Gradina Zen este un mediu relaxant si reconfortant, care ofera oportunitatea de a medita, de a te detasa de lumile tehnologice si de a-ti regasi linistea interioara. Printre efectele pozitive pe care le ofera gradina Zen, se numara relaxarea, gandirea limpede si reducerea anxietatii.
Gradina Zen poate fi folosit ca un mediu antistres sau ca un spatiu personal unde sa te simti relaxat si mai bun. Acest articol va oferi cateva sfaturi despre cum sa creezi si sa iti intretii o gradina Zen, care sa converteasca orice curte intr-o oaza luxurianta.
Diferite tipuri de gradini Zen
Exista mai multe stiluri dupa care poti sa realizezi o gradina Zen, fiecare avand propriul lui design cald si emblematic. Aceste stiluri sunt Japonez, Balinez, Englez si India.
• Stilul Japonez este cel mai popular si vechi stil, care se inspira din filosofia budista. Se caracterizeaza prin folosirea elementelor elegante, precum pergolile din lemn, pietrele peisagistice, folosirea simbolurilor shinto si samurailor, si utilizarea gazonului si a plantelor bogate in verde.
• Stilul Balinez se caracterizeaza prin elemente ornamentale exotice cu foarte multe culori si liniile curbe. Acest stil combina elemente din arta populara locala cu bambusi si plante tropicale, precum bananieri, palmieri, bujori si orhidee.
• Stilul Englez se concentreaza pe implementarea structurilor rococo, precum fantani ornate cu scopul de a aduce mai multa liniste si relaxare. Acesta poate include, de asemenea, grajduri vechi de caramida cu flori exotice si covoare.
• Stilul Indian se focalizeaza pe utilizarea materialelor usor intretinute, precum teracota, lemne si tesaturi colorate. Acest stil poate include trandafiri, lotusi, bambusi si statui.
Planificarea si designul gradinii ideale
Incepand cu planificarea gradinii ideale, este important sa adaugi elemente care sa se imbine intre ele si sa aduca un echilibru natural. Acest lucru poate insemna folosirea formelor geometrice, cum ar fi pietrele peisajistice, spatii cu gazon verde, arbori si arbusti, trandafiri si flori ornamentale. Indiferent de stil si decor, ar trebui sa tineti cont de forma si dimensiunea gradinii si sa folositi forme curbe care sa conduca la crearea unui efect antistres. Ai nevoie, de asemenea, sa le montezi si sa le instalezi acele elemente care sa concureze in stil.
Apoi, trebuie sa decizi locatia tuturor elementelor, astfel incat sa creeze o sezatoare acoperita sau o bucatarie in gradina, desigur sa aiba unele elemente decorative. Acestea includ fantani, pietre peisagistice, bancute, un pavilion pentru relaxare si izolare. Construirea acestor elemente peisagistice va creste usor gradina.
Plantarea
Plantarea este cea mai importanta parte a gradinii, deoarece aceasta va determina aspectul peisajului tau. De obicei, gradinile Zen folosesc sfere, coloane, arbusti si arbori. Mai mult, diseminarea de arbusti frumos pozitionati si arboretumii va crea o senzatie de adancime si o cale de ghidare peste intreaga gradina. Acestea conduc, de obicei, spre o fantana din piatra sau un pavilion, care se afla intr-un punct central, ca un focalizator al energiei.
Pe langa plantarea arbustilor si a plantelor, exista si alte tipuri de elemente pe care le poti include pentru a oferi o stare de liniste si relaxare in gradina ta. Acestea includ scaune, fantani decorative, vase de flori, statui si chiar un post de apa. Aceste decoratiuni pot aduce la viata gradina ta prin folosirea culorilor puternice.
Lucrari de intretinere
Lucrarile de intretinere sunt la fel de importante ca si planificarea si designul. Lucrarile de intretinere includ taierea zilnica a ierbii si a arborilor, si stropirea regulata a plantelor cu pesticidi si fertilizanti pentru a preveni mucegaiul si alte paraziti. In plus, ar trebui sa veghezi daca sunt prezenti cersetori sau alti paraziti si sa iei masuri de precautie, precum instalarea de plase de protectie.
Gradina Zen este o oaza relaxanta si reconfortanta, care ne ofera prilejul de a medita si a ne detasa de lumea tehnologica. Prin proiectarea gradinii, cu ajutorul diverselor stiluri, elementelor decorative si metodelor de intretinere, vei putea sa iti creezi propriul tau mediu antistres. Acestea te vor ajuta sa te relaxezi si sa te simti mai bine.