Aderentele abdominale sunt una dintre cele mai frecvente si mai neplacute conditii medicale intalnite la femeile gravide. Provoaca durere si discomfort in regiune abdominala, pot crea aderente intre organele interne din aceasta zona si poate duce la complicatii grave, cum ar fi obstructia tubului digestiv.
Cu toate ca aceasta conditie poate parea intimidanta si confuza, speram ca prin acest articol sa elucidam cateva aspecte privind aderentele abdominale si sa recomandam cateva metode de prevenire si tratament ale acestora.
Ce sunt aderentele abdominale?
Aderentele abdominale sunt banda fibroasa uscata sau adeziva care leaga organele abdominale. Acestea rezulta din tuberculina si vindecarile incomplet ale tesuturilor care se produc dupa operatii chirurgicale sau accident asupra zonei abdominale. Aderentele abdominale apar de obicei intre membranele peritoneale si organele din interior. De asemenea, aderentele abdominale pot sa apara si intre doua organe abdominale. Acestea pot fi responsabile de pot fi responsabile de dureri abdominale, suferinta de intensitate variabila, tranzit intestinal normal intre alte simptome digestive sau respiratorii.
Cauzele aderentelor abdominale
Aderentele abdominale sunt formate in rezultatul procesului inflamator asupra membranei peritoneale, sau post operator. Principalele cauze ale aderentelor abdominale sunt urmatoarele:
-
Interventie chirurgicala in peritoneu – O interventie chirurgicala ce se face direct pe membranele peritoneale afecteaza sistemul de vindecare si poate creste riscul de aparitie de aderente.
-
Tratamente localizate – Tratamentele locale (cum ar fi o mica procedura chirurgicala cum ar fi o vasectomie sau un avort chiar si un avort medicamentos) pot creste riscul de aparitie a aderentelor abdominale.
-
Infectiile peritonale – O infectie a membranei peritoneale duce la formarea aderentelor. Inflamatia provocata poate afecta sistemul de vindecare, iar in aceasta stare vor aparea aderente abdominale.
-
Perforatiile digestive – Un traumatism sau proces inflamator pe rotile digestive poate avea acelasi tip de efect precum si aparitia de aderente abdominale.
-
Bolile inflamatorii ale colonului – Bolile inflamatorii ale colonului cum ar fi boala Crohn sau colita ulceroasa sunt o alta cauza a aderentelor.
Simptomele aderentelor abdominale
Aderentele abdominale se manifesta prin aceleasi simptome care pot sa apara si in alte afectiuni ale zonei abdominale, cum ar fi:
-
Durere – Aceasta poate fi insotita si de discomfort abdominal.
-
Obstructia tubului digestiv – Obstructia provocata de aderentele abdominale poate duce la ascariasme si inrautatirea simptomelor precum si constip , diaree sau crampe abdominale.
-
Dupa interventia chirurgicala simptomele se agraveaza – Daca aderentele abdominale apar dupa o interventie chirurgicala asupra zonei abdominale, simptomele poate sa el devina mai severe si poate include un sentiment de balonare, gaze puternice si senzatie de greutate in zona abdominala.
-
Senzatia de arsura si diareea – Persoanele cu aderente abdominale se plang de arsuri la stomac si din senzatie. Totodata, acestea pot pati si diaree si constipatie alternanta.
-
Infertilitate – Exista cazuri in care aderentele abdominale provoaca infertility in cazul femeilor. Acestea pot preveni curgerea spermei prin acoperirea trompelor uterine si impiedicand celulele reproductive sa mearga in directia corecta prin tuburile falloppiane.
Aderentele abdominale sunt unele dintre cele mai neplacute si mai raspandite afectiuni din randul femeilor gravide. Ele se produc din cauza infectiilor post-operatorii, tratamentelor sau accidente care se petrec cu membrana peritoneala, si pot duce la dureri si discomfort in zona abdominala. Cu toate ca nu sunt permanente, pot provoca complicatii precum obstructie tubulara digestive, infertilitate, diaree sau balonare. Totodata, pentru a preveni formarea aderentelor abdominale sunt cateva metode prin care se pot reduce aceste riscuri, precum evitarea în mod regulat a instrumentelor care taie membranele sau a tratamentelor intensive ale zonelor abdominale.