Terapia comportamentala este o metoda terapeutica bazata pe un model bine stabilit si intemeiat in stiinta cognitiv-comportamentala (CBT). Aceasta foloseste prospectiunea comportamentala si tehnici de schimbare cognitiva, cu scopul de a identifica, de a intelege si de a rezolva comportamentele, gandurile, emotiile sau chiar si relatiile care prezinta probleme pentru persoana care solicita ajutor.

Cum Functioneaza Terapia Comportamentala

Terapia comportamentala trateaza diverse tulburari si disfunctionalitati, dar fara sa se adreseze direct cauzelor profunde ale acestora. In schimb, terapeutul isi canalizeaza energia si distractia in diretia educarii si a perfectionarii unor anumite abilitati si calitati, in vederea obtinerii unei stari mai bune de sanatate mentala. Obiectivul terapiei comportamentale este acela de a face fata situatiilor actuale si de a pregati persoana clienta pentru schimbarea pe care vrea sa o realizeze.

Metodele si Tehnicile Folosite in Terapia Comportamentala

Metodele si tehnicile folosite in terapia comportamentala variaza in functie de patologia pe care terapeutul doreste sa o trateze. Printre acestea se numara:

• Exercitii care pot fi realizate in cabinetul de terapie sau acasa;
• Utilizarea de tehnici de invatare si imbinarea acestora cu activitati antrenante;
• Conducand la comportamente mai pozitive prin mijloace concrete;
• Utilizarea tehnicilor cognitive, deci a modului de gandire al persoanei;
• Pregatirea pentru schimbare fiindca, in opinia comportamentala, schimbarea este acesata cale de a iesi din cercul vicios al disfunctionalitatii;
• Stimularea unor tehnici pozitive si generatoare de satisfactie dezvoltate prin contexte ambelor parti: terapeut-pacient.

Etapele Terapiei Comportamentale

Desi structura terapiei comportamentale este in mare parte la acelasi nivel, exista ceva mici deosebiri intre partenerii lor terapeutici. Iata care sunt pasii initiali ai care trebuiesc urmati intr-o sedinta:

  1. Definirea problemei. Odata ce cadrul terapiei este stabilit, terapeutul si clientul isi aloca timp pentru periodica definire a problemei. Acest lucru poate fi realizat prin analiza interdependentelor si stimularea de intrebari specifice.

  2. Obiectivele terapiei. Terapeutul si pacientul isi stabilesc obiectivele terapiei in colaborare, astfel incat sa existe o intelegere comuna a directiei pe care vor sa o ia tratamentul si a duratei acestuia.

  3. Activitati terapeutice. Cu obiectivele bine stabilite, terapeutul si persoana solicitanta de tratament incep sa evalueze abordarile terapeutice adecvate situatiei respective si sa aleaga cea mai potrivita metoda pentru a obtine rezultatele asteptate.

  4. Utilizarea adecvata a tehnicilor de schimbare a comportamentului. Invatarea si folosirea unor tehnici de schimbare a comportamentului poate ajuta la rezolvarea problemelor sau simptomelor care s-au manifestat anterior, prin schimbarea gandirii si a comportamentului.

  5. Monitorizarea si evaluarea rezultatelor. Un pas important pentru a asigura ca terapia primita este eficienta, consta in realizarea unor observatii atente si in evaluarea rezultaalelor obtinute periodic de catre terapeut si pacient.

Beneficiile Terapiei Comportamentale

Terapia comportamentala ofera multe beneficii persoanelor care o solicita; toate bogate in calitate, satisfactie si progres personal. Printre ele se numara:

•Dezvoltarea stimei de sine si increderii persoanei;
•Invatarea unor metode eficiente de management al stresului si a tensionarii;
•Dezvoltarea abilitatii de a lua decizii mai bune si de a le sustine;
•Invatarea unor metode noi si eficiente de comunicare;
•Familiarizarea cu sentimentele si sentimentele  care se manifesta in anumite situatii;
•Constientizarea relevantei de sine;
•Invatarea unor abilitati valoroase pentru o viata mai buna si mai sanatoasa.

Terapia comportamentala offre adesea persoanelor care vin sa ii solicite ajutorul șansa de a se schimba si de a se reaminti de ce ar fi posibil sa faca in mod permanent sau periodic din punct de vedere comportamental.

Terapia comportamentala poate fi utila in tratarea unei game largi de probleme si simptome, cum ar fi disfunctii emotionale, tulburari psihologice, disfunctii cognitive, comportament alimentar sau dificultati de comunicare. In multe cazuri, aceasta poate oferi solutii de tratament care raman cu rezultate de durata.

Ce Se Asteapta de la un Client care Solicita Terapie Comportamentala

Orice persoana care solicita terapie comportamentala trebuie sa inteleaga ca schimbarea nu se realizeaza imediat. Interventia curenta va fi, probabil, una de mare durata; electiva, constanta si oportuna. De aceea, pentru obtinerea celor mai bune rezultate, este important ca persoanele interesate sa se pregateasca si sa se angajeze in urmatorii pasi:

•Realizarea unor schimbari concrete in stilul lor de viata;
•Recunoasterea si acceptarea tratamentului, precum si a unui sistem pentru automonitorizarea modificarilor;
•Abilitatea de a evalua situatia si afacerea cu obiectivitate;
•Intelegerea si acceptarea provocarii de a face schimbari adanci și durabile in viata lor;
•Participarea activa in tratament si cooperarea cu membrii echipei terapeutice.
Echipa terapeutica poate lucra cu persoana interesata pentru a gasi cea mai buna abordare terapeutica si strategii de tratament care sa raspunda cel mai bine nevoilor lor.

Abordarea unei Terapii Comportamentale

Exista mai multe strategii si tehnici pe care terapeutii le folosesc in abordarea unei terapii comportamentale. Acestea pot fi in mare parte impartite in doua mari categorii:

•Educatia comportamentala si invatarea: Aceasta abordare include tehnici precum invatarea si exersarea.