Dieta vegetariana a devenit foarte populara in últimii ani, deoarece are mai multe beneficii asupra sanatatii noastre, si poate fi o modalitate buna de a slabi. Pe langa aceasta ea poate fi si o maniera de a ajuta planeta, prin eliminarea unei parti din animalul care trebuie sacrificat pentru alimentatie. 

A evita mancarea care provine de la animale poate fi o alegere sanatoasa, si trebuie sa stie mai multe despre aceasta, inainte de a face schimbari majore in alimentatia zilnica. In urmatorii randuri vom vorbi despre ce inseamna dieta vegetariana, meniul saptamanal recomandat, si avantajele si riscurile care pot aparea din aceasta cale alimentara.

Ce inseamna Dieta Vegetariana? 

Dieta vegetariana inseamna sa se evite folosirea produselor care provin de la animale, precum carne, peste, oua, produse lactate, si in unele cazuri, includ si alimente care au acelasi ingrediente ca produsele care provin din animale, cum ar fi gelatina, un produs care provine de la animale.

Tipuri de Diete Vegetariene
Sunt mai multe tipuri de diete vegetariene, din care se pot alege, si care difera in functie de tiparele de alimentatie pe care le au. Acestea sunt:

  1. Lacto-ovo vegetarianism – in care carnea, pestele si produsele care provin de la animalele de ferma sunt excluse, dar sunt permise produsele lactate si ouale.
  2. Lacto-vegetarianism – in care se exclud toate produsele care provin de la animalele de ferma, dar se iau in considerare produsele lactate.
  3. Ovo-vegetarianism – in care se exclud toate produsele care provin de la animale, exceptand ouale.
  4. Veganism – in care sunt excluse produsele alimentare care provin de la orice animal, inclusiv produsele lactate si ouale.
  5. Dieta macrobiotica – in care se limita sau se exclud anumite produse alimentare in functie de anumite principii.

Meniu Saptamanal pentru Dieta Vegetariana

Luni
•micul dejun: fulgi de ovaz cu fructe si un iaurt.
•pranz: oua fierte, o salata si o cana de suc de fructe.
•cina: un cartof copt cu sos de rosii

Marti
•micul dejun: paine cu hummus si legume.
•pranz: cous cous cu masline si legume.
•cina: spanac cu margarina si cartofi copti

Miercuri
•micul dejun: budinca de fructe si seminte
•pranz: fasole cu orez.
•cina: quesadilla cu legume

Joi
•micul dejun: paine integrala cu unt de arahide si fructe
•pranz: salata de legume cu orez si sos de lamaie
•cina: ciuperci pane cu legume

Vineri
•micul dejun: fulgi de ovaz cu banana si lapte
•pranz: orez cu legume si o salata
•cina: paste cu sos de tomate

Sambata
•micul dejun: iaurt cu cereale
•pranz: clatite cu fructe de padure
•cina: conopida umpluta cu legume

Duminica
•micul dejun: omleta cu legume
•pranz: cartofi prajiti cu legume
•cina: hummus cu paine prajita

Avantajele Dietei Vegetariene
Dieta vegetariana poate avea mai multe avantaje asupra sanatatii noastre, inkusiv:

•Mai putina incidenta a bolilor de inima. Studiile au aratat o legatura intre o dieta vegetariana bogata in fibre si o scaderea a nivelului colesterolului in sange.
•Reducerea riscului de obezitate – pentru ca, prin folosirea unei diete vegetariane, grasimile din produsele de origine animala sunt inlocuite cu grasimile in forma de ulei sau unt vegetal, si prin aportul de fibre si proteine, obezitatea poate fi prevenita.
•Reducerea incidenziei bolilor cronice. O dieta vegetariana poate ajuta sa puna in remisie sau sa amelioreze simptomele anumitor boli cum ar fi: diabetul, hipertensiune arteriala si altele.

Riscurile Dietei Vegetariene
Este important sa se stie ca si dieta vegetariana poate avea unele riscuri, asa cum sunt:

•Deficit de vitamina B12. Aceasta vitamina ne ajuta sa ne prevenim anemiei si sa prevenim leziuni nervoase in organism, si mai ales cei care sunt vegani pot avea acest risc, daca nu se preocupa sa ia suplimente.
•Deficit de proteine. Intrucat proteinele vin in principal de la animale si sunt continutul unui numar mare de alimente de origine animala, mancatorii de diete vegetariene ar trebui sa se preocupe sa ia proteina din alte tipuri de alimente, cum sunt: fasolea, lintea, produsele pe baza de soia
•Deficite de minerale, cum ar fi fierul si zincul. Prin limitarea produselor din carne, dieta vegetariana poate duce la un risc crescut de deficiente de minerale, asa ca trebuie din ce in ce mai mult sa se tina cont si sa se consume anumite alimente pentru a preveni un risc mare.

In concluzie, dieta vegetariana poate fi o modalitate sanatoasa de a trai, si poate functiona foarte bine pentru cei care vor sa isi imbunatateasca sanatatatea lor generale. Cu toate acestea, este important sa se incerce sa se mentina o alimentatie echilibrata pentru a preveni orice deficiente si riscuri care ar putea aparea datorita acestei metode de a manca.