Sindromul de malabsorbtie este un termen general pentru mai multe boli care afecteaza absorbtia optima a nutrientilor in intestine. Acestea se intampla atunci cand procesul de digestie nu este complet, cauzand o incapacitate de a absorbi cantitati adecvate de vitamine, minerale si alte elemente nutritive din alimentele consumate. Exista mai multe cauze ale sindromului de malabsorbtie, cum ar fi anumite boli genetice, inflamarea intestinului, leziunile sau interventiile chirurgicale, infectiile bacteriene sau parazitare.

Este o conditie destul de complexa si poate afecta diferite parti ale sistemului digestiv, ceea ce duce la simptome diverse precum diareea, pierderea in greutate, balonare, deficiente nutritionale si chiar anemie.

Simptomele sindromului de malabsorbtie

Sindromul de malabsorbtie poate prezenta simptome frecvente, precum diareea si pierderea in greutate. Uneori, simptomele pot sa apara ani de zile sau chiar sa fie neobservabile. Iata cateva dintre simptomele comune ale sindromului de malabsorbtie:

• Diareea cronica sau episoade frecvente de diaree;

• Senzatie de voma dupa consumul de alimente in cazuri severe;

• Pierdere in greutate semnificativa sau incapacitatea de a lua in greutate;

• Balonare, flatulenta sau indigestie;

• Piele uscata si par fragil si subtire;

• Scaune cu sange sau alte schimbari in consistenta si culoarea scaunelor;

• Anemie, oboseala si paloare;

• Crampe abdominale si senzatie de foame;

• Deficiente nutritionale si inflamatia articulatiilor.

Suferinzii sindromului de malabsorbtie pot prezenta semne si simptome variate, in functie de cauza si severitatea conditiei.

Cauzele sindromului de malabsorbtie

Sindromul de malabsorbtie poate fi cauzat de multe afectiuni precum boala celiaca, boala Crohn sau ileita, fibroza chistica, diareea persistenta, infectii precum candidoza, colangita sclerozanta, si alte afectiuni.

Aceste conditii afecteaza capacitatea sau capacitatea slabita a organismului de a absorbi nutrientii ingerati prin alimentatie. Unele dintre cauzele conduc la o miscare in scadere a intestinului, ceea ce reduce direct timpul in care nutrientii pot fi absorbiti in sange.

De asemenea, sindromul de malabsorbtie poate fi cauzat de o afectiune genetica cunoscuta sub numele de boala Hartnup care provoaca deficiente in absorbtia aminoacizilor si a vitaminelor solubile in grasimi si sucul intestinal individual.

Anumite medicamente sunt, de asemenea, asociate cu riscul de malabsorbtie a vitaminelor si altor nutrienti. Acestea includ antibioticele, medicamentele care trateaza infectii fungice si medicamentele care reduc aciditatea sucurilor digestive sau a sucurilor gastrice.

Diagnosticarea sindromului de malabsorbtie

Daca se suspecteaza o persoana de a suferi de sindromul de malabsorbtie, medicul poate recomanda anumite teste pentru a diagnostica afectiunea corect. Acestea pot include analize de sange pentru a verifica daca exista deficiente nutritionale sau alte semne de malabsorbtie.

Unele dintre aceste teste includ o analiza de acizi biliari, o glicemie, o testare pentru detectarea bacteriilor patogene cum ar fi salmonella sau campylobacter precum si un test de rotavirus pentru a verifica aparitia virusurilor.

Lipsa unei diagnosti corecte a sindromului de malabsorbtie poate duce la probleme severe cum ar fi anemie, deficiente nutritionale majore si afectiuni la nivelul ficatului sau al pancreasului.

Tratamentul sindromului de malabsorbtie

De obicei, tratamentul care provoaca boala sau afectiunea (cum ar fi boala celiaca, boala Crohn, ileita si altele) este utilizat pentru a trata sindromul de malabsorbtie insotitor. De obicei, se recomanda acele terapii care pot trata surfactia sau inflamatiile intestinului, riposteaza boala si ajuta la refacerea tesutului afectat.

Uneori, tratamentul include suplimente nutritionale in care se adauga vitamine, minerale si alti nutrienti in dieta sau prin administrare orala, sau chiar prin administrarea unei solutii nutritive prin intermediul unei vena intravenoase.

De asemenea, terapia dietetica poate fi de un real ajutor in tratarea sindromului de malabsorbtie, intrucat poate ajuta la refacerea intestinului si la tratarea deficientelor nutritionale. Astfel, se poate folosi alimentatia speciala cu proteine si carbohidrati saraci, produse dietetice care sunt mai scazute in grasimi animale, si alimente cu fibre solubile care ajuta la calmarea simptomelor si previn diareea si alte simptome gastro-intestinale.

De asemenea, alte si alte terapii, cum ar fi terapia cu probiotice, tratamentul cu enzyme pancreatice, terapia cu aditivi alimentari si antidiaricele pot, de asemenea, ajuta la tratarea simptomelor sindromului de malabsorbtie.

Cu toate acestea, tratamentul este individualizat si poate sa difere de la caz la caz, in functie de afectiunea cauzatoare si de severitatea simptomelor prezentate.

Previziuni si prevenire

Desi sindromul de malabsorbtie nu poate fi prevenit, exista cateva masuri generale pe care le puteti lua pentru a ajuta la reducerea simptomelor si pentru a va optimiza nutritia. Acestea includ:

• Limitarea alimentelor care pot afecta digestia cum ar fi alimentele prajite, grase sau picante;

• Consumul alimentelor cu fibra solubila pentru a preveni balonarea;

• Evitarea trecerii bruste de la o dieta saraca la o dieta bogata in nutrienti, pentru a reduce riscul de diaree si a reduce simptomele asociate;

• Consumand alimente care pot ajuta la reechilibrarea significativa a bateriilor intestinale cum ar fi iaurtul, leguminoasele, fructele si pestele;