Atunci cand treci prin tribulatiile respingerii se intampla foarte adesea sa te simti trist, demoralizat si chiar descurajat. Aceasta experienta poate fi puternica in egala masura si poate determina o persoana sa se piarda in propriul chip si sa faca un pas inapoi atunci cand vine vorba de a-si urmari visele. Dar, adevarul este ca fiecare dintre noi se poate confrunta cu respingerii in viata. Reusind sa invingem experienta, acestea ne pot oferi optiuni, pot fi foarte instructive si ne pot ajuta sa invatam sa stapanim sentimentele si sa avem si mai multa incredere in noi insine. Iata cum sa treci peste o respingere.
1. Recunoaste sentimentele tale
Primul pas in lupta cu o respingere este sa recunosti sentimentele. Acestea sunt adevarate si exista o mare diferenta intre a-ti nega sentimentele si a le recunoaste si apoi sa le accepti. Acest lucru nu inseamna intotdeauna ca nu exista vreo cale de a schimba situatia sau ca nu exista vreo consecinta constructiva din aceasta. Dar, in orice caz nu se poate schimba nimic daca respingerea nu poate fi identificata si recunoscuta.
Sentimentele pozitive precum bucuria, fericirea sau recunostinta sunt adesea mai usor de acceptat. Insa, sentimentele neplacute adeseori ne determina sa luam calea usoara si sa le ignoram. Cu toate acestea, neacceptarea sentimentelor negative poate ascunde sentimente adanci de rusine, tristete si furie. Recunoaste sentimentele tale si incearca sa gasesti o cale sa le accepiti.
2. Alegerea inteleapta de a oferi credit
Puternicele sentimente negative provocate de o respingere îti pot sugera ca te poti plange, ca esti victima si ca respingerea ta poate fi justificata. Acest impuls se poate dovedi a fi unul cancerigen uneori, datorita faptului ca ne poate impiedica sa abordam situatia cu intelepciune si tarie.
In schimb, adreseaza-ti energia catre partea ta interioara si conecteaza-te cu partea ta inteleapta. Invata sa oferi credit propriei tale ratiuni si judecatii, gandindu-te la ce inseamna sa ai curajul de a lua decizii in ciuda temerilor si neincrederilor tale. Sentimentele tale sunt importante, dar sa ai curajul sa lasi ca acele sentimente sa fie smulse. Dupa ce ai recunoscut si acceptat sentimentele, fa alegeri intelepte in ceea ce priveste felul in care te raportezi la acestea si la ce se intampla.
3. Evalueaza situatia si gaseste punctele pozitive
In momentul in care respingerea a fost recunoscuta si sentimentele integrate, e timpul sa evaluezi ce s-a intamplat si sa vezi ce invataminte poti scoate din aceasta. Daca exista persoane implicate pentru a cunoste ceea ce ai facut, întreabă-te ce anume ai facut pentru care meriti discredit sau respingere.
Unele dintre rupturile sau respingerile care ne afecteaza adesea sunt cele mai captivante si dureroase deoarece ne ofera o oportunitate de a trece peste propriile temeri si traume. Ne putem folosi de acest lucru pentru a ne intelege mai bine pe noi insine si pentru a intelege in ce situatii ne simtim cel mai bine.
De asemenea, acesta este un moment potrivit pentru a ne intoarce gandurile catre lucrurile bune care vin din acest proces. Uneori, anumite situatii chiar necesita ceva timp pentru a ne face loc unor oportunitati mai mari. Unele respingeri ne ajuta sa ne concentram si sa ne redefinim valorile in asa fel incat sa ne auto-motivam mai bine si sa ajungem unde ne dorim sa fim.
4. Vindeca-te pe tine insuti
Acest lucru presupune sa lucrezi prin incercarile pasate prin intermediul auto-compasiuniii. Intra in contact cu sentimentele tale dureroase si oferiti-va respectul si bunatatea de care ai nevoie. In momentul in care ai recunoscut sentimentele si acestea s-au integrat, auto-compasiunea se poate dovedi a fi un element cheie pentru ca aceasta cale grea sa fie parcursa cu succes.
Ca sa ne vindecam, avem nevoie sa ne acordam preventiile, protectiile si sprijinul pe care ni-l dorim de la ceilalti si de la noi insine. Este important sa lasam clipele triste sa treaca si sa ne amintim ca exitam momente in care am experimentat succesuri si bucurii.
Apoi, avem nevoie sa primim si sa restabilim o conexiune interioara ― la spiritul si luciditatea noastra, profundele noastre principii si valori, dorintele si aspiratiile noastre si, in cele din urma, la constienta fiintei profunde. Acest proces ne poate ajuta sa ne acceptam si apoi sa ne dam seama de ceea ce dorim sau trebuie sa facem cu adevarat.
5. Sa fii sigur ca nuantele tale emotionale submineaza propria sanatate
Acest lucru inseamna sa renunti la ideea ca fara experientele sentimentale nu vei lua decizii bune. Melancolia, tristetea, furia, vinovatia si sentimentul de a fi nedreptatit se manifesta adesea, fiind parte integranta a vietii tuturor oamenilor.
Toate aceste emotii reprezinta o necesitate si isi vor spune cuvantul ― acest lucru inseamna ca, desi poate fi usor sa desenem, nu putem ignora intotdeauna sentimentele. Poti opta pentru sa te conectezi cu ele si sa te asiguri in acelasi timp ca nu le inmultesti si ca nu antrenezi vinovatia sau comparatiile.
Este important sa fii constient de varteuatea sentimentelor tale si sa nu treci prea repede peste rutina cautarii îmbunatatirilor trecute. Sa fii constient ca suntem programati sa experimentam sensibilitate si emotivitate si de asemenea, sa fim constienti de modul in care experientele noastre emotionale ne pot influenta deciziile.
6. Determina ce e mult mai bine
Poti sa iti amintesti intotdeauna ca exista o diversitate a oportunitatilor disponibile consultandu-te si invatand sa iei decizii mai intelepte.