Tulburarea bipolara este o tulburare psihica caracterizata prin schimbari majore ale dispozitiei, nivelului de energie si comportamentului. Aceste schimbari pot avea un impact negativ asupra activitatii personale si cotidiene. Cu toate acestea, tulburarea bipolara poate fi tratata si gestionata, ceea ce poate ajuta persoanele afectate sa-si revina la o stare normala.

Ce este tulburarea bipolara?

Tulburarea bipolara, cunoscuta si sub numele de tulburare maniaco-depresiva, este una dintre cele mai comune tulburari psihice, care are ca si simptome schimbarile bruste ale dispozitiei, adica alternarea intre depresie si mania. Aceste schimbari pot avea un impact important asupra vietii si a activitatii cotidiene a unei persoane.

Cauzele tulburarii bipolare

In ceea ce priveste factorii de risc ce pot conduce la dezvoltarea tulburarii bipolare, incluse sunt factori genetici, biologici si hormonali. Pot fi, de asemenea, declansate de un eveniment major precum decesul unui membru al familiei sau alte traume emotionale. Alte factori de risc includ abuzul de droguri si alcool, stilul de viata dezechilibrat, tumultul intern si factori externi precum situatia financiara dificila sau saracia.

Simptomele tulburarii bipolare

Simptomele tulburarii bipolare sunt adesea usor de recunoscut datorita faptului ca alterna intre depresie si manie. Cele mai obisnuite simptome ale episoadei depresive sunt sentimentele profunde de tristete si lipsa de energie sau interes, sentimentele de vinovatie si pierderea poftei si a interesului fata de activitatile obisnuite.

Unele dintre simptomele maniei pot fi dificil de recunoscut, deoarece manifestarile lor sunt adesea interpretate gresit ca fiind pozitive. Acestea pot include o putere si o energie excesive, gandirea accelerata si vorbirea, lipsa concentrarii sau chiar impulsuri care duc la acte riscante.

Alte simptome ale tulburarii bipolare pot include:

• O schimbare brusca in dispozitie, energie si activitate

• Perioade lungi de somn sau insomnie

• Sentimentul supraincarcat si incapabil sa-si concentreze gandurile
• Atacuri de furie sau simtaminte exacerbe
• Recurente ganduri sinucigase
• Prabusire emotionala
• Excesul alimentar
• Agresivitate sau acte riscante

Diagnosticarea tulburarii bipolare

Diagnosticul tulburarii bipolare se face de catre un medic psihiatru si se bazeaza pe istoricul persoanelor si interviuri. Medicul poate sa recomande analize de sange, scanari MRI sau alte tipuri de analize similare pentru a exclude data posibilitatea ca simptomele sa provina din alta cauza, cum ar fi o afectiune medicala implications.

Tratarea Tulburarii bipolare

Exista mai multe solutii de tratare a tulburarii bipolare, care pot ajuta persoana afectata sa-si gestioneze simptomele. Acestea pot include:

• Medicatia – medicamentele antipsihotice sunt utilizate pentru a trata tulburarea bipolara. Aceste medicamente ajuta la controlul simptomelor, stabilizandu-le.

• Psihoterapia – Psihoterapia si terapiile de grup pot fi de asemenea utilizate pentru a trata tulburarea bipolara. Acest tip de tratament ofera suport emotional si educatie despre boala, care poate ajuta persoana afectata sa inteleaga mai bine boala si sa dezvolte abilitati de coping.

• Support medic – medicilor le este recomandat sa adere la grupurile de suport pentru persoanele cu tulburare bipolara, ceea ce le poate oferi legatura cu o comunitate, sprijin emotionai si educatie despre boala

• Modificarea stilului de viata – o schimbare sustinuta in stilul de viata, cum ar fi renuntarea la fumat, activitati fizice regulate, limitarea consumului de alcool si initierea unei alimentatii sanatoase, poate fi de asemenea de folos in tratarea simptomelor tulburarii bipolare.

Tulburarea bipolara este o tulburare psihica care poate avea un impact negativ asupra vietilor persoanelor afectate. Cu toate acestea, tulburarea bipolara poate fi tratata si gestionata cu succes prin medicatie, psihoterapie si schimbari sustinute in stilul de viata. Cu tratamentul corect si sprijinul grupurilor de suport, tulburarea bipolara poate fi gestionata eficient si oamenii pot duce o viata productiva, normala si fericita.