Colorantii alimentari sunt un ingredient important in industria alimentara si sunt folositi in mod frecvent in preparate, siropuri si alte produse. Colorantii alimentari sunt aditivi folositi la colorarea produselor alimentare si motivul principal al folosirii lor consta in atingerea unei culori impresionante si, cel mai important, delicious. Colorantii alimentari cresc apetitul dar si riscurile pentru sanatate, datorita efectelor lor secundare. Acest articol va explora pe larg despre ce sunt colorantii alimentari si cum influenteaza sanatatea.

Ce sunt Colorantii Alimentari?

Colorantii alimentari sunt aditivi artificiali folositi in produsele alimentare pentru imbunatatirea nuantei culorii, a texturii si a gustului. Aceste culori sunt produse cu ajutorul unor chimicale organice si anorganice si sunt adaugate alimentelor si bauturilor pentru a le face mai atractive estetic.

Categorizarea Colorantilor Alimentari

Exista mai multe tipuri de coloranti alimentari, care sunt impartiti in doua categorii principale: Coloranti naturali si coloranti artificiali.

Colorantii Naturali

Colorantii naturali sunt coloranti care provin de la plante, animale sau minerale. Acestia sunt cei mai siguri si au cele mai putine efecte secundare, fiind perfecti pentru persoanele care urmeaza diete strikte si in special vegetariani si vegani. Exemple de coloranti naturali sunt:

●Extractia vegetala: acesta poate fi preparat din radacina de sfecla, boabe de cafea sau extractii din anumite fructe sau legume;

●Caramelul: acesta poate fi folosit pentru a da o nuanta de maro si poate fi adaugat in produsele de patiserie;

● Beta carotenul: este folosit pentru a da o culoare galbena sau portocalie si poate fi extras din vegetale precum morcovi si alte tipuri de fructe si legume;

●Pigmentul chlorophyllin: este folosit pentru a oferi o nuanta verde si provine in principal din frunzele verzi;

●Sucul de fructe si vegetale: se pot folosi pentru a oferi produselor alimentare nuante de culoare de la galben la violet.

Colorantii Artificiali

Colorantii artificiali sunt chimicalele sintetice care provin de obicei din petrol si sunt folositi pentru a colora produsele alimentare. Acestia sunt mai putin sanatosi decat colorantii naturali si au mai multe efecte secundare, dar sunt si mai ieftini si mai usor de obtinut. Exemple de coloranti artificiali sunt:

●Esteres de acid benzoic de sodiu-E211: sunt aditivi cei mai folositi si au proprietati prezervative;

●Azorubina-E122: poate oferi alimentelor nuante in nuanta de rosu;

●Sulfitii-E220: este folosit pentru stabilirea si colorarea produselor din carne;

●E171 (Propilen glicol): folosit pentru a oferi produselor alimentare o nuanta de alb;

●Amarantul E123: folosit pentru a the da o nuanta distincta produselor alimentare;

●E102 tiatofenolul: poate fi folosit pentru a da o nuanta de galben si de asemenea, poate fi folosit pentru a preserva produsele alimentare.

Efectele Adaugarii Colorantilor Alimentari Asupra Sanatatii

Desi colorantii alimentari sunt perceputi ca fiind siguri si utili in alimentatie, acestia pot avea efecte adverse asupra sanatatii daca sunt utilizati in exces. Principalele efecte negative ale utilizarii colorantilor alimentari sunt:

1.Afectiuni Gastrice

Consumul de coloranti alimentari poate provoca afectiuni gastrice. In special, colorantii artificiali pot cauza disconfort gastrointestinal si greata si in cazuri extreme, poate determina o eruptie cutanata. Deasemenea, pot provoca disconfort abdominal si crampe si poate cauza arsuri la nivelul stomacului si gastro-esofagului.

  1. Tulburari Neurodapterapeutice

Potrivit unor studii, consumul sistematic de coloranti alimentari poate provoca tulburari neuro-dermatologice, cum ar fi ADHD (deficit de atentie hiperactivitate) si comportamenteste impulsive.

  1. Reactii alergice

O persoana care are alergii severe poate prezenta reactii alergice la coloranţii alimentari. Alergiile pot provoca urticarie, bufeuri si scurtarea respiratiei. Unele persoane pot experimenta chiar si umflarea limbii si a fetei.

  1. Riscuri Cancerigene

Atunci cand sunt folositi in exces, colorantii alimentari pot fi cancerigeni. O persoana care consuma alimente colorate artificial poate prezenta un risc crescut de cancer de stomac. Deasemenea, pot fi asociate nu doar cu cancerul de stomac, dar si cu cel al colonului si al sanului.

Utilizarea Colorantilor Alimentari in Regimul Alimentar

Datorita efectelor negative ale colorantilor alimentari, este recomandat sa se evite utilizarea acestora, in special cei artificiali. Cu toate acestea, in unele situatii, unele alimente influneteaza estetic si gustul alimentelor si produsele trebuie sa prezinte un aspect placut. In aceste cazuri, se poate limita utilizarea colorantilor la un nivel acceptabil si poate fi utilizat un colorant natural mai sigur, like extractia vegetala sau caramelul.

De asemenea, este foarte important sa se consulte eticheta alimentara pentru a identifica tipul de coloranti folositi in produsele alimentare. Odata ce ati gasit aceste informatii, puteti verifica daca colorantii sunt artificiali sau naturali si daca pot fi evitati in modul alimentar.

In cazul in care se suspecteaza prezenta unor reactii la contactul cu anumite coloranti, este esential sa se obtina un sfat medical de la medic si sa se evite folosirea acestor produse. De asemenea, este important sa se evite alimentele preprocesate si ambalate care contin coloranti artificiali.

Colorantii alimentari joaca un rol important in industria alimentara – ele ajuta la crearea unor produse alimentare care sa fie delicioase si estetic placute. Cu toate acestea, consumul excesiv de coloranti alimentari poate fi cauza unor tulburari de sanatate si este important sa se evite folosirea excesiva a acestora.