Rodia sau altfel numita si lamaie-de-apa, lamaia articulata sau lamaia de mare este un fruct minune, fiind unul dintre cele mai vechi fructe. Cunoscute si folosite inca din vremea lui Hipocrate, aceste fructe rodii sunt acum larg raspandite in intreaga lume, chiar si detinatorii de acest nume generic, Russia si Ucraina exportand cu precadere rodii catre marile piete din intreaga lume.

I. Generalitati despre rodii sau lamaia-de-apa

Rodia este un arbust mare, care poate ajunge la pana la 5-6 metri inaltime, iar tipul sau de fruct este unul dulce-acrisor foarte delicios. Datorita continutului ridicat de acid citric in rodii, acestea ofera fructelor si sucului rodii aceasta aroma sa distincta, de lamaie. Unele plante de rodii poate ajunge sa produca pana la 10-15 rodii pe un singur arbust.

Acest fruct poate fi consumat imediat sau poate fi prelucrat in salate, supe, deserturi si multe alte produse specifice.

Rodia este un fruct foarte versatil, fiind considerat de multe ori fructul-rege, datorita elementelor nutritive pe care le contine:

• Contine vitamina A, C și E precum și minerale precum potasiu, magneziu, fosfor, calciu și fier;

• Contine vitamina C mai mult decat orice alt tip de lamaie;

• Rodia contine o dieta bogata in antioxidanti si acizi organici;

• Are un continut scazut de zahar si calorii;

• Are un efect anti-inflamator datorita antihistaminicelor și a fibrinelor;

• Ajuta la reducerea glicemiei si a colesterolului;

• Contine enzime care imbunatatesc digestia și faciliteaza absorbția nutrientilor.

II. Proprietatile rodilor sau lamai-de-apa

Fructul aceste rodii sau lamai-de-apa are amidonoase proprietati nutritionale si medicinale, atat pe plan intern cat si extern. Aceste beneficii sunt datorate continutului sau bogat in o serie de minerale, vitamine, enzime și antioxidanți.

  1. Puternic antioxidant

Roadele sunt unele dintre cele mai bune surse de antioxidanti, precum vitamina C și flavonoizii, deoarece acestea joaca un rol major in prevenirea multor boli cauzate de și împotriva stresului oxidativ si a stresului în general.

  1. Imunitate crescuta

Vitamina C din rodii este una dintre cele mai puternice vitamine ale sistemului imunitar, putand consolida bariera naturala si ajutand la cresterea cantitatii de anticorpi.

  1. Regleaza presiunea sanguina

Continutul sau ridicat de potasiu ajuta corpul sa lupte impotriva hipertensiunii arteriale prin incurajarea eliminarii surplusului de sare din organism si prevenirea retentiei de lichide.

  1. Scade riscul de a dezvolta cancer

Consumul regulat de rodii poate ajuta la inlaturarea riscului de a dezvolta cancerul de colon. De asemenea, rodia a demonstrat ca are proprietati chemopreventive prin limitarea toxicitatii intestinului, inducerea traiului apoptotic si inhibarea vaselor de sange responsabile de crearea si raspandirea celulelor tumorale.

  1. Ajuta la digestie

Rodia este o sursa excelenta de enzime pentru a ajuta digestia si a imbunatati absorbtia nutrientilor din alimente, in special a fructelor si a verdeturilor.

  1. La tratarea problemelor dentare

Apa de lamaie-de-apa a fost folosita pentru a trata tusea, durerile de gat si a mai contribuit la tratarea problemelor dentare, bogata fiind si in dentine, care protejeaza dintii.

  1. In tratarea problemelor pielii

Rodia contine multe vitamine si antioxidanti care sunt benefice pentru regenerarea pielii si prevenirea imbatranirii prematura a pielii. Vitamina C si acidul citric sunt surse naturale de albire a pielii si elimina petele pigmentare.

III. Cum sa mananci rodii sau lamaie-de-apa

Rodia poate fi consumata in maximum feluri si daca esti destept cu alegerile tale, rodia poate fi o adaugare excelenta si sanatoasa la dieta ta.

Pentru o masa sanatoasa și gustoasa, folosește rodie la:

• Salate

• Sosuri pentru peste

• Bauturi racoritoare si energizante
IV. Cum sa prelucrezi rodia

Inainte de a face orice fel de prelucrare a rodilor sau lamai-de-apai, trebuie sa stim ca sunt mai multe modalitati de prelucrare. Iata cateva sugestii:

• Usucarea – usuca rodia si pastreaza in loc racoros, uscat, lipsit de lumina directa a soarelui.

• Congelarea – poti congela maruntite rodii pentru peste sau supe, pentru a pastra toate nutrientii.

• Concetrarea sucului de rodii – poti face si un suc concentrat de rodii care sa poata fi consumat si prepart cat mai usor.

• Ambalarea – poti pastra rodia detasata in pungi si cutii de plastic si sa vezi cum dureaza.

V. Efectele secundare ale rodilor

Rodia sau lamaia-de-apa prezinta anumite efecte secundare. Daca tu sau copiii tai suferiti de diabet sau aveti alergii la citrice, este indicat ca acest fruct sa fie evitat, deoarece rodia are un continut mare de zahar si este considerata a fi un aliment alergic. Perioada de vara poate face ca fructele rodii sa se macereze rapid, sugerand astfel organismului descompunerea prea rapida a celulelor, care poate cauza alergii. Totodata, consumul regulat de rodii poate cauza greata, gurii uscate, crampe abdominale, greata si varsaturi.

Rodia, sau lamaia-de-apa, este unuldintre cele mai vechi fructe cunoscute si este un puternic antioxidant. Fructul rodii are multiple beneficii pentru sanatate multe proprietati nutritionale, si medicinale, fiind un fruct foarte versatil. Nutrientii din rodii sunt vitamina A, E, C, magneziu, fosfor, calciu si fier, iar efectele sale benefice asupra sanatatii includ intarirea sistemului imunitar.