Violenta in familie este o problema tot mai prezenta in lumea contemporana, reprezentand un cerc vicios in care chiar membrii unei familii traiesc in teroare. Aspectele pe care le acopera sunt uriase, putand sa includa violenta fizica si emotionala si chiar abuzul sexual. Toate acestea pot avea efecte dăunătoare asupra relatiilor si bunei functionari a unei familii. Din fericire, exista modalitati prin care se poate opri violența și se poate proteja o familie afectata.

Ce este violența in familie?
Violența in familie are loc atunci când un membru al unei familii folosește și abuzează de puterea sa, intimidația și controlul asupra celorlalți membri ai familiei, indiferent dacă vorbim despre căsnicia unui bărbat și a unei femei, familii monoparentale sau alte forme de familie. Violența in familie poate include violența fizică, sexuală, psihologică, financiară și forme subtile de control și șantaj.

Formele de violență in familie
Există mai multe forme de violență in familie, fiecare dintre ele având efecte diferite performantele și buna funcționare a familiei:

  1. Violența fizică: Acesta include lovituri, împingeri și alte tipuri de agresiuni fizică.

  2. Violența verbală: Din acest tip de violență fac parte atât minciunile cât și folosirea de cuvinte răutăcioase sau jignitoare.

  3. Violența emotională: Aceasta include intimidarea, marginalizarea, manipularea si dominarea emotionala si respingerea la tot ce înseamnă relații.

  4. Financiară: Intre formele de violență se număra și cea financiară, care consta in controlul și șantajarea asupra cheltuielilor si resurselor, controlul surselor de venit si impedearea accesului la bani, informații și conturi.

  5. Sexuală: Forma cea mai grava și cea mai periculoasa de abuz, prin care este violată intimitatea unei persoane.

  6. Șantaj: Aceasta consta in folosirea actelor de intimidare, amenintari si manipulare pentru a obține ceva de la celălalt membru al familiei.

De ce trebuie să oprim violența in familie?
Stabilirea unui climat armonios in cadrul familiei este esentială. Fie ca este vorba despre o casnicie, o familie extinsa sau o familie monoparentala, membrii acesteia trebuie sa fie protejati de orice forma de violenta asupra lor. Fara acest climat armonios, membrii familiei pot intra intr-un cerc vicios in care violența si abuzurile devin dese și, in consecința, poate aparea veșnicia.

Consecințele violentei in familie Violența in familie poate duce la:

  1. Complicații fizice: Membrii familiei afectata pot suferi de multe oboseala cronica, oase usor fracturate, vanatai și multiple alte răni.

  2. Probleme de sănătate mentală: Acestea includ anxietate, depresie, insomnie, schimbari de starea de spirit și chiar tulburari psihice extreme.

  3. Riscul unui stil de viață nesănătos: Violența in familie poate duce la fumat, alcoolism, si alte obiceiuri nesănătoase. Asadar, se poate vorbi despre o scadere a calității vieții trecute prin asemenea comportamente.

  4. Riscuri legate de educație: Copiii care au crescut intr-o familie violenta pot avea dificultăți la școală, pot alege profesii nesigure și pot deveni maturi mai devreme decât colegii lor.

În plus, violența in familie creează și complicații fiscale pentru membrii familiei afectați. Se creează eforturi financiare suplimentare pentru acoperirea costurilor unui proces de divort, iar in cazul in care membrii familiei sunt obligați sa isi indrepte viețile pe cont propriu, echilibrul economic al familiei se vede afectat.

Cele 6 moduri de a opri violența in familie Violența in familie se poate opri cu ajutorul unor măsuri cum ar fi:

1.Recunoașterea simptomelor: Trebuie recunoscute simptomele si sa fie luate in considerare toate actele de violenta. De asemenea, este important sa fie siguri ca persoana afectata este in siguranta.

2.Alegerea unui partener de sinceritate: Poate fi vorba despre un membru al familiei sau despre un prieten apropiat. Acest partener poate fi recunoscut ca fiind persoana care detine informațiile si cunoștințele necesare, fiind in masura sa ofere sfaturi și empatie.

3.Învățarea unor abilități in exteriorul familiei: Abilități precum găsirea de ajutor profesional, managementul și dezlegarea conflictelor, și nevoia recunoașterii nevoilor, pot îmbunătați cunoașterea și relațiile in cadrul familiei.

4.Înlaturarea factorilor de stres: Cercurile de stres prezente, cum ar fi lipsa adecvata de somn sau lipsa de timp de calitate petrecut cu familia, pot provoca conflicte interne. Este important sa fie identificate aceste cauze, care produc stres și sa fie indepartate cat mai repede.