Aerofagia sau badijonarea este o tulburare alimentara care poate avea un impact negativ semnificativ asupra calitatii vietii si asupra starii de sanatate. Aceasta afectiune poate fi cauzata de anxietate, stress sau alte stari emotionale intense si provoaca arsuri si balonare. Aceasta tulburare apare atunci cand persoana inspira prea mult aer atunci cand mananca. Acest articol va oferi informatii complete despre aerofagie, simptomele sale si posibilele tratamente.

Ce este aerofagia?
Aerofagia, cunoscuta si sub alte nume cum ar fi aerul ingerarea sau badijonarea, este o tulburare alimentara in care persoana inghite cantitati excesive de aer pe perioada meselor sau chiar in afara lor. Inghititurile excesive de aer duc la balonarea stomacului, arsuri gastrice si dureri abdomenale, precum si la disconfort digestiv. Cantitatile excesive de aer inghitite pot fi inghitite si prin gura sau prin nas.

Cauzele aerofagiei
Aerofagia poate fi cauzata de diverse factori, inclusiv anxietate, stres, alimentatie dezechilibrata sau chiar anumite medicamente. Se poate dovedi a fi o reactie fata de situatiile stresante sau fata de alimentele prea solide sau prea consistente. Alte factori care pot fi cauza aerofagiei includ tulburari digestive si alergiile alimentare. De asemenea, anumite principii nutritive de baza, cum ar fi lipsa de fibre, lipsa de proteine, consumul excesiv de produse lactate sau carne, pot contribui la debajonarea.

Simptomele aerofagiei
Simptomele aerofagiei pot include balonare, arsuri gastrice, stare de greata, disconfort abdominal, iritatii la nivelul gurii sau anusului si chiar varsaturi. Aceste simptome pot fi moderate sau extreme in functie de severitatea cazului si pot dura ora sau chiar zile. O persoana poate simti, de asemenea, balonare in momente in care expira prea mult aer, cauzandu-i disconfort inestetic.

Tratamentul aerofagiei
Exista mai multi pasi pe care un pacient cu aerofagie trebuie sa ii urmeze pentru a se trata corespunzator. Primul si cel mai important pas este sa se adreseze medicului inainte sa incerce orice tratament medical. Medicul poate sa recomande interventii medicamentoase, cum ar fi medicamente sau investigatii suplimentare pentru a afla cauza exacta a aerofagiei.

De asemenea, tratamentul aerofagiei poate include schimbari in stilul de viata sau in dieta, precum si medicina alternativa, cum ar fi acupunctura, terapia cu plante sau meditatia. Aceste schimbari de stil de viata si dieta pot ajuta la reducerea simptomelor aerofagiei si la prevenirea recurentei. In urma medicamentelor va trebui sa se faca urmariri periodice.

Factori de risc
Exista anumiti factori de risc pentru aerofagie, inclusiv lipsa exercitiilor fizice, stresul, alimentatia suprasolicitanta, dezechilibrul alcalin din corp si medicatia inadecvata. Acesti factori de risc pot provoca schimbari in organism si pot accentua simptomele aerofagiei.

Complicatii ale aerofagiei
Complicatiile aerofagiei pot fi destul de severe. Unele complicatii ale acestei afectiuni pot include durerea epigastrica severa, insuficienta respiratorie, stomac si intestine iritate, indigestie, greata si varsaturi. Simptomele pot persista pentru o perioada mare de timp si pot duce si la alte afectiuni, cum ar fi bobozare si constipatie.

Prevenirea aerofagiei
Exista mai multe modalitati prin care o persoana poate reduce simptomele aerofagiei si preveni recurenta acestei afectiuni. Aceste moduri sunt enumerate mai jos:

• Reducerea prajelilor si consumul de alimente mai usoare
• Eliminarea aditivilor alimentari si a sodiei dulci din dieta
• Introducerea unor alimente bogate in fibre
• Consumarea unei cantitati adecvate de lichide
• Reducerea nivelului de stres
• Purtarea de vreme cea mai mare de vreme a alimentatiei
• Exercitii fizice regulate
• Sustinerea simptomelor cu medicamente prescrise

Aerofagia este o tulburare alimentara care poate afecta calitatea vietii unei persoane. Simptomele sale includ balonarea in exces, arsuri in stomac si disconfort digestive, iar cauzele acestei afectiuni pot fi stresul, anxietatea, alimentatia dezechilibrata sau medicatia inadecvata. Tratamentul aerofagiei include schimbari ale stilului de viata sau dieta si medicamente, precum si metode ale medicinei alternative, cum ar fi acupunctura sau terapia cu plante. De asemenea, pot fi luate masuri preventive pentru a preveni recurenta acestei tulburari, precum reducerea nivelului de stres, adoptarea unei alimentatii sanatoase si regim de exercitii fizice regulate. Prin urmare, este foarte important sa se solicite ajutorul medical pentru orice simptome digestive nou aparute sau persistente care pot indica aerofagie.