Pesticidele sunt produse chimice utilizate pentru a proteja plantele de daunatori si de anumite boli. Acestea pot fi legumicultura, horticultura, agricultura, dar si produse chimice sub forma insecticidelor pentru a controla insectele daunatoare prezente in locuinte. Din nefericire, folosirea pesticidelor poate avea consecinte negative asupra sanatatii umane, asupra mediului si chiar asupra vietii animalelor, de aceea este esential sa intelegeti mai bine ce sunt, cum actioneaza si care sunt consecintele folosirii lor.
Pesticidele sunt, in general, produse chimice sau biologice care pot fi utilizate pentru a controla daunatorii sau bolile plantelor. Ele sunt adesea folosite pentru a proteja culturile agricole sau gradinile de anumiti paraziti sau boli, insa unele produse sunt, de asemenea, folosite pentru a controla insectele daunatoare prezente in locuinte. Se stiu ca pesticidele au o multime de consecinte potenţiale asupra mediului si asupra sanatatii umane, motiv pentru care expertii le considera daunatoare si incerca sa aiba, in intregime, control asupra utilizarii lor pe presupusa suprafata de lucrare.
Ce sunt pesticidele?
Pesticidele sunt produse chimice sau biologice utilizate pentru a preveni sau controla daunatorii si boli ale plantelor. Unele versiuni sunt produse chimice care se inhaleaza, se beau sau se absoarbe prin piele, in timp ce altele sunt produse biologice care folosesc organisme vii ca metode de control.
Daunele pe care pesticidele le pot face
Intrucat pesticiile pot afecta organismele vii, exista o multime de efecte adverse potențiale din utilizarea lor si asupra sanatatii umane. Unele dintre cele mai comune efecte adverse asupra sanatatii includ iritarea pielii, inflamarea țesuturilor, complicatii respiratorii, probleme neurologice sau chiar boli cancerigene. Mai mult decat atat, desi sunt proiectate pentru a preveni daunatorii si boli, pesticidele pot, de asemenea, daune mediului, cum ar fi contaminarea solului si a apei, acumularea excesiva in organismele vii si distrugerea habitatului animalelor.
Toxicitatea pesticidelor
Pesticidele sunt produse chimice in forma solida, lichida, gazoasa sau pulverulenta care sunt proiectate pentru a distruge sau controla sau izola insectele, plantele sau alte organisme daunatoare in scopul de a proteja culturile agricole, sau pentru tratarea sau prevenirea bolilor si a daunatorilor care dauuneaza sanatatii umane. Acestea sunt, de asemenea, cunoscute drept erbicide, insecticide, fungicide sau rodenticide, in functie de aplicatia lor.
Reglementarea pesticidelor
Folosirea excesiva a pesticidelor poate duce la efecte nedorite asupra mediului si sanatatii publice. Aceste produse chimice sunt reglementate pentru a limita aceste efecte negative si pentru a se asigura ca producatorii folosesc cantitati limitate si specifice pentru fiecare aplicatie. Exista mai multe reguli si regulamente care presupun ca producatorii sa efectueze teste de siguranta complete si sa eticheteze produsele lor in conformitate cu limitele de toxicitate si standardele.
Cum sa folosesti pesticide
In general, pesticidele ar trebui folosite cat mai putin posibil pentru a reduce riscul de daunare asupra mediului si a sanatatii publice. Ar trebui sa tineti cont de urmatoarele reguli inainte de a le folosi:
• Daca este posibil, urmati proceduri non-chimice, cum ar fi intretinerea gradinii, cresterea standardelor de igiena si pastrarea unui mediu adecvat, inainte de a recurge la pesticide.
• Utilizati intotdeauna cel mai scazut nivel de pesticide pentru a obtine rezultatele dorite.
• Verificati inregistrarile de securitate ale produselor chimice pe care le folositi, inainte de aplicarea lor.
• Utilizati numai cantitatile necesare pentru a ajunge la scopul urmarit.
• Cercetati starea biologica a culturilor naturale prin testarea mostrelor de sol si inspectarea plantelor inainte de a aplica pesticidele.
• Asigurati-va ca lasati plantele timp suficient pentru a se trata inainte de folosirea produselor chimice.
• Respectati informatiile mentionate pe eticheta produselor chimice.
• Utilizati doar produsele chimice si cantitatile mentionate pe eticheta.
• Nu folositi pesticide pe plantele si solurile comestibile.
• Nu folositi pesticide in apropieri de locuinte sau de obiectele de natura potabila, cum ar fi fantani, iazuri sau lacuri.
• Utilizati intotdeauna echipamente de protectie specifice, cum ar fi manusi, masca respiratorie si ghete de cauciuc, atunci cand folositi pesticide.
• Depozitati produsele chimice in recipiente corespunzatoare si etichetate acolo unde copiii si animalele domestice nu pot ajunge.
• Pastrati produsele chimice departe de umiditate si caldura excesiva.
• Desfaceti recipientul si pre-diluati produsele chimice inainte de utilizare pentru a reduce riscul de a lovi sau stropi sol, plante sau animale.
• Nu folositi produse chimice in parti bogate in vegetatie sau pe suprafete mari ale terenului.
• Nu folositi produse chimice atunci cand vantul bate prea puternic sau cand exista riscul de inundare.
• Curatati si decontaminati echipamentele de aplicare inainte de a fi utilizate din nou.
• Nu permiteti alimentele sa vina in contact cu produse chimice.
• Stergeti orice urma de pesticide ramase pe frunze si sol, dupa aplicare.
• Ultimul aspect este sa informati alte persoane despre locatia, aplicarea si folosirea pesticidelor.
Utilizarea pesticidelor poate fi un mod eficient de a preveni sau controla daunatorii si boli ale plantelor sau organisme daunatoare prezente in locuinte, insa ar trebui sa intelegeti si impactul lor asupra sanatatii umane si mediului inainte de a le folosi. Reglementarile regionale si nationale pot fi drept