De ce ne gadilam? Un fenomen care a intrigat pe toată lumea de-a lungul vremii, gadilaturile sunt ceva comun intre noi si surprizant de raspandit. Iata ce poate explica această stranie senzatie.
Comportamentul Gâdilat
Gadilaturile sunt o senzatie destul de bizara pe care aproape toti oamenii o cunosc. Pentru ca aceasta sa se produca, trebuie sa existe un tip anume de excitare a receptorilor senzoriali ai pielii, si anume, receptorii Meissner. Tocmai acesti receptori sunt cei care capteaza orice atingere mai usoara a pielii.
Atunci cand stim caiunele in unele locuri ale corpului, aceste receptori – Meissner, declanseaza o oarecare senzatie de gadilare in interiorul unei persoane. Acest fenomen ciudat care uneori poate deveni enervant este cunoscut sub numele de ‘uriare’, si poate fi experimentat si in cazul stimulilor electromecanici.
Partea 1: Activarea receptorilor Meissner
De ce se intampla acest lucru? Stimulul senzorial sau tactil este diferit de restul senzatiilor si chiar de stimuli vizual sau auditiv. Stimulu tactil se declanseaza atunci cand un obiect sau o structura fizica patrunde in contact cu o alta. Rezultatul este o abilitate speciala de a simti atingerile, miscarile sau vibratiile. Acesti factori sunt activati prin asa-numitii receptori ai senzatiilor tactile, iar la umani acest fenomen este controlat in primul rand prin un tip anume de receptor denumit Meissner.
Receptorii Meissner sunt localizati in straturile superioare ale epidermei si ale dermei, si sunt responsabili de prelucrarea stimulilor tactili. Acestia se desfasoara profund in epiderma in particular si sunt activati in momentul cand se realizeaza un contact cu pielea. Astfel, se declanseaza un flux de informatii si mesaje catre organele centrale, care sunt absorbite prin subiectii si astfel lansate in procesele cognitive.
Partea 2: Ce inseamna asta pentru gâdilat
In modul in care functioneaza receptorii Meissner, se poate constata ca acestia sunt foarte sensibili la orice atingere a pielii, chiar si cea mai usoara. Acest lucru se intampla prin transmisia impulsurilor din zona sensibila a corpului, care declanseaza o sensibilitate la nivelul acestora.
In plus, exista si o filtrare a rezultatelor intalnite. Clasificarile acestor senzatii sunt create si eliberate prin creier in functie de marimea si intensitatea stimulului. Daca un stimul este prea subtil, poate sa nu aiba nici un efect. Daca insa stimulul este suficient de mare, creierul incepe sa reactioneze si sa elibereze informatii, si astfel se produce senzatia cunoscuta sub numele de gadilat.
Partea 3: Anumite tipuri de Senzatii Gâdilâte
Senzatiile produse prin gadilaturi difera in functie de tipul stimulului. Senzatiile pot fi in general de doua tipuri – unul care se simte ca o placere, si altul care se simte ca o anumita iritatie – iar acest lucru este dependent de intensitatea stimulului.
Cu toate acestea, senzatia poate fi chiar si ambigua, depinzand si de personalitatea persoanei si valoarea sa emotionala. Senzatia poate fi uneori prea puternica incat sa provoace iritatii, plictiseala, sau chiar senzatii de discomfort.
Partea 4: Explanatiile filozofice ale uriarii
Gadilaturile au fost intotdeuna un element de interes pentru filozofii. De-a lungul timpului acestia au incercat sa identifice natura si originea acestei senzatii.
Unii dintre ei au sugerat ca teoria mentii este cea mai potrivita pentru a explica aceasta senzatie. Aceasta sustine ca, indiferent de cauza reactiei, ea este in esenta o reactie a constiintei la stimulii externi.
In aceasta interpretare, ea poate fi explicata prin intermediul sentimentelor subiective de placeri sau chiar surprindere, produse in momentul contactului cu pielea. Alte interpretari asociaza placerile uriare cu izolarea unei persoane prin excesul de programare si monotonia vietii.
Partea 5: Aspecte medicale ale uriarii
In plus, uriarea poate fi interpretata si din punct de vedere medical, astfel ca aceasta senzatie poate fi rezultatul unor tulburari neurologice, a dispozitiei, anxietatii sau altor afectiuni psihologice. Aceasta poate prezenta de asemenea cazuri de sindrom de durere persistenta si poate fi asociat si cu tulburari somatice conditionate emotional.
Dat fiind faptul ca uriara poate fi rezultatul unor boli, in acest caz este important sa iei in considerare unghiul medical pentru diagnosticare, tratare si indrumare. Daca senzatia este persistenta, persistenta sau severa, este important sa te consulti cu un medic specialist.
Partea 6: Gădilunia
Gadilunia sau comportamentul gâdilat prezinta si alte aspecte. Acest comportament este fenomenul de a solicita constanta o atingere sau o stimulare a pielii, folosind degetele sau alte obiecte, de expressii pline de incantare. Acest lucru se poate intampla indiferent de varsta sau situatia persoanei, iar acest comportament poate fi observat in special in momentele de disconfort sau chiar adormire.
In anumite situatii, totusi, daca este intretinut excesiv, comportamentul poate deveni disfunctional, cauzand indivizilor lui dificultati in diferite domenii, profesionale, scolare private. Drept urmare, acest comportament poate constitui un risc exagerat si chiar ingrijorator atunci cand nu se trateaza corespunzator.
Cu toate acestea, gadilaturile sunt o senzatie extrem de comuna si obisnuita la oameni. Acestea sunt produse prin nenumaratele trasaturi ale receptorilor care prelucreaza stimuli tactili, furnizand creierului informatia necesara pentru a genera senzatia înre apropierea atingerii obiectelor sau suprafetelor. Aceste sentimente sunt produse prin stimulii externi, si, in cazuri extreme, pot fi un simptom al unor tulburari mentale sau fizice.