Mâncarea este una dintre cele mai importante părți ale vieții noastre și mulți dintre noi nici măcar nu suntem conștienți de impactul pe care orarul nostru de mâncare îl are asupra sănătății noastre. Unele persoane spun că mâncatul după 8 seara sau mai aproape de momentul de culcare poate fi nefavorabil, aducând efecte negative asupra metabolismului. Să vedem ce se întâmplă mai exact când mâncăm respectând acest program.

Ce se întâmplă dacă mănânci după 8 seara sau prea aproape de culcare

  1. Metabolismul poate fi afectat

Principalul lucru pe care ar trebui să îl țineți minte este că metabolismul tău încetinește când mergeți la culcare, în special în orele târzii. Mâncarea pe care o consumați înainte sau după această oră va fi mai puțin capabilă de a digera și absorbția alimentelor va fi mai lentă. Așadar, este recomandabil ca ultima masă să fie luată până în jurul orei 8 seara, chiar dacă tot ce luati sunt alimente sănătoase.

  1. Caloriile sunt prea ușor absorbite

Stomacul tau se pregătește să se odihnească când începi să te antrenezi pentru culcare, motiv pentru care ar trebui să eviți orice alimente suplimentare înainte de ora 8 seara. Când mănânci în această perioadă, stomacul tău nu este pregătit pentru digerarea corectă a alimentelor, ceea ce înseamnă că grăsimile pe care le consumi sunt absorbite în exces și acumulate în corp.

  1. Subnutriția

În cazul în care vă limitați cantitatea de alimente pe care o consumați înainte de 8 seara, poate fi dificil să obțineți o nutriție suficientă în timpul zilei, precum și aminoacizi și minerale esențiale. Prin urmare, aceste persoane pot suferi de subnutriție, ceea ce le poate duce la diverse probleme de sănătate.

  1. Otrăvirea cu alimente

Orice aliment conține microorganisme naturale care sunt de obicei inofensive pentru o persoană sănătoasă, în special atunci când sunt reproduse la temperaturi corespunzatoare. Cu toate acestea, atunci când mâncăm înainte de culcare sau chiar după ora 8 seara, există șanse de dezvoltare a otrăvirii alimentelor, deoarece alimentele pot fi gătite puțin sau gătite la temperaturi prea mici.

  1. Excesul de mâncare

Mâncând numai în intervalul 3 și 8 seara, unii oameni pot simți că le este foame în mod constant sau chiar că sunt „înghesuiți” cu alimente când se pregătesc să se culce. Personașele supraponderale se confruntă deseori cu aceste senzații și, uneori, pot ajunge să mănânce prea mult, chiar dacă au mâncat suficient în intervalul specificat. Acest lucru poate de asemenea conduce la o cantitate prea mare de calorii ingerate în ultima parte a zilei.

  1. Tulburări digestive și stomacale

Mâncarea luată înainte sau după 8 seara, spre deosebire de cele consumate în timpul zilei, poate fi dificil de digerat. Acest lucru înseamnă că stomacul tău poate fi supus la aporturi energetice mari înainte de culcare, ceea ce poate duce la iritații și disconfort digestiv și chiar dureri de stomac.

Ce ar trebui să facem pentru a evita aceste efecte negative

  1. Respectați orele de mese

Atunci când țineți ora regulată și mâncați în fiecare zi în aceeași perioadă, ca de exemplu între orele 8 la 11 seara, vă asigurați că organismul tau va funcționa la capacitatea sa maximă.

  1. Beți apă de seara

Beți un pahar de apă înainte de culcare, ajutați organismul cu posibilitatea de a digera alimentele ingerate în timpul zilei înainte de culcare și menținând-vă hidratat noaptea, mai ales atunci când consumați alimente bogate în grăsimi.

  1. Limitați cantitatea de alimente pe care o consumați înainte de culcare

Așadar, limita cantității de alimente pe care o consumați înainte de culcare este esențială pentru a preveni orice efecte negative asupra sănătății și metabolismului. O regulă obișnuită este să consumați alimente ușoare înainte de culcare.

  1. Alegem alimente cu conținut scăzut de calorii

În această perioadă, alimentele și băuturile pe care le consumați trebuie să conțină un conținut scăzut de calorii și să fie bogate în nutrienți esențiali. Pentru că organismul tau încetinește digestia, alegeți alimente ușor de digerat, cum ar fi ceapă, salate, fructe, roșii, castraveți, nucă.