In vremurile de astazi, conceptul de relatie deschisă a câştigat un mare interes, chiar şi dintre cei mai tradiţionali dintre noi. O relaţie deschisă este una în care ceea ce poate exista relaţii sexuale sau emoţionale la nivelul altor persoane în afară de partenerii noştri, fără a încălca angajamentul original sau a pune bazele unei anxietăţi. 

Relaţiile, deschis sau nu, sunt foarte complicate. Unele persoane optează pentru relaţiile deschise, pe motiv că este calea cea mai naturală pentru a satisface nevoile sexuale şi emoţionale ale oricui. Alţii optează pentru relaţii închise, pe motiv că stabilirea limitelor din relaţii la nivelul de intimitate şi de conectare duce la sentimente mai profunde. Indiferent dacă optezi pentru o relaţie deschisă sau o relaţie închisă, citiţi mai departe pentru a afla mai multe despre conceptul de relaţie deschisă.

Ce înseamnă Relaţiile Deschise?
Relaţiile deschise sunt relaţii care fac parte din cadrul unei relaţii primare în care amândoi partenerii sunt de acord cu relaţii sexuale sau emoţionale la nivelul altor persoane, în afară de partenerii lor. Aceste relaţii pot fi între doi parteneri, cu un grup sau chiar oricâte persoane aleg unul sau mai mulţi parteneri care urmează să fie în relaţii deschise. Partenerii relaţiei se angajează să-şi împărtăşească sentimentele unul altuia şi să-şi exprime onestitatea sau chiar să urmărească relaţiile lor sau partenerii externi.

Tipuri de Relaţii Deschise Există mai multe tipuri de relaţii deschise, în funcţie de nevoile şi obiectivele fiecăruia.

  1. Relaţia Unică: Aceasta este cea mai obişnuită formă de relaţie deschisă, deoarece se bazează pe un singur partener care are relaţii sexuale și emoționale externe și care se menține în relația lor primară.

  2. Polyamorul: Acesta este un tip de relaţie deschisă care implică toate persoanele care sunt implicate într-o relaţie romantice deschisă în acelaşi timp, care se angajează să le asigure tuturor partenerilor nevoile emoţionale, afective şi sexuale.

  3. Svobodnik: Acesta este un tip de relaţie deschisă între două persoane, în care fiecare partener are libertatea de a căuta căldura şi afecţiunea prin relaţii sexuale sau emoţionale externe.

  4. Mid-Life Polyamory: Aceasta este o relaţie deschisă între două persoane care se întâlnesc după ce ele însele sunt deja implicate într-o relaţie monogamă.

Beneficiile Relaţiilor Deschise Există numeroase beneficii ale relaţiilor deschise.

  1. Mai multă comunicare și încredere: Comunicarea este elementul clave în relațiile deschise. Partenerii trebuie să rămână deschiși și să-și exprime sentimentele liber. Încrederea definește o relație deschisă, iar când partenerii îşi permit să vorbească deschis despre relaţia lor, ei misca si mai mult înainte.

  2. Libertatea de a experimenta: Relaţiile deschise oferă partenerilor libertatea de a experimenta diferite aspecte legate de relaţii şi intimitate. În loc să fie înghesuiţi într-o relaţie sau aventură monogamă, partenerii au o oportunitate din care să înveţe mai mult despre ei înşişi şi despre ce le place.

  3. Mai multă libertate emoţională: Unele persoane pot să se simtă închise în relaţiile lor monogame. Relaţiile deschise oferă partenerilor posibilitatea de a se conecta cu alte persoane, fără teama de a degrade relaţia lor primară sau de a angaja în ceva care nu le convine.

  4. Oportunitati de explorare: Relaţiile deschise le oferă partenerilor oportunităţi de a explora vieţile şi de a se bucura de noi experienţe. Spre deosebire de relaţiile monogame, relaţiile deschise oferă partenerilor oportunităţi suplimentare de conexiune emoţională şi sexuală.

Dezavantajele Relaţiilor Deschise Exista şi unele dezavantaje ale relaţiilor deschise, inclusiv:

  1. Complicatii legale: Deschiderea unei relaţii poate crea complicatii legale, in special atunci când partenerii locuiesc în provinciile in care relaţiile deschise sunt interzise.

  2. Nevoia creșterii alonei: Relațiile deschise pot fi confuze. Partenerii pot avea sentimente de gelozie și anxietate față de relațiile partenerilor externi și poate dura ceva timp pentru aplicare și de acceptare a relațiilor lor.