Unghiile incarnate reprezintă o condiție comună în care unghiile de la degetele de la picioare se adâncesc în carnea din jurul lor. Pot fi dureroase, insotite de infectii ale tesuturilor moi si pot fi persistente daca nu sunt tratate corespunzator. Oprirea progresiei acestei afectiuni si tratarea ei se poate face prin injectii sau chirurgie.
Cuprins:
-
Ce este unghia incarnata?
-
Cauzele aparitiei unghiilor incarnate
-
Simptomele unghiilor incarnate
-
Diagnosticul si tratamentul pentru unghiile incarnate
-
Cum se previn unghiile incarnate
-
Ce este unghia incarnata?
Unghiile incarnate apar atunci cand unghiile cresc in carne, facand ca tesuturile moi din jurul unghiei sa se deterioreze si sa se inflameze. Simptomele includ durere si roseata, precum si infectii ale pielii, uneori chiar pana la dezvoltarea de abces. Daca nu este tratata corespunzator, unghiile incarnate pot deveni cronice.
- Cauzele aparitiei unghiilor incarnate
Pot exista mai multe cauze ale aparitiei unghiilor incarnate. Cele mai obisnuite includ urmatoarele:
-
Cresterea unghiilor in carne – Unghiile cresc in carne cel mai frecvent in cazul unghiilor prea lungi sau grosiere, care intra la contact cu tesuturile moi din jur. Acest lucru se poate intampla si in cazul purtarii incaltamintei prea stranse.
-
Traume – Unghiile pot fi ingropate sau fracture pe cale accidentala, prea multe forte.
-
Boli de piele – Eczeme, infectii fungice sau inflamatia unghiilor pot provoca aparitia unghiilor incarnate.
- Simptomele unghiilor incarnate
Simptomele cele mai comune ale unghiilor incarnate sunt durerea si roseata. Acestea pot aparea in momentul in care unghia crescuta intra in contact cu pielea. Durerea poate fi mai grava dupa ce a inceput sa se inflamneze, adesea cu o senzatie de arsura si chiar daca se poate extinde si pana in zona artritei.
Alte simptome asociate unghiilor incarnate sunt:
-
Tragerea pielii in jurul unghiei – Atunci cand tesutul moale din jurul unghiei este adancit si a inceput sa se infecteze.
-
Dificultati la mers – Senzatia de furnicaturi si durerea sunt mai accentuate in timpul mersului.
-
Risc ridicat de infectii a pielii – Inflamatia pielii din jurul unghiei poate provoca infectii si riscul este si mai mare datorita cresterii permeabilitatii tesuturilor moi.
-
Degradarea unghiilor – Unghia poate deveni mai subtire si mai subtire si poate deveni galbena.
- Diagnosticul si tratamentul pentru unghiile incarnate
Diagnosticul se face prin examinarea medicala a unghiilor si a pielii care le inconjoara. Medicul poate recomanda efectuarea de teste si culturii de laborator pentru a detecta prezenta unei infectii.
Tratamentul unghiilor incarnate poate include:
-
Injectii – Medicul poate injecta medicamente antiinflamatorii cum ar fi corticosteroizii intr-o zona mica a tesutului din jurul unghiei. Acest lucru poate reduce durerea si inflamatia si poate ajuta la prevenirea unei infectii.
-
Debridare – Aceasta actiune consta in indepartarea portiunii de unghie adancita in carne si a tesutului deteriorat.
-
Antibiotice – Medicul poate prescrie antibiotice sau antifungice pentru a trata infectia.
-
Chirurgie – In cazuri rare, chirurgia poate fi necesara pentru a indeparta portiunea de unghie afectata.
- Cum se previn unghiile incarnate
Unghiile incarnate se pot preveni luand cateva masuri simple, inclusiv:
-
Mentinerea unghiilor curate si bine intretinute – Acest lucru se poate face prin curatarea regulata a unghiilor cu apa si sapun si taiarea unghiilor la nivelul pielii.
-
Folosirea incaltamintei adecvate – Incaltamintea prea stramta poate afecta tesuturile moi care se extind in jurul unghiei, crescand riscul aparitiei unghiilor incarnate.
-
Utilizarea protectiei in cazul actiunilor mecanice pe care le puteti face – Atunci cand faceti anumite lucru care implica lovituri sau presiuni cu partea laterala a unghiei, cum ar fi strategarea sau mersul pe bicicleta, folositi ciorapi, cizme sau alte articole de protectie pentru a preveni traumele unghiilor.
-
Mentinerea picioarelor uscate si curate – Acest lucru se poate face prin spalarea si uscarea cu atentie a picioarelor si inlocuirea incaltamintei in mod regulat, mai ales in cazul articolelor de incaltaminte pantofi care pot fi purtati in perioada de mare varfuri si care se uzeaza mai usor.
Cu toate ca unghiile incarnate sunt o afectiune comuna, aceasta poate fi prevenita prin luarea unor masuri preventive adecvate si identificata si tratata in stadii incipiente prin recomandarile medicului si o atentie deosebita. Daca simptomele unghiilor incarnate au inceput sa apara, este indicat sa se apeleze la medicului inainte ca afectiunea sa nu devina mai serioasa.