Cei mai multi dintre noi ne confruntam cu starea de lene pe care am putea sa o numim si „letargie”. Aceasta poate fi usor de recunoscut prin scaderea energiei si oboseala cronica. Insa, a te abandona aceastei stari nu ar fi o idee buna, intrucat ne pot afecta destul de mult viata de zi cu zi. In acest articol, vom discuta despre modalitati prin care ne putem lupta contra lenei si cum o putem transforma in motivatie pentru a ne indeplini obiectivele.
Definirea lenei si ce ii cauzeaza
Lenea se refera la tendinta de a respinge efortul, atat fizic cat si mental. O persoana poate lenevi din diferite motive. Deseori lenea se datoreaza oboselii unei rutine grele. Uneori, poate fi expresia anxietatii generata de frica de esec sau anxietatea cauzata de lipsa de motivatie. A fi lenes poate insemna ca omul se afla intr-o stare de dezinteres sau inactiune. Acest sentiment poate intra in conflict cu obiectivele sau proiectele personale.
Avantajele si beneficiile lenei
Desi multi oameni ar putea considera lenea ca fiind un motiv pentru oboseala sau chiar asa-numita „letargie” exista anumite avantaje si beneficii pe care le putem obtine din aceasta stare. Acestea ar include:
• Evitarea supraincarcarii – Lenea te poate face sa te bucuri de perioadele de pauza si relaxare, care pot fi benefice pentru accelerarea proceselor mentale si emotionala, dar si reduc stresul si anxietatea.
• Cresterea creativitatii – Multi oameni isi gasesc momentul de relaxare perfect in care isi permit sa se opreasca si sa intre in starea de joc mental, astfel le este usor sa fie creativi.
• Facilitarea unui somn odihnitor – Cu toate acestea, cea mai mare avantaja a starii de lene este somnul pe care il ofera. Oboseala fizica si mentala cauzata de lene iti ofera astfel un somn relaxant care poate avea un efect pozitiv major in lupta sau prevenirea burnout-ului.
Utilizarea unei abordari rationale impotriva lenei
In primul rand, ar fi uimitor sa ne punem intrebarea: „De ce am lenevi?” Si sa incercam sa gasim raspunsurile. Uneori, o persoana poate lenevi din cauza oboselii acumulate in timpul unei rutine grele. Alteori, poate fi vorba si despre anxietatea cauzata de activitati precum o prezentare sau o intalnire. In aceste situatii, ar fi bine sa luam in considerare urmatoarele abordari:
• Gaseste-ti motivatia – Pune-ti intrebari si gandeste-te la intrebarile pe care ti le-ai pune inainte sa faci ceva. De exemplu, „Ce intregul nostru efort va aduce?” Sau „Ce intentie imi propun prin aceasta actiune?”. Daca vei lua in considerare aceste intrebari, va fi mult mai usor sa vezi motivatia si sa gasesti o cale sacombatem lenea.
• Pune-ti obiective realiste – Fii realist in ce priveste asteptarile tale, astfel incat sa eviti sa te suprasolicite. Cauta intotdeauna sa pui obiective realiste si mai mici. Acest lucru te va ajuta sa iti poti planifica libertatea de a lenumii, dar sa pastrezi si energia necesara pentru a-ti indeplini mai departe obiectivele.
• Focusul este cheia – Un alt pas important in a-ti ucide lenea este sa alegi sa iti concentrezi mai mult atentia asupra lucrurilor pe care vrei sa le faci si sa impiedici orice distractie sau tentatie care ar putea sa te abatureasca.
• Strucutra – Evitarea lenei si gasirea motivatiei pot fi stimulati prin structurarea activitatilor tale. In acest sens, nu numai ca va fi mult mai usor sa te organizezi ci si sa fii mai eficient si sa iti petreci mai putin timp sau energie pentru a indeplini sarcinile. Planurile de grup pot fi benefice deoarece intarac locul de munca.
• Gandeste pozitiv – Pentru a-ti stimulanta motivatia, ganditi-va la ce vei obtine din fiecare actiune. Ganditi-va la „ce vom obtine?”, „cum ne va influenta asta viitorul?” sau la cum te vei simti in situatia in care vei obtine acel rezultat. Aceasta este abilitatea de a gandi pozitiv; asa se realizeaza o sansa de a-ti castiga controlul asupra gandurilor tale.
• Menteasa incredere si stima de sine – Fiecare persoana are nevoie de un salt de incredere si incredere in sine. A te accelera sentimentelor de lene poate fi dificil, deci, este foarte important sa gandesti constructiv si pozitiv pentru a-ti castiga notoritate si stima de sine.
• Meditati-va – Nutriti-va mintea si corpul cu meditatie si luati zilnic une momente pentru a va deconecta mental. meditatia fiind un mod excelent de a va regasi incarcati din punct de vedere emotional si energia pentru acea zi.
• Optati pentru activitati placute – A te bucura de divertismente nepotrivite nu este o idee buna; mai bine ar trebui sa consumati mai mult timp in a provoc o activitate placuta si relaxanta. Cum ar fi cititul unui roman sau fructificarea intr-o activitate preferata.
Lenea este in mod natural parte integranta a fiecarei persoane, fiind usor sa cazi prada starii de letargie, insa putem folosi tehnicile descrise mai sus pentru a ne mentine motivatia si pentru a transforma lenea in energie pozitiva. Acestea sunt doar cateva tactici pe care le putem folosi pentru a transforma lenea in motivatie si in curajul de a ne face obiectivele realitate. Asadar, putem sa luam controlul asupra lenei si sa ne va aduce beneficii greu de estimat!