Conducerea unui automobil reprezinta una din libertatile fundamentale ale unei persoane. Cu toate acestea, ca un conducator auto sa invete sa conduca si sa obtina un permis de conducere al unei anumite categorii este un proces dificil si lung pentru cei mai multi oameni. Astfel, cu o mai buna intelegere a conditiilor permisului pentru categoria B si aprobarea instrumentelor specifice necesare pentru aceasta, toti cei interesati sa obtina acest permis vor avea o sansa mai mare de a-l obtine.

Astfel, in Cele ce urmeaza, o sa discutam ce inseamna licenta de conducere a unui vehicul din categoria B, cum sa va pregatiti pentru a deveni conducator auto si ce sfaturi sa urmati pentru a obtine acest permis ca si conducator auto.

Ce inseamna a obtine un permis pentru categoria B?

Licenta de conducere categoria B se refera la permisiunea legala oferita unui conducator auto pentru a conduce orice vehicul cu masa totala de pana la 3.500 kg, precum autocamioane, autobuze sau van-uri. In general, o licenta pe motor de categoria B ofera soferului drepturi suplimentare, fata de categoria B, si ii confera proprietarilor autocarului dreptul de a transporta pana la opt pasageri la o data, in afara de conducator.

Care sunt cerintele pentru obtinerea permisului?

Orice persoana care doreste sa obtina un permis de conducere pentru categoria B trebuie sa indeplineasca cateva cerinte stabilite de catre autoritatile responsabile si sa faca dovada doveditoare a educatiei de soferi adecvate si a experientei. Principalele cerinte pentru obtinerea unui permis de conducere de categoria B sunt:

 • Sa aveti varsta minima de 18 ani.
 • Sa indepliniti testele medicale obisnuite si sa furnizati rezultatele analizelor si testelor medicale pe care le-ati luat.
 • Sa efectuati si sa treceti cu succes un test teoretic si pe diciplina de soferi si trezorerie.
 • Sa aveti permisul de conducere al categoria B pentru cel putin doi ani.
 • Sa aveti opt ore de instructie pratice si sa va prezentati la examenul practic.
 • Sa treceti un examen practic cu vechile autobuze autorizate.

Cum sa va pregatiti pentru obtinerea permisului de conducere pentru categoria B

Pentru a va pregati corect pentru obtinerea permisului de conducere de categoria B, mai intai, trebuie sa incepeti sa va documentati si sa va informati despre examenele teoretice si practice, precum si despre ce trebuie sa faceti pentru a trece cu succes aceste examene.

Iata intre alte recomandari principale:

Cititi atent regulile de circulatie

Regulile de circulatie contin informatii privesc regulile si legile de respectat. Aceste legi stabileste ce se poate face si nu se poate face pe sosele si inainte de a incepe sa conduci sigur un vehicul din categoria B, trebuie sa cunoasteti toate aceste reguli. De aceea, este recomandat sa cititi limba de circulatie inainte de a incepe orice pregatire pentru examen.

Investiti intr-o curs

Cursurile sau programele de pregatire pentru soferi cu licenta B asigura ca indepliniti toate cerintele necesare pentru a trece cu succes orice examen de conducere si vor prezenta si descrie detaliile rutinei zilnice, inclusiv aspectele legale si tehnice ale conducerii. De asemenea, aceste cursuri ii permit, de asemenea, instructorilor sa creeze liduiri cu viitorii soferi si sa va ofere informatii privilegiate despre ce sau ce sa nu faceti pentru a trece cu succes examenul final de conducere.

Pregati-va pentru examen

Inainte de a lua examenul, trebuie sa faceti multa practica si sa cunoasteti intocmai orice aspect al condusului. Acest conducator trebuie sa stie cum sa conduca, in sensul unitatii, in siguranta, sa se ocupe de masina, sa faca manevre de parcare si chiar sa se pregateasca pe patru anvelope in situatii de urgenta.

Sfaturi practice pentru a obtine permisul de conducere pentru categoria B

Apoi, iata cateva sfaturi practice pentru a obtine un permis de conduce autovehicul din categoria B:

 1. Fii conectat si informat intotdeauna despre ce sau ce sa nu faci in ceea ce priveste legislatia privind traficul.

 2. Cereti informatii despre ce credinciosi ale catre aprobarii unui instructorat si asigurati-va ca instructorul este autorizat.

 3. Alocati suficient timp pentru a pregati examenul teoretic.

 4. Incepeti sa practicati uneori si faceti cat mai multe ore de instructie.

 5. Incercati sa conduceti cat mai mult posibil – fie in mod relaxat, fie cu un instructor.

 6. Asigurati-va ca sunteti pregatit si relaxat inainte sa dati examenul practic.

 7. Nu, nu incercati sa inselati sau sa faceti trucuri atunci cand faceti lectiile de soferi. In cele din urma, se va ajunge la un control de calitate mult mai strict.

Obtinerea permisului de conducere al unei autovehicule din categoria B poate fi destul de dificila si necesita multa pregatire si rabdare. Cu toate acestea, cu o mai buna intelegere a conditiilor necesare obtinerii unui permis de conducere de categoria B si informatii despre cum sa va pregatiti corect pentru acest lucru, oricine poate obtine un permis de conduce.