În era digitală, impactul tehnologiei moderne asupra vieții de zi cu zi a crescut. Unul dintre cele mai populare dispozitive introduse în această perioadă este telefonul mobil. În ultimii ani, prin popularitatea și utilizarea lor curentă, au crescut și preocupările cu privire la efectele pe care acestea le-ar putea avea asupra sănătății utilizatorilor. 

Una dintre cele mai prezente preocupări legate de utilizarea acestor dispozitive se referă la expunerea la radiații de către utilizator. Acest articol va discuta toate informațiile utile referitoare la acest subiect, începând cu formele de radiații implicate și terminând cu regulile și regulile generale care trebuie urmate.

Ce sunt Radiațiile și Tipurile lor Generale

Folosind sunetul, luminile, căldura și fotografia, radiațiile sunt elemente extrem de versatile și normale care ne înconjoară. În afară de aceste șase forme primare ale radiaȣiilor, mai există alte tipuri de radiații pierdute de ei când navighează prin univers pentru a ajunge la Pământ. Radiația electromagnetica, forma de energie primară care trece prin spațiu în formă de unde, se divizează în următoarele tipuri:

-Radiații electromagnetice joase energetic: compuse din undele radio, radiații de microondă (folosit pentru telecomunicații) și radiații infraroșii (folosite pentru încălzirea apei de ex.).

-Radiații electromagnetice cu energie mare: compuse din radiații X și radiația gamma (utilizate în medicină pentru a diagnostica și trata anumite boli).

Expunerea la Radiații prin Folosirea Telefoanelor Mobile

Când vine vorba de utilizarea telefoanelor mobile, radiația este doar una dintre preocupările principale. Telefoanele mobile funcționează prin emiterea și recepția semnalelor radio către și dintr-o rețea mobilă. Aceste semnale se fac prin undele radio care utilizează radiații cu energii joase. Foarte mulți utilizatori de telefoane mobile au afirmat că s-au confruntat cu anumite efecte neplacute în urma folosirii prelungite a telefonului. Cu toate acestea, știința spune altceva.

Majoritatea cercetărilor au descoperit că expunerea la semnalele radio-electromagnetice emise de telefoanele mobile nu este periculoasă, și că expunerea la aceste radiații nu depășește limita admisibilă a expunerii, stabilită de Organizația Mondială a Sănătații, pentru publicul la scară largă. Orice dispozitiv electromagnetic, inclusiv telefonul mobil, poate produce căldură. Cu toate acestea, cantitatea de căldură produsă Departe de a fi neobișnuit și, prin urmare, nu ar trebui să se facă prea multe griji cu privire la acest lucru.

Reguli pentru reducerea expunerii

Desi se consideră că expunerea la radiațiile emise de telefoanele mobile este inofensivă, există, în mod specific, unele reguli pe care trebuie să le urmeze utilizatorii pentru a se asigura că expunerea rămâne cât mai mică. Aceste reguli includ:

  • Evitați să vorbiți la telefon în mașină. Expunerea la radiații este direct proporțională cu cât de aproape sunteți de telefon, așa că este recomandat să nu țineți telefonul la ureche când vorbiți într-o mașină sau alt vehicul.

  • Țineți telefonul în modalitatea avion atunci când nu vă folosiți. Interferențele între telefon și rețelele mobile pot genera mai multe radiații decât de obicei atunci când nu folosiți telefonul.

  • Restrictionați utilizarea în interioare când nu aveți serviciu. Expunerea la radiații este mai mare atunci când nu există niciun semnal, astfel încât performanța dispozitivului va avea nevoie de un consum mai mare de energie pentru a localiza semnalul.

  • Evitați luarea de apeluri în caz de față. O expunere directă la radiații ar putea să fie mai mare decât atunci când țineți telefonul ținut la ureche.

  • Păstrați telefonul la distanță de corp. Țineți telefonul mobil cât mai departe de corpul dumneavoastră ( cel puțin 10 cm) atunci când vă folosiți de el.

Având în vedere cercetările realizate până în prezent și limita admisibilă stabilită de Organizația Mondială a Sănătății, putem concluziona că expunerea la radiațiile emise de telefoanele mobile este în general nepericuloasă. Cu toate acestea, pentru a se asigura că această situație nu se schimbă, este important ca utilizatorii să urmeze cu strictețe regulile și regulile de mai sus.