Mancarea sanatoasa inseamna mai mult decat alegerile alimentare individuale. Este o abordare holistice si invaluire a stilului de viata care incorporeaza nenumarate beneficii pentru corp, minte si spirit. Din aceste motive, este important sa intelegeti ce inseamna sa alegeți o dieta care va ajuta sa faceti optiunile potrivite pentru o sanatate optima.
Mancarea sanatoasa implica nutritia optimala
Nutritia adecvata contribuie la mentinerea energiei, vitalitatii si echilibrului in corp. In acest sens, alimentatia sanatoasa se axeaza pe incluziunea in alimentatia zilnica a tuturor nutrientilor esentiali precum proteinele, grasimile, carbohidratii, vitaminele, mineralele si apa.
De foarte multe ori, asta inseamna simple schimbari moderate, in locul schimbarilor tranzitorii si drastice, prin limitarea tuturor alimentelor si remarcand faptul ca aproape orice aliment poate fi inclus intr-o dieta sanatoasa. Strategia perfecta, este sa va bucurati de alimentatii variate si moderatie in toate alegerile – atat cele pe care le faceti pentru alimentele pe care le mancati, cat si aportul de porțiuni.
Iata cum aveti grija de nutritia dumneavoastra prin alimentatie sanatoasa:
• Limita consumul de zaharul adaugat – Se stie ca zaharul in exces poate fi daunator sanatatii. Daca limitezi consumul de produse alimentare procesate si mancaruri pregatite si alegi alimente cat mai putin prelucrate, dar care satisface pofta de dulciuri cu alimentatii naturale precum fructele, vei obține tot gustul dulce, fara artar!
• Limita grasimile nesanatoase – Excesul de grasimi nesanatoase contribuie la cresterea nivelului de colesterol și la episoadele de retenție a apei. Redu consumul de produse alimentare prelucrate, alimentele bogate in Ulei de Palmier si grasimile saturate. In schimb, opteaza pentru grasimile esentiale precum uleiul de masline sau nuca de cocos.
• Consuma alimente recomandate de specialisti – Unele alimente sunt mai nutritive decat altele. Principalul criteriu pe care il luam in calcul atunci cand include o alimentatie sanatoasa este sa cauti alimente bogate in nutrienti esentiali, cum ar fi fructele, legumele, produsele lactate, cerealele integrale si carnurile slabe.
• Controlul portiilor – Portiunile sanatoase pot fi atat de mari sau de mici, precum ai nevoie pentru a ramane satul si a mentine energia optima. Specialistii recomanda 5-6 mese pe zi, care sa fie moderate in calorii si, in general, sa fie formate din alimente care te satisface si ofera nutrienti esentiali pentru organism.
• Incurajarea miscarii si a activitatilor distractive – Activitatea fizica joaca un rol important in stilul de viata sanatos. Astfel, incercați sa gasiti placerea in miscare. Fa sport, iesi cu prietenii si petrece timp in exterior.
Kombucha si alte modalitati de a imbunatati starea de sanatate
In afara de alimentele pe care le mancati, includeti in regimul dietetic si bauturile alcaline si suplimentele dietetice pentru o stare mai buna de sanatate. Bauturile alcaline re-echilibrante precum Kombucha sunt ideala pentru a obtine beneficii digestive si a furniza corpului un gust de delicios si vitamine.
Suplimentele nutritive sunt, de asemenea, un mod grozav de a incepe ziua. Organismul trebuie sa fie aprovizionat cu cantitati adecvate de nutrienti pentru a functiona optim. Multe suplimente dietetice sunt proiectate pentru a oferi niveluri adecvate de vitamine si minerale in dieta ta. Incearca apoi sa integrezi alimentele integrate pe baza caror ingrediente simplificate si a ingradientelor naturale, ca parte a regimului dietetic, in vederea obtinerii unor benefici optimi pentru starea ta de sanatate.
Obiceiuri sanatoase pe care sa le urmezi pentru a obtine si mentine starea de sanatate
Pentru a intelege mai bine cum poti sa iti imbunatatesti sanatatea, ai in vedere urmatoarele obiceiuri sanatoase:
• Dormi si relaxeaza – Se stie ca 7-8 ore de somn pe noapte te pot ajuta sa te simpti mai energizat, mental si fizic. Pentru a dormi mai bine, ia timp liber pentru relaxare si pentru a le face lucruri simple si relaxante precum cititul, relaxarea, plimbarile si multe alte activitati.
• Stimuleaza-ti imunitatea prin exercitii – Exercitiul moderat produs de facut miscare poate imbunatati starea de sanatate si poate reduce stresul. Include un program de antrenament in care sa fii activ cel putin 30 de minute pe zi, pentru a te bucura de beneficii.
• Bea lichide – Esti cea mai buna personalitate care stie cum sa ii hranesti pe ceilalti. Insa, asigura-te ca te iti asiguri si tu nevoile, asigurandu-ti lichidele esentiale. Pentru ca este important sa bei destulă apa in fiecare zi pentru sanatatea si hidratarea ta, incluziunea de apa infuzata cu fructe si ierburi poate fi o varianta buna pentru a evita oboseala si sa obtii toate beneficiile apoase.
• Mentine-ti gandurile pozitive – Daca vrei sa ai parte de un stil de viata sanatos, deschide-ti catre energia pozitiva. Gandurile si sentimentele pozitive precum iubirea de sine si optimismul pot sustine sanatatea ta si te ajuta sa cresti consistent starea ta de spirit.
• Bucura-te de lucrurile pe care le ai – Daca petreci timpul cu lucrurile tale, bucurandu-te si multumindu-te pentru ceea ce ai, vei constientiza toate bunatatile care sunt prezente in viata ta. Asta va determina si o ameliorare a starii de spirit, lasadu-te sa te bucuri de prezent si sa fii pregatit pentru viitor.
• Mananca mai putin si devreme – Serveste-ti mesele mai putin pe portii, cu aproximativ 4 ore intre mese, si ai grija sa mananci inainte de a te simti foarte flamand, pentru a evita mancatul prea mult.