Alcoolul este una dintre cele mai cunoscute droguri disponibile astazi și, chiar dacă nu este considerată o drogă foarte puternică, are consecințe la fel de severe precum orice altă dependență. O persoană poate avea, uneori, nevoia sa consume alcool, însă un consum moderat poate afecta în mod negativ starea de sănătate și poate avea dezastruoase consecințe atunci când apar probleme și patologii. Consumul de alcool poate provoca daune severe sănătății, dar cel mai grav este faptul că acesta poate periclita viețile mamelor însărcinate și ale copiilor lor.
Consumul de alcool de către femeile însărcinate poate afecta grav dezvoltarea armonioasă a copilului și poate cauza tulburări grave de comportament până în copilărie. Nu există un grad exact care să definească dacă cantitățile moderate trebuie sau nu sa fie evitate de mama însărcinate, cauza fiind că o cantitate mare poate provoca anomalii grave în dezvoltarea fizică, mentală și emoțională a copilului.
Daunele cauzate de alcool in timpul sarcinii
Cantitățile moderate de alcool consumate de către mama însărcinată pot fi insuficiente pentru a produce consecințe letale asupra copilului, însă acestea pot fi considerabile. În aceste cazuri, daunele cauzate de alcool pot fi, în primul rând, cu privire la dezvoltarea fizică și motorie a copilului, acesta având șanse mult mai mari de a dezvolta boli infecțioase și cardinalii, precum și afectațiile data de alcool chiar și după naștere.
Consumul de alcool de către mama însărcinata poate afecta negativ și sistemul nervous al copilului, cauzând, în multe cazuri, tulburări grave ale comportamentului precum ADHD sau autism. Astfel, modul în care copilul reacționează și înțelege lumea din jurul său poate fi complet schimbat de efectele de durată ale urmărilor alcoolului adăugat în organismul matern.
De asemenea, alcoolul poate cauza încetinirea procesului normal de dezvoltare a copilului, în special în domeniile muzică, lingvistică, citire și matematică. Cu toate acestea, cele mai dramatice schimbări ce se pot produce sunt legate de cultură și vorbire.
Sindromul Alcoolului Fetal
Consumul de alcool de către mama în timpul sarcinii poate cauza în marea majoritate a cazurilor Sindromul Alcoolului Fetal (SAF). Această boală se caracterizează prin diverse tulburări fizice, impairments intelectuale și, în severe cazuri, chiar retard mental.
Simptomele sindromului alcoolului fetal sunt, în mare parte, boli congenitale, precum:
- Deficiențe de vedere și auz
- Malformații ale esofagului
- Defecte cardiace sau renale
- Probleme de dezvoltare și fizice și mentale, inclusiv retard mintal și trăsături faciale caracteristice, precum ochi mari, puncte proeminente și pete cutanate
Alte simptome și complicații ale sindromului sunt:
- Tulburări de comportament, cum ar fi probleme de creștere sau defineții de comportament;
- Probleme legate de somn;
- Probleme de învățare;
- Defecte craniofaciale, cum ar fi microcefalie;
- Probleme renale și neurologice.
Unul dintre simptomele ce se manifestă cel mai frecvent în cazul sindromului alcoolului fetal este retardul mental, afectiune care limitează sever capacitatea copilului de a înțelege lumea și mediul din jur, precum și interacțiunea cu ceilalți.
Tratamentul SAF
În cazul în care mama a consumat alcool în timpul sarcinii, există multe tratamente ce pot fi aplicate pentru a reduce sau chiar elimina simptomele.
Prima și cea mai importantă masură în tratarea SAF este tratamentul cu folic acid și suplimentele de vitamine. Acestea pot ajuta la echilibrul nutrițional al copilului și la reducerea simptomelor legate de alcool. Mai mult decât atât, folicul acid poate ajuta la prevenirea unor deformații faciale și defecte cardiace.
De asemenea, terapiile și intervențiile în stilul comportamental pot fi, de asemenea, utilizate pentru a ajuta la controlarea simptomelor SAF la copii și adolescenți. Terapiile și intervențiile pot oferi un sistem de susținere, precum și strategii de răspuns pentru copii și adolescenți. Acestea pot ajuta, de asemenea, la controlarea comportamentului și la construirea încrederii de sine.
Cum putem preveni SAF
Prevenirea este întotdeauna cel mai bun tratament pentru Sindromul Alcoolului Fetal. Una dintre cele mai simple și eficiente metode este folosirea contracepției și evitarea începerii sarcinii fără un plan bine stabilit.
În cazul în care o femeie decide să ia o sarcină, aceasta trebuie să se asigure că nu consumă alcool deloc.