Incetarea fumatului a fost cunoscuta din Timpul Renasterii si a venit ca un mesaj copiat din culturi antice, care au sugerat ca nu este un act moral. Oamenii ardeau buruiana pe focuri, respirau aerul cald si se simteau relaxati, sugerand ideea ca fumatul poate fi folosit drept un relaxant. Cu toate acestea, ideea renuntarii la fumat a fost popularizata in mod serios abia in secolul 18, cînd s-au facut cunoscute cercetarile despre masura in care fumatul era strans legat de bolile de inima, cancerul de plamani si alte boli asociate cu acest obicei.

De la aceasta perioada s-au facut progrese semnificative in domeniul renuntarii la fumat. Chiar si Aztecii au descoperit ca ceaiul de lemn de santal este un remediu natural pentru fumat. In cultura europeana, tema renuntarii la fumat a devenit din ce in ce mai prezenta, in special in timpul Razboiului Rece, cand presa medicala era in crestere si informarea publicului a devenit mai usoara.

In prezent, renuntarea la fumat este unul dintre cele mai discutate subiecte legate de starea de sanatate. Cu toate acestea, multi fumatori se simt intimidati de ideea de a incerca sa-si schimbe obiceiurile de fumat, ceea ce poate face mai dificila procesul de renuntare. Cu toate acestea, ca sa faca aceasta schimbare, fumatorii trebuie sa inteleaga beneficiile pe care le aduce intreruperea “drogului” si sa se adapteze cu usurinta stilului lor de viata, contribuind astfel la o viata mai sanatoasa.

Beneficiile Renuntarii la Fumat

Renuntarea la fumat poate avea numeroase beneficii asupra sanatatii. Mai jos sunt enumerate cateva dintre acestea:

• Reduce riscul de dezvoltare a cancerului de plamani pe termen lung. Printre alte actiuni preventive, studii au aratat ca renuntarea la fumat reduce acest risc. Astfel, fumatorii care si-au lasat acest obicei in urma pot obtine rezultate vizibile la scurt timp dupa ce s-au lasat de fumat, din punct de vedere al imbunatatirii starii de sanatate.

• Creste densitatea osoasa. Daca ai purtat pe umerii tai responsabilitatea fumatului inca de la tinerete, este important sa retii ca sanatatea ta se poate imbunatatii substantial. Fumatul, mai ales in doze mari, reduce densitatea osoasa, ceea ce inseamna rezistenta scazuta a oaselor, la randul sau. Acest lucru poate duce la consecinte grave, cum ar fi fracturile.

• Reduce riscul de a face infarct miocardic. Fumatul mariteste probabilitatea de dezvoltare a unui atac de cord. Cresterea nivelului de colesterol, tensiunea arteriala scazuta si ingustarea arterelor sunt toti factori care pot provoca un infarct miocardic. Pe baza acestor informatii, se recomanda fumatorilor sa renunte la acest obicei pentru a se proteja impotriva acestor boli cardiace.

• Revigoreaza libidoul. Acest lucru inseamna ca poti sa ai parte de experiente sexuale mai satisfacatoare. Cu toate acestea, atat barbatii cat si femeile care au renuntat la fumat au o mai buna performanta sexuala si o mai buna calitate a spermei.

• Iti imbunatateste aspectul pielii. Fumatul duce la eliminarea substantelor nutritionale din organism, ceea ce afecteaza starea pielii si modifica structura acesteia. Renuntand la fumat, se pot vedea rezultate benefice pentru piele, prevenind in acelasi timp si schimbarile de culoare asociate cu varsta.

• Creste nivelul de energie. Fumatorii au mult mai multe sanse sa se simta obositi si sa aiba un nivel scazut de energie. Acest lucru se intampla pentru ca fumatorii absorb mai putina oxigen din aerul pe care il inhaleaza. Pe de alta parte, dupa ce renunti la fumat, devii mai activ si dispus, iar aceasta stare de bine va continua sa creasca cu timpul.

• Reduce simptomele astmului si infectiilor respiratorii. Fumatul poate provoca agravarea simptomelor astmului, aprovizionarea insuficienta a oxigenului creste si fluxul sanguin poate face plamanii sa se respire in mod necorespunzator. In plus, fumul poate irita membranele mucoase ale cailor respiratorii si se poate acumula mucus, ceea ce poate duce la infectii respiratorii mai frecvente.

• Adauga ani vietii tale. Fumatorii au o durata mai scurta de viata decat nefumatorii. Un studiu publicat in 2018 arata ca renuntarea la fumat poate adauga ani la viata ta, prin cresterea probabilitatii de supravietuire. Aceste rezultate erau similare in cazul imbunatatirii starii de sanatate generale asociate cu renuntarea la fumat.

Programele si Resurse Disponibile pentru renuntarea la Fumat

Una dintre cele mai bune modalitati prin care se poate face progres in renuntarea la fumat este sa se solicite ajutorul programelor si serviciilor profesionale. Acestia ofera asistenta si sfaturi, de cele mai multe ori gratuit sau la preturi rezonabile pentru persoanele care doresc sa renunte la fumat.

• Servicii profesionale: Medicii, asistentii medicali si terapeutii pot oferi informatii si recomandari referitoare la modul de reducere a fumatului, precum si la modul de a se lasa definitiv de fumat.

• Grupuri de support: Un alt mod de a renunta la fumat este sa ne alaturam grupurilor de persoane cu aceeasi intrebare. Acestea pot fi grupuri offline sau grupuri online, unde poti discuta despre experienta ta si unde poti primi sfaturi si recomandari de la alte persoane care au trecut prin aceeasi situatie ca tine.

• Tine un jurnal: O alta optiune ar fi sa tii un jurnal alimentar. Acest lucru va va ajuta sa urmariti efectele fumatului asupra organismului si sa vedeti cum renuntarea la fumat si schimbarile stilului de viata afecteaza in mod pozitiv starea de sanatate.