Aerobicul este o forma de antrenament fizic pasionant care iti poate da multe beneficii ale sanatatii – fizic si mental. In randurile urmatoare analizam caile prin care aerobicul ne poate ajuta pentru a ne simti mai bine.
Aerobicul ofera o gama variata de beneficii pentru sanatate
Aerobicul, uneori numit si exersare cardiorespiratorie, sau ‘cardio’, este eficient pentru accelerarea ritmului cardiac si a plamanilor, fiind unul dintre cei mai eficace moduri de a-ti imbunatati stilul de viata si a te mentine sanatos. Cercetarile efectuate au subliniat ca aerobicul poate ajuta la prevenirea si tratarea unor afectiuni precum:
• Boli cardiovasculare
• Diabet de tip 2
• Hipertensiune arteriala
• Tulburari digestive cronice
• Boli pulmonare cronice
• Depresie
• Boli de inima coronariana
• Artrita
• Oboseala cronica si Sindromul oboselii cronice
• Trastorno de atentie / hiperactivitate si anxiety
• Afectiuni cerebrale, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale
• Obezitatea
• Anumite forme de cancer
Exercitiile aerobice pot promova functia cognitiva
Functia cognitiva este abilitatea dvs. de a gandi, planifica si lua decizii. De-a lungul timpului, s-a demonstrat ca exercitiile aerobice scurteaza recuperarea dupa un atac de tensiune arteriala sau accident vascular cerebral, contribuie la ameliorarea functiilor cognitive ale creierului, precum atentia, memoria, procesarea informatiilor si vederea spatiala. Se intampla acest lucru prin stimularea fluxului de oxigen la creier, care alimenteaza aceste functii cognitive.
Activitatile aerobice imbunatatesc somnul si bunastarea emotionala
Tehnica de cercetare cunoscuta sub numele de “hibridizare”, care utilizeaza multiple strategii de interventie, a dezvaluit ca exercitiile fizice aerobice si mai exact oboseala provocata de exercitiile cardio sunt importante pentru sanatatea mentala si emotionala. Acest lucru se intampla printr-o mai buna calitate a somnului, reducand agitatia, anxietatea si stresul. Nivelurile ridicate de stres afecteaza somnul si produc uneori boli cronice, inclusiv boală cardiovasculară.
Exercitiile aerobice ajuta la controlarea greutatii
Unul dintre cele mai importante motive pentru preocuparea pentru exercitii aerobice este efectul lor asupra controlului greutatii. In cazul in care luati in considerare aceasta forma de exercitiu cardiovascular, ar trebui sa va concentrati pe a pierde in greutati, a va mentine sau chiar a va creste greutatea printr-un consum controlat de calorii. Caloriile ardute prin exercitiile aerobice contribuie la pierderea in greutate prin cresterea metabolismului si prin trimiterea corpului la pragul de mentinere a greutatii in limita recomandata.
Aerobicul creste nivelul de energie in mod constant
Aerobicul poate fi definit ca orice forma de antrenament fizic care creste in mod continuu intensitatea solicitarii si care dureaza mai mult de 5 minute. Nu este neaparat nevoie sa iti petreci ore intregi in sala de fitness sau in drumul spre casa; puteti incepe cu cateva lectii scurte si usor de urmat si aveti sansa sa va obisnuiti cu programul de exercitii. Aceste exerciții scurte pentru aerobic vor creste in mod constant nivelul de energie și vor aduce in mod constant nicotine și chiar aditivi sau alimente aromatizate. Se va obține un nivel constant al energiei datorita metabolizarii mai rapide a alimentelor și eliminarii completa a toxinelor din organism.
Cateva sfaturi pentru a te ajuta sa te bucuri de efectele aerobicului
-
Incearca exersarea pe o rutina zilnica – de exemplu, efectueaza prin aerobic 30 de minute dimineata inainte de a merge la radiul sau la locul de munca.
-
Bucura-te de rutina ta – alege un plan care se potriveste cel mai bine cu nevoile tale si tine cont de variabile cum ar fi limitariile financiare, limitarile fizice, disponibilitatea si alte preferinte.
-
Experimenteaza – incurajati-va sa experimentati cu diferite tipuri de antrenamente aerobice, precum alergarea, ciclismul, mersul pe role, aerobicul in apa sau chiar mersul pe jos.
-
Efectueaza un antrenament corect – cu cat obtineti mai multa energie si o intensitate mai mare, cu atat veti obtine rezultate mai bune.
-
Nu ezitati sa va referenti un profesor – un nutritionist sau un antrenor poate sa va ajute sa va creati un plan personalizat care include exercitiile aerobice si nutritia optima pe care o necesita corpul tau pentru a obtine o starea de sanatate optima.
-
Nu uitati sa va relaxati – in seara, inainte de culcare, trebuie sa va petreceti un timp de relaxare si lucruri care sa va faca sa va simtiti bine; puteti incerca un masaj sau yoga. Aceste tehncii pot contribui la relaxarea muschilor, reducerea durerii si calmarea stresului.
Pentru a recapitula, aerobicul ofera beneficii multiple la nivel de sanatate, fiind eficient pentru prevenirea si tratarea bolilor, cum ar fi bolile cardio-vasculare, diabetul, hipertensiunea arteriala, oboseala cronica, trastorno de atentie / hiperactivitate sau anxietate , tulburari digestive cronice, boli pulmonare cronice sau depresie. Facand exercitiile corecte, avand o dieta echilibrata, si dormind suficient, veti avea o viata fizica si emotionala echilibrata.