Mulți oameni nu acordă atenție dezechilibrelor hormonale, până când simptomele bizare devin neliniștitoare. În afară de schimbările bruste la nivelul dispoziției, emoțiilor sau energiei, dezechilibrele hormonale pot provoca probleme de somn, creșterea greutății sau chiar probleme de fertilitate. Din fericire, aceste tulburări pot fi tratate eficient.

Ce este un dezechilibru hormonal

Un dezechilibru hormonal este când nivelurile oricărei dintre hormonii organismului sunt prea mari sau prea mici decât ar fi normal. Aceste schimbări pot fi cauzate de schimbări în dieta sau stilul de viață, medicamente, boală sau factori genetici.

Cum poți identifica un dezechilibru hormonal

Un dezechilibru hormonal poate lăsa tipuri diferite și variate de semne, în funcție de hormonul dezechilibrat. Acestea sunt câteva semne ale unui posibil dezechilibru hormonal:

-Schimbări ale dispoziției
-Stări depresive, anxietate sau tristețe
-Schimbări în pofta de mâncare
-Efecte asupra libidoului
-Ascensiune sau descensiune bruscă în greutate

  • Probleme de energie
    -Problemene de somn
    -Pierderi sau căderi surpriză în nivelurile energiei
    -Chelie

Care sunt hormonii și ce rol au în organism

Un hormon este definit ca o substanță quimică produsă în organism care afectează și reglează funcțiile importante din corp. Iată câteva dintre principalele hormoni cu roluri importante în corp:

  • Testosteron: Acesta este un hormon sexual masculin și unul dintre hormonii primari implicați în dezvoltarea și funcționarea normală a organelor și țesuturilor masculine. Poate provoca, de asemenea, libido, menținerea țesutului muscular, sănătatea oaselor și chiar contribuie la tonusul pielii.

  • Estrogen: Acesta este un hormon sexual feminin produs, în principal, de ovare și placentă și are, de asemenea, o funcție importantă în dezvoltarea și funcționarea normală a organelor și țesuturilor feminine. Estrogenul joacă, de asemenea, un rol în libidou și în menținerea tendonului muscular și a densității osoase.

  • Cortizol: Acesta este un hormon produs de glandele suprarenale și are rolul de a regla metabolismul proteic, carbohidraților și grăsimilor și de a ne îmbunătăți capacitatea de respondere la stres.

  • Hormona de creștere: Acesta este produsă de glanda hipofiză și are rol în evoluția somatică și în asigurarea unghiilor dezvoltării coborâte, oferind mai multe componente necesare pentru oasoa rotunjită și puternică și energie și rezistență la stres.

  • Insulină: Acesta este produs de pancreas și joacă rol în funcționarea normală a metabolismului. Insulina are rolul de a regla presiunea sângelui și de a asigura o evoluție normală a glucozei în sânge.

Ce cauzează un dezechilibru hormonal

Un dezechilibru hormonal poate fi cauzat de factori interni și factori externi.

Factorii interni

  • Consumul de alimente: O dietă la fel de bogată în grăsimi și la fel de săracă în nutrienți poate scădea nivelurile hormonale.

  • Problemele medicale: Dezechilibre hormonale pot fi cauzate de diverse afecțiuni medicale, cum ar fi hipotiroidismul sau diabetul.

  • Genetica: Predispoziția genetică poate, uneori, să prevestească o afecțiune prelungită, printre care se numără și dezechilibrele hormonale.

  • Schimbări în stilul de viață sau obiceiurile alimentare: Schimbări bruște în regimul de somn sau în stilul alimentar și obiceiurile alimentare, care permit sau cresc excesul de alimente, pot contribui la dezechilibrul hormonal.

Factorii externi

  • Medicamentele: Unele medicamente pot fi dezechilibrante hormonale, cum ar fi contraceptivele orale, tratamentele pentru cancer sau excesul de hormoni tiroidieni.

  • Poluarea: O serie de elemente chimice de care suntem expuși în mediul înconjurător pot schimba hormonii organismului și pot duce la dezechilibre.

  • Stresul: Tăierea stresului poate asigura un nivel adecvat de hormoni în organism.

Cum poți trata un dezechilibru hormonal

Dezechilibrele hormonale pot fi tratate prin diverse metode, unele dintre ele fiind:

Abordarea medicală

Mulți medici prescriu tratamente farmaceutice pentru a regla nivelurile hormonale. Aceste tratamente pot include terapii cu hormoni, medicamente sau chiar hormoni injectabili, cum ar fi insulina pentru diabet.

Schimbarea stilului de viață

Unul dintre cele mai bune moduri de a trata un dezechilibru hormonal este să schimbi stilul tău de viață.