A manca sanatos si echilibrat poate face minuni pentru sanatatea ta. Plantele, legumele si fructele contin nutrienti puternici si vitamine, bazele unei alimentatii variate si complete si sunt adesea cel mai bun regim alimentar. Daca incerci sa slabesti sanatos, trebuie sa eviti alimentele procesate si indulcite si sa inlocuiesti zaharurile si produsele de origine animala cu alimente bogate in fibre si nutrienti. Pentru a obtine beneficiile unei alimentatii sanatoase, ai nevoie de un meniu echilibrat, selectat din alimente de calitate.
In acest ghid, iti prezentam un meniu complet si sanatos, ce poate fi urmat o saptamana. De asemenea, iti oferim si cateva sfaturi pentru a-ti completa dieta si pentru a gusta din ele mai usor.
1. Despre dieta de slabit
Inainte de a te hotari sa urmezi aceasta dieta de slabit, exista cateva lucruri pe care trebuie sa le stii:
• O dieta sanatoasa, care iti ofera dieta corecta si in acelasi timp solutiile nutritive de care corpul tau are nevoie, reducand de asemenea si numarul de calorii este cea mai buna solutie pentru a te bucura de kilogramele pierdute, rezultatele fiind o pierdere semnificativa in greutate si un nou stil de viata, menit sa reziste testului timpului.
• S-ar putea ca dieta ta sa fie bogata in vitamine, minerale, fibre si alte substante nutritive esentiale, insa aceasta trebuie sa contina si un echilibru corect intre raportul de macronutrienti la care corpul are nevoie, adica calorii, proteine, grasimi, glucide si acizi grasi.
• La cumparaturi, citeste cu atentie etichetele produselor si alege-le pe cele provenite din alimente proaspete, cu ingrediente naturale, fara conservanti si indulcitori artificiali. Astfel, vei obtine cea mai mare parte din nutrienti si vei preveni consumul exagerat de calorii sau ingrediente nepotrivite.
• Fa miscare, ai grija sa iti intorci metabolismul la un ritm lent si alege activitati usoare cum ar fi mersul pe jos, inotul, mersul pe bicicleta sau yoga.
• In opinia noastra, cea mai buna dieta este aceea conceputa, planificata si preparata de tine.
2. Planificarea
Planificarea meniului de slabit pentru o saptamana poate fi foarte dificila, mai ales daca ai nevoie sa-ti petreci o zi intreaga urmand o dieta stricta. Este important sa ai inventivitate in fiecare zi si sa-ti corectezi alimentatia intr-o maniera atenta si inspirata.
• Intr-un fel sau altul, te vei simti mai bine atunci cand tu iti planifici meniul. Daca nu obisnuiesti sa gatesti, cumpara alimente proaspete si usor de pregatit, precum fructele si legumele. Acestea pot fi consumate eithertoate sau combinate si transformate in alte preparate care sa se amestece bine.
• Incearca sa-ti programhezi fiecare masa. Fa planuri precum sa sari peste micul dejun sau sa cumperi ceva pre-gatit pentru cina, astfel vei reusi sa mentii echilibrul alimentar.
• Cumpara doar alimente cu un indice glicemic scazut, asa vei evita sa-ti simti greutatea abdomenului si iti vei pastra energia in timpul zilei.
• Planifica-ti mesele pentru fiecare zi si stabileste-ti obiectivele zilnice in ceea ce priveste procentul de calorii trebuie sa mananci.
• Daca renunti la a-ti planifica mesele, vei fi tentat sa mananci produse nepotrivite si alimente prea grase, ceea ce poate duce la consum excesiv de calorii si, prin urmare, la ingrasare.
3. Exemple de meniu
Iata cateva exemple de meniu de slabit pentru o saptamana. Varietatea produselor alese trebuie sa fie acoperita:
• Micul dejun – o mana de fructe uscate, o cana de lapte degresat sau o portie de iaurt cu seminte de chia, lin si tarate de ovaz;
• Pranzul – o salata de fructe sau legume, o portie mica de orez brun si o portie mica de peste, sau o farfurie de salata verde cu legume proaspete;
• Cina – o supa de legume cu quinoa, o bucata de sunca din piept de curcan la gratar cu un cartof copt sau o salata de legume crude;
• Gustarile – un pic de cascaval sau cateva alune;
• Suplimentare – un baton sanatos, cateva nuci sau fructe proaspete.
4. Stabileste-ti propriile retete pentru mese
Foloseste-te cumparaturile tale intellegente si planifica-ti retetele preferate pentru a obtine un meniu de slabit variabil si echilibrat. Asigura-te ca preparatele tale contin, atat proteine, cat si carbohidrati si grasimi sanatoase.
Aici am enumerat cateva exemple, pentru a-ti inspira:
• Salata de ton cu linte rosie si fasole, rosii uscate si ceapa verde, servita cu suc de lamaie si un dressing bland.
• Pasta de legume de mare si carne de vita sau curcan, servite cu sos de rosii si busuioc sau marar.
• Cartofi copti cu legume diferite inabusite usor.
• Quiche cu legume si ou fiert, servit cu o salata verde.
• Orez brun cu legume si o lingura de seminte, servit cu o bucata de branza.
• Omlet cu legume si somon sau ansoa.
5. Uita de desert
Atunci cand incerci sa slabesti, vei vrea sa incerci sortimentele de alimente ‘slabire’, cum ar fi chips-uri de quinoa, alune, branza, uleiul de masline, fulgi de cocos sau sucuri din fructe. In schimb, ceea ce trebuie sa uiti tenace este desertul!
Pana cand ai devenit familiarizat cu mancatul sanatos, si ai izbutit sa schimbi vechi obiceiuri, renunta loviturile de indulcitori: ciocolata, inghetata, produsele pe baza de zahar sau produsele rafinate.
6. Hidrateaza-te!
Hidratarea este esentiala pentru mentinerea organismului rapid si proaspat.