Unghiile, partea cea mai exterioară a degetelor, pot fi mai mult decât nişte decoruri folosite pentru a-ţi pune în valoare personalitatea – unele schimbări în aspectul unghiilor pot fi simptome ale anumitor boli sau probleme de sănătate.

Având în vedere că unghiile cresc și se schimbă destul de puțin pe parcursul anilor, medicii sunt capabili să recunoască schimbările și să le observe mai atent decât orice altceva.

Deși unele leziuni ale unghiilor sau schimbări ale culorii și aspectului unghiilor sunt normale, altele pot indica simptome ale unor boli mai grave sau afecțiuni medicale.

Iată câteva simptome ale unghiilor care ar putea să indice lipsa de sănătate:

  1. Modificări de culoare și/sau formă

Unghiile atârnătoare, cu vinisoare, îngroșate – sau chiar atunci când doar cuticulele sunt îngroșate, pot fi un simptom al unor boli infecțioase și dermatologice sau ale unei infecții fungice. În plus, schimbări ale culorii unghiilor pot fi un semn al diabetului, al bolilor cardiace, reumatismului și chiar al anemiei.

  1. O schimbare bruscă a aspectului

    Unghiile firești sunt lucioase și netede, schimbarea aspactului lor fiind un simptom al schimbărilor de sănătate. Unghiile sticloase, găurite sau prezentând roșeața, pistruii sau mâncărimi, sunt simptomele unor afecțiuni precum eczema, hipotiroidia, artrita reumatoidă sau psoriazis.

  2. Modificarea formei unghiilor

Schimbările de formă a unghiilor pot fi un semn al anumitor afecțiuni medicale, precum sindromul nail patella (cand unghia se retrage în farâmă de la baza degetului) sau caracteristicile lunare b-11, lunare de tip pătrat sau disciforme (format cilindric). De asemenea, hipocalcemia sau unghiile ondulate pot fi simptome ale unor afecțiuni medicale care trebuie abordate cât mai curând posibil.

  1. Zone albicioase sau bandă întunecată sub cuticulă

Dacă ai vreo zonă albicioasă sau o bandă întunecată sub cuticula de deget ar trebui să se consulte un medic, pentru că aceasta ar putea fi o literă a unor boli precum psoriazisul sau o infecție fungică.

  1. Pata longitudinală albă/galbenă

Unele persoane pot remarca pata longitudinală albastră/galbenă pe unghiile picioarelor, acest lucru poate fi un simptom al anumitor afecțiuni de sânge, cum ar fi anemia, cancerul sau o altă boală.

Cum putem preveni problemele de sănătate și deteriorarea unghiilor

Pentru a-ți menține unghiile in stare buna și pentru a preveni în timp anumite afecțiuni, ar fi bine să urmezi câteva recomandări simple:

• Spălare corecta a mâinilor

Să speli corect mâinile și să ai grijă să le usuci bine după ce te-ai spălat, pot preveni apariția fungilor, bacteriilor și infecțiilor și pentru a împiedica și deteriorarea unghiilor.

• Utilizare produse adecvate pentru îngrijirea unghiilor

Trebuie să foloseşti produse de unghii de înaltă calitate şi produse cosmetice speciale pentru a preveni deteriorarea unghiilor. Unghiile sunt în general mai subtiri şi mai fragile decât chipiile, asa ca trebuie să fii foarte atentă la produsele aplicate și la procedurile pe care le urmezi.

Tratament medicamentos

Dacă medicul tău te-a diagnosticat cu anumite boli sau afecțiuni, ar trebui să urmezi sfatul medicului și să luâm medicamentele prescrise. Dacă simti ca unghiile tale sunt afectate decizia de tratament a medicului sau fără a acționa și a schimba stilul de viaţă adecvat poate provoca leziuni permanente unghiilor tale.

• Stil de viaţă sănătos

La urma urmei, cel mai bun mod de a preveni probleme de sănătate asociate unghiilor este adoptarea unui stil de viață sănătos, care include consumul unei alimentaţii echilibrate, somnul suficient şi exercitiile fizice periodice.

Unghiile intr-adevăr vorbesc despre sănătatea ta! Dacă observi schimbări în aspectul unghiilor tale, este important să le iei în considerare și să cauţi sfaturi medicale. În plus, trebuie să și urmezi sugestiile de mai sus pentru a preveni deteriorarea unghiilor și pentru a-ți proteja sănătatea.