Alopecia areata este o tulburare de pierdere a parului, in care parul cade brusc pe patch-uri mari, iar foliculii pilosi sunt afectati. Afectiunea poate fi temporara sau poate persista, depinzand de severitatea atacului, schimbarile individuale si tratamentul pe care il primeaza. In cazuri rare, alopecia areata poate afecta blana, sprancenele si genele. Deoarece alopecia areata este o afectiune cronica, care se poate rezolva cu schimbari usoare, dar se poate recidiva in orice moment, este important sa se initieze un tratament cat mai curand posibil si sa se pastreze toate optiunile de tratament.

Cuprins:
I. Cauzele alopeciei areate
II. Simptomele alopeciei areate
III. Tratamente specifice si alternative

I. Cauzele alopeciei areate

Cauzele adipostei areate nu sunt cunoscute cu precizie. Expertii considera ca aceasta tulburare poate fi declansata de o combinatie de factori genetici si environmentali. Alopecia areata poate fi cauzata de mecanisme imune, reactia imuna a corpului impotriva propriilor celule sau tesuturi – fenomene cunoscute sub numele de autoimunitate. De asemenea, uneori, alopecia areata poate aparea dupa o infectie virala.

In cazurile de alopecie areata, celulele care produc parul sunt atacate de sistemul imunitar ca substante straine. Acest lucru duce la pierderea parului. Celulele care produc parul pot fi atacate chiar si la persoanele predispuse genetic, in anumite conditii sau stari.

II. Simptomele alopeciei areate

Simptomele alopeciei sunt strans legate de felul in care alopecia areata si-a facut prezenta. Afectarea poate fi localizata sau generalizata si este cel mai adesea asimetrica. Focarul poate fi mai mic sau mai mare si se poate prezenta in mai multe forme, astfel:

  • Pierderea parului pe zone mari
  • Cercuri rase sau zone goale sau cu un par foarte scurt
  • Interiorul focarului are parul inalt si carliontat
  • Marginile zonei sunt palide

Alopecia areata poate fi confundata cu alte afectiuni dermatologice, cum ar fi dermatita seboreica sau matreata. Simptomele alopeciei pot include scalarea sau mancarimile scalpului. Alte simptome sunt desertul de par si pierderea parului permanent.

III. Tratamente specifice si alternative

Tratamentul alopeciei areate poate varia in functie de severitatea si forma tulburarii. In formele usoare, tratamentul poate consta in auto-observare si / sau suplimente alimentare. Daca alopecia areata este mai severa sau deseori prezenta, medicul poate recomanda o terapie medica.

Iata tratamentele obisnuite folosite pentru tratarea alopeciei:

  1. Corticosteroizi topici: medicamente indicate pentru tratarea alopeciei pe zone mici.
  2. Medicamente sistemice: utilizate pentru tratarea alopeciei areate pe o suprafata mai extinsa.
  3. Chimioterapia topica: folosita pentru tratarea alopeciei areate multicentrica sau extensa, sau atunci cand skin care si seboreica sunt prezente.
  4. Alte tratamente, cum ar fi terapia cu lumina, terapia cu vitamine si terapia cu antioxidanti, pot fi, de asemenea, utile pentru tratarea alopeciei areate.

Terapia alternativa poate ajuta la tratarea simptomelor alopeciei areate. Aceasta poate include:

  • Terapia cu ulei de ricin
  • Aplicarea naturista de vindecare
  • Aplicarea locala de ulei de masline
  • Maini, tratamente faciale si masaj
  • Acupunctura si alte practici alternative

De asemenea, echipa medicala poate recomanda atehnici psihologice pentru a gestiona anxietatea legata de alopecie areata.

Operatia sau transplantul de par poate fi, de asemenea, o optiune pentru persoanele care prezinta simptome de alopecie areata. Cu toate acestea, acesta nu este, de obicei, recomandat pana cand alopecia areata nu a reinnoit de mai multi ani si nu a primit terapie cu medicamente adecvate.

Alopecia areata este o afectiune cronica care poate fi enervanta si dificila de gestionat. Simptomele pot varia, iar tratamentul variaza, in functie de severitatea si tipul de alopecie areata prezent. Cu toate acestea, exista optiuni de tratament disponibile, care pot fi in mare masura eficiente, inclusiv tratamentele traditionale si cele alternative.