Nasterea prin operatie cezariana (cunoscuta si sub numele de cezariana sau operatie cezariana) reprezinta o alternativa la nasterea naturala si devine din ce in ce mai des intalnita in intreaga lume. Cand sunt luate in considerare si comparate, nasterea naturala si cezariana prezinta beneficii si dezavantaje importante atat pentru mama, cat si pentru bebelusul sau copilul, iar pana si locul nasterii poate influenta alegerile persoanei potrivite.
Prin urmare, inaintea deciziei de a aduce copilul pe lume, este important sa cunoasteti lucruri precum avantajele si dezavantajele fiecarei proceduri, riscurile asociate, cat de mult dureaza convalescenta si ce optiuni apar dupa cum poate influenta decizia ta. Acest articol va oferi insightul complet asupra urmatoarelor:
Ce este Operatia Cezariana?
Operatia cezariana (cunoscuta si sub numele de cezariana sau cezariana) este o procedura chirurgicala in care se foloseste un cutit sau laser pentru a incizarea abdomenului unei femei si a uterului, permitand astfel accesul celui mai scump locuint (adica bebelusul) in lume. Acestea sunt extrem de comune in intreaga lume, desi nu in toate culturile s-a acceptat procedura.
Inainte de a fi prezervata, mama selecteaza dupa caz anestezia locala sau generala. Desi majoritatea operatiilor cezariene sunt simple si eficiente, trebuie sa stiti ca exista cateva riscuri asociate, asa ca este important sa discutati cu medicul pentru a determina care este optiunea corecta pentru voi.
Avantajele Nasterii Naturale
Nasterea naturala este nasterea unui copil fara a face apel la orice tip de interventie chirurgicala. Primele avantaje ale nasterii naturale sunt cat se poate de evidente: acestea sunt foarte usor de recunoscut si sunt mai blande cu corpul mamei. Daca nimic nu merge stricat in timpul nasterii, nasterea naturala este, de obicei, o alternativa mai ieftina decat o cezariana.
Nasterea naturala are cateva alte imbunatatiri suplimentare, cum ar fi placentele in mod natural si alte lucruri similare. In plus, mamele care nasc natural iau parte la cea mai mare experienta de viata simtindu-se mai implicate. Acesta este si motivul pentru care chiar si mamele care trebuie sa opteze pentru cezariana in anumite situatii vor alege intotdeauna sa nasca natural.
Avantajele Nasterii prin Operatia Cezariana
In ciuda riscurilor asociate, interventia chirurgicala cunoscuta ca cezariana are, de asemenea, niste avantaje semnificative. Pentru unele femei cu sisteme medicale foarte bune, o cezariana este o procedura simpla si foarte indepartata de riscuri precum hemoragiile.
Alte avantaje ale cezarienei includ controalele asupra momentului nasterii, prevenirea expunerii bebelusului la riscurile prezente la nasterea naturala, mai ales prevenirea tetaniei, a hipoxiei, a suprasolicitarii sau lesinului si, mai presus de toate, prevenirea leziunilor la nivelul capului sau al coloanei vertebrale.
De asemenea, nu trebuie sa subestimati cat de importante sunt avantajele mentale ale operatiei cezariene deoarece, de cele mai multe ori, ele joaca un rol major in decizia mamei.
Dezavantajele Nasterii Naturale
Partea proasta a nasterii naturale este ca presupunea importante suferinte si dureri in timpul procesului, desi ar putea fi mai scurta decat una prin cezariana. Acestea sunt simtite atat de mama cat si de bebelus datorita presiunii desfasurarii nasterii naturale asupra colului uterin si asa mai departe.
Angajamentul fizicpe care trebuie sa-l depuna o mama pentru a naste natural poate sa difere semnificativ in functie de situatie, ceea ce inseamna ca aproximativ 15-20% din nasterile naturale pot necesita un anumit nivel de interventie chirurgicala, cum ar fi ventosa/forceps sau chiar si cezariana, pentru a-i usurina delivararea neonatului.
Dezavantajele Nasterii prin Operatia Cezariana
Operatiile cezariene prezinta, de asemenea, si unele dezavantaje considerabile. Niciun pacient nu isi doreste sa retina imaginea unei interventii chirurgicale in timpul procesului de nastere. In plus, acestea sunt mai scumpe decat nasterea naturala si trebuie sa asteptati dupa cateva saptamani in plus pentru a va intoarce la viata obisnuita. Unele studii au aratat, de asemenea, ca pot exista riscuri majore de nastere secventiala cu interventii cezariene mai frecvente.
In majoritatea cazurilor, recuperare postpartum este un proces dificil si mai lent pentru femeile care au nascut prin cezariana, cu toate acestea, in ultimii ani, tehnicile de anestezie au evoluat cu mult si, prin urmare, atat durerea cat si recuperarea au devenit mai bune decat in trecut.
Comparatie intre Nastere Naturala si Cezariana
Cand se iau in considerare avantajele si dezavantajele pentru ambele forme de nastere, mamele trebuie sa stie ca alegerea optima poate varia in functie de caz, asa ca trebuie sa ia urmatoarele elemente in considerare pentru a ia decizia adecvata:
-
Cauzele nasterii: in situatii de urgenta, operatia cezariana este intotdeauna una directa si sigura pentru ca tehnologia si medicamentele moderne cresc increderea in interventia chirurgicala
-
Situatia medicala a mamei si a copilului: acesta este cel mai important factor in luarea deciziilor pentru oricare dintre cele doua proceduri
-
Starea de sanatate a mamei: mai exista si alte comorbiditati care arata ca operatia cezariana ar fi cea mai buna alternativa pentru mama si bebelus.