesc sa vorbeasca despre sentimentele lor sau sa alerge dupa activitatile grupului. Pentru acesti copii interactiunea sociala normala poate fi mai dificila, iar ei isi pot petrece mai mult timp in activitati solitare.

˗Probleme de atentie si abilitati cognitive: Copiii autisti pot avea uneori dificultati in concentrarea si intelegerea ceea ce le-a fost explicat. Acestia isi pot aminti adesea informatiile pe care le-au auzit, insa pot fi incapabili sa le foloseasca intr-un mod produsiv.

˗Probleme comportamentale: Copiii autisti pot manifesta atat comportamente sociale neadecvate, cat si comportamente repetitive si izolate. Acestia pot prezenta episoade de furie, agitatie sau agresivitate, precum si obsesii in privinta unor anumite obiecte.

˗Tulburari de somn: Copiii autisti se pot confrunta cu probleme de somn, cum ar fi insomniile sau somnul intrerupt. Acestia au obiceiul de a avea ritualuri de somn, cum ar fi sa doarma doar in vestimentatii speciale sau sa doarma cu un obiect anume in brate.

˗Tulburari alimentare: Copiii autisti pot avea o dieta restrictiva, ingerand doar anumite alimente sau poseind asupra lor anumite obiceiuri alimentare nesanatoase.

Daca parintii sau educatorii suspecteaza ca un copil ar avea autism, trebuie sa se adreseze unui psihiatru sau unui terapeut pentru a obtine un diagnostic cat mai corect si pentru a initia tratamentul necesar. Este foarte important sa se inceapa tratamentul cat mai curand posibil astfel incat simptomele sa fie inlaturate si copilul sa poata progresa cat mai mult. Interventiile precoce pot ajuta copilul sa se descurce mai bine in lumea sociala si sa isi dezvolte aptitudinile.