Vitiligo, cunoscuta si sub numele de leucodermie, este o conditie necontagioasa ce provoaca pierderea parului si coloratia pielii, cauzata de dezechilibre ale sistemului imunitar si al unor alti factori. Phnomoneal manifestat prin prezenta petelor albe sau depigmentate pe piele, este din ce in ce mai des intalnita printre persoanele in varsta sau africani. La nivel global, se estimeaza ca vitiligo afecteaza cel putin 1% din populatie.

Desi cauzele exacte ale vitiligo sunt in mare parte neclare, exista mai multe teorii care incearca sa explice aceasta boala, care poate avea un impact psihologic si social asupra persoanelor afectate.

I. Ce este Vitiligo?

Vitiligo (a mai fost numita leucodermie) este o afectiune cauzata de un deficit in produirea melaninei, pigmentul produs in piele care confera culoarea pielii. aceasta boala se manifesta sub forma unor pete depigmentate ale pielii si parului ce se formeaza pe fata, maini, picioare si alte parti ale corpului. Vitiligo poate aparea la persoane de orice varsta, dar cei mai afectati sunt persoanele in varsta si persoanele de culoare. Sunte necesare teste suplimentare pentru a afla cauza the vitiligo si pentru a se decide ce tratament este potrivit in fiecare caz.

II. Cauzele si factorii de risc pentru vitiligo

Cauza exacta a vitiligo este in mare parte necunoscuta, dar anumite factori genetici, fiziologici, infectiosi si autoimuni ar putea contribui la aparitia bolii. Printre acestia se pot numara urmatorii:

a) Factori Genetici: Exista dovezi care sustin ca vitiligo poate fi moștenita. Un studiu a aratat ca sensibilitatea sporita la vitiligo poate fi transmisa si este asociata cu anumite gene ale sistemului imunitar (gena HLA-A2).

b) Factori Fiziologici: Exceptia stresului emotional si factorii genetici, factorii fiziologici sunt adesea citate ca posibile cauze ale vitiligo. Acestia includ: factorii fiziologici sofisticati (calitati pielii, temperatura, expunerea la radiatiile solare nefiltrate) si factorii cutanate (infectii, fototerapie si UVA, leziuni cutanate si chimicale).

c) Factori Auto- imuni: Vitiligo este adesea asociata cu alte conditii autoimune, cum ar fi tiroida, celiachia si anemia, ceea ce sugereaza o legatura intre vitiligo și sistemul imunitar.

d) Viroze și infecții: Afectiunile virale, precum pojarul, hepatita si rujeola, sunt deseori legate de vitiligo. Alte infectii bacteriene grave, cum ar fi tifoidul, tuberculoza si meningita, pot declansa acest sindrom.

III. Simptomele vitiligo

Simptomele vitiligo difera de la persoana la persoana, dar un semn caracteristic al bolii este aparitia de pete, mai intai albe și mai tarziu depigmentate sau fara pigment pe piele care apar pur si simplu. De asemenea, petele albe pot incepe sa apara pe parul scalpului sau al sprancenelor, gene si alte zone.

Oamenii cu vitiligo apar Depigmentarile incep sa se extinda sau sa se unească, formând mai multe pete pe piele. In unele cazuri acest lucru poate provoca alopecie, pierderea completa a parului in zonele afectate. Alte simptome ale bolii pot include:

• Uscarea sau descuamarea pielii

• Prurit

• Senzatie de arsura sau mancarime

• Schimbarea culorii genei si a sprancenelor

• Exacerbarile simptomelor cand pielea este expusa la lumina solara

IV. Complicatii ale vitiligo

Unele persoane isi reiau pigmentarea naturala a pielii si se bucura de rezultate foarte bune, in timp ce altii (in special persoanele cu forme severe de vitiligo) pot avea complicatii care pot afecta starea psihica si sociala a persoanei. Acestea ar putea include:

• Esecul obtinerii unei nuante uniforme a pielii prin tratamente

• Depresia si anxietatea

• Disconfort si frustrare

V. Diagnosticul vitiligo

Diagnosticarea vitiligo se face prin:

• Analizarea istoricului medical si a simptomelor pacientului

• Observarea si examinarea pielii

• Testarea disponibilului de melanina si a nivelurilor de pigment

• Testarea functiei tiroidei

• Realizarea testelor pentru a determina daca exista afectiunile autoimune

VI. Tratamentul vitiligo

Tratamentul pentru vitiligo se stabileste in functie de stadiul bolii si de afectarea fizica si emotionala a persoanei.

Succesul tratamentului poate varia de la persoana la persoana, dar sunt disponibile mai multe optiuni:

  1. Fototerapia: Aceasta metoda consta in expunerea pielii la raze ultraviolete speciale (UVA și UVB).

  2. Tratament cu medicamente: Dacă medicul consideră că medicamentele sunt ceea ce este necesar, se pot prescrie medicamente care ajuta la ameliorarea simptomelor și pot reduce apariția petelor. Aceste medicamente includ vitamina B12, medicamente corticosteroide, medicamente antimalaria și medicamente anticoagulante.

  3. Depigmentarea: In unele cazuri, depigmentarea poate fi o optiune. Aceasta inseamna aplicarea unei creme pe fata si pe alte zone ale corpului afectate. Dupa ce pielea se vopsește, poate fi aplicata o crema depigmentanta care poate uniformiza nuanta de pigment..

  4. Tratament chirurgical: In cazuri severe, chirurgia poate fi utilizata pentru a transplanta in mod pozitiv pigmentul și a restabili culoarea pielii.

VII. Prevenirea vitiligo

Chiar si persoanelor care nu au avut niciodata simptome de vitiligo li se recomanda sa urmeze pasii urmatori pentru a preveni riscul aparitiei acestei afectiuni.