Cactusii sunt cunoscuţi pentru florile lor frumos înfăţişate, cactuşii fiind întâlniţi în culturi rezidenţial, industriale sau chiar în grădini zoologice. Bineînţeles că aceast uimit şi foarte apreciat soi de plante necesită un anumit de ingrijire, fără de care riscă să nu-şi ofere frumuseţea şi calităţile sale catifelate. 

Dacă sunteţi interesaţi de creşterea unui cactus sau a unui grup de astfel de plante, atunci primul pas ar trebui să fie cea mai adecvată cumpărare, după care urmează câteva îngrijiri ce au un impact asupra modului în care cactuşii se pot dezvolta sănătos.

Cum sa alegem un cactus

Caută cactuşi în vârful cărora să nu se găsească semne de afide, mucegai sau alte boli similare. Păstraţi în vedere diversele dimensiuni şi forme disponibile, diferitele vârfuri, forme, flori şi culori. Alegeţi un cactus care să se apropie cât mai mult de ceea ce doriţi să vedeţi la un cactus sau care se încadrează bine în restul amenajării.

Cumpararea corecta a unui cactus

Cactuşii prezintă ochelari rotunzi sau uşor ovale care se pot mişca. Dacă radiatorul prezintă această caracteristică atunci pur şi simplu este mai testabil și mai probabil că este sapat într-un loc arid, situat pe vreo panta, dar un cactus care prezintă această caracteristică nu va face faţă la condiţiile obişnuite din habitatul vostru. Alegeţi una dintre aceste plante, cu atuul, curajul şi voinţa de a vă asigura că este luată bine îngrijită şi apoi duceţi-o acasă.

Pasii necesari pentru ingrijirea corecta a unui cactus

Cactuşii sunt cunoscuţi pentru faptul că aceştia provin din zonele dure şi aride, unde temperaturile sunt extrem de scăzute şi de aceea, dacă vreţi să aveţi un cactus sănătos trebuie să respectaţi câţiva paşi pentru a îngriji aceste plante.

1.Găsirea unui loc în care o temperatură constantă poate fi întreţinută.

  1. Plantaţi cactusul intr-un loc în care va primi câteva ore de lumina directa a soarelui.

  2. Evitaţi să plantaţi cactusul într-un loc prea umed, de briza sau de rafale de vânt.

  3. Udati cactusul când solul din jurul plantei este uscat.

  4. Fertilizaţi cactusul o dată pe an, în lunile calde, cu o soluţie usoara de îngrjire a cactusilor.

  5. Construiţi un cadru de cactus deoarece ele pot fi instabile.

  6. Îndepărtaţi darţii şi alte tulpinilor prin creştere, deoarece acestea pot face planta să pară una inestetică.

  7. Dezinfecţie regluală a temperaturii şi umiditate în jurul plantei.

9.Poate fi necesară suportarea unor tipuri de pesticacide ca mancozeb, actellic, uranil etc., în cazul în care creşterea cactusului a fost contaminată cu insecte.

Cum puteti ajuta la cresterea si dezvoltarea cactusului

Un cactus poate fi cu ușurință ajutați să se dezvolte sănătos, mai ales cactuși cu vârfuri tinere sau reci. Acestea se pot face prin:

  1. Prea multa sau prea putina lumina – ţineţi în minte că, indiferent de tipul de sol pe care îl folosiţi, prinderea plantei trebuie să se facă astfel încât suprafaţa cactuşului să fie la câteva picioare distanţă de lumină directă.

  2. Fertilizatorul – pentru a ajuta la oferirea cactusului cu necesara nutritie si a intari rădăcinile, folosiţi un fertilizator specific cu conţinut mare de potasiu cu azot sau unul dedicat plantelor suculente. Utilizaţi acest fertilizator în cea mai mare parte în lunile de vara, ori de câte ori doriţi să îmbunătăţiţi aspectul sau să vigorizezi solul în jurul cactusului.

  3. Deplantarea si repozitionarea cactusului – desigur, deplantarea şi repozitionarea cactusului se recomandă numai dacă este absolut necesar. Depistarea a unor rădăcini putrezite, a unui sol prea compact sau a unui cactus care se înclină prea mult sunt câteva dintre motivele pentru care cactusul trebuie să fie replantat.

  4. Podeţi cactusul – chiar dacă sunt câteva cactuşi care nu fac faţă unei tundere profunde, sunt şi alţii care chiar necesită această operaţiune.

  5. Taierea – taierea unei plante cu conţinut mare de apă sau uleiuri esenţiale este destul de dificilă, dar se poate face chiar și acasă. Acesta poate fi un proces destul de lung atunci când sunt necesare reinstalarea unei mase mari de frunze sau tulpini.