Se poate spune ca dezvoltarea masei musculare se bazeaza in mare masura pe aderarea la un regim alimentar sanatos. Exista foarte multe tipuri de alimente pe care le puteti include in dieta pentru a obtine macronutrienti importanti precum proteinele. Cand vine vorba de dezvoltarea masei musculare, proteina este ingredientul important al unei diete, deoarece este macronutrientul de baza necesar pentru a construi muschi. 

In acest articol vom vorbi despre cele mai bune proteine disponibile pentru cresterea masei musculare, le vom aprofunda proprietatile si vom explora cum sa le pregatiti in mod optim pentru un plus de nutrienti bun pentru corpul tau.

1. Ce sunt proteinele?

Inainte de a aprofunda mai adanc ce sunt exact proteinele, sa luam cateva minute pentru a vedea mai exact cum funcționeaza. Sub conținutul general de mulți macro și micronutrienți, vorbim de proteine. Acestea sunt necesare pentru cresterea si dezvoltarea tesuturilor si muschilor corpului. Proteinele sunt formate din anumite aminoacizi (denumiti si blocuri de constructii) cu proprietati chimice unice. Aceste blocuri se pot conecta in diferite forme si etape pentru a crea proteine specifice din aminoacizii conectati.

2. De ce avem nevoie de proteine?

Proteinele sunt o componenta esentiala in dieta noastra zilnica. Acestea sunt utilizate pentru sinteza de proteine corporale noi si restaurarea tesuturilor musculare deteriorate. Acestea sunt esentiale pentru mentinerea si construirea masei musculare, si furnizeaza energie pentru a sustine aproape toate procesele metabolice. Proteinele sunt, de asemenea, necesare pentru a produce componenti structurali ai celulelor si stocarea de nutrienti.

3. Care sunt cele mai bune tipuri de proteine pentru dezvoltarea masei musculare?

Cand vine vorba de cresterea rapida a masei musculare, exista mai multe optiuni de proteina pe care le puteti adauga in dieta. Iata cateva dintre cele mai bune optiuni de protein din zona alimentatiei:

1. Proteina de vita

Produsul de vita este o alegere sanatoasa si gustoasa de proteine, care ofera o multime de beneficii pentru sanatate, pe langa lucrul muscular. Proteina de vita este bogata in aminoacizi si contine, de asemenea, o parte semnificativa de vitamine si minerale precum fier, zinc si vitamina B. De asemenea, contine cantitati semnificative de creatina, care este esentiala pentru producerea de energie comune in organism.

2. Oua

Ouale sunt si ele considerate a fi una dintre cele mai bune surse de proteine pe care le puteti include in dieta. Deoarece sunt bogate in nutrienti esentiali, acestea ofera, de asemenea, beneficii pentru sanatate. Sunt, de asemenea, bogate in substante nutritive, cum ar fi vitaminele, mineralele si chiar grasimile sanatoase. O portie de 2 oua uscate poate oferi aproximativ 13 grame de proteina, dar numai in jur de 7 grame sunt provenite din albusul de ou.

3. Lapte de vaca

Laptele de vaca contine o cantitate considerabila de proteine, dar si cantitati importante de grasimi, calciu si vitamina D. Acestea sunt, de asemenea, bogate in nutrienti esentiali si pot oferi un plus de nutrienti necesari pentru a construi muschii. Un pahar de lapte de vaca (245 ml) contine aproximativ 8 grame de proteine.

4. Fenomen

Cunoscuta si sub numele de alimentație vie, fenomenul, renumit și pentru seva sa ușoară si energizanta, ofera, de asemenea, o sursa sanatoasa de proteine. Este o sursa puternica de proteine vegetariene, ceea ce o face suficient de versatila pentru oricine doreste sa abandoneze produsele animale sau carnea. O ceasca de fenomen uscat ofera aproximativ 15-20 grame de proteine.

5. Soia

Soia este la fel de versatila si contine, de asemenea, o sursa incredibila de proteine vegetariene. Contine toate aminoacizii esentiali in proportii adecvate, ceea ce inseamna ca nu trebuie sa se combine cu alte alimente pentru a obtine proteinele benefice necesare. O cana de soia gatita ofera aproximativ 20 grame de proteine.

6. Naut

Nautul ofera o alternativa vegetariana si delicioasa la produsele animale si uneori poate fi deosebit de nutritiv. Acesta este, de asemenea, o sursa exceptionala de proteine si poate oferi foarte usor nutrientii corporationului. O cana de naut gatit ofera in jur de 26 grame de proteine.

7. Ficatul

Deși poate fi ciudata, ficatul de pasare este printre cele mai bune surse de proteine. Acesta ofera o mare cantitate de vitamine și minerale precum și o lista lunga de proprietăți nutriționale fiind, de asemenea, una dintre cele mai bune surse de proteina pe care le puteti gasi. O portie de ficat de vita gatit ofera aproximativ 25 grame de proteine.

8. Carne de porc

Carnea de porc poate fi, de asemenea, cuprinsa in dieta ta pentru a primi proteine necesare pentru construirea masei musculare. Aceasta prezinta un raport ridicat al cantitatii de proteina prezenta si furnizeaza, de asemenea, grasimi sanatoase, cum ar fi grasimea omega-3. O cana de carne de porc gatit ofera aproximativ 26 grame de proteine.

9. Carne de curcan

Carnea de curcan este una dintre cele mai sanatoase surse de proteine. Aceasta contine un raport mare a cantitatii de proteine prezente si, de asemenea, cantitati mari de vitamine si minerale. O cana de carne de curcan gatita furnizeaza aproximativ 27 grame de proteine.

10. Carne de pui

Probabil cea mai adesea consumata carne, carnea de pui ofera, de asemenea, una dintre cele mai bune optiuni de proteine din care sa se beneifice. Contine cantitati mari de proteine si substante nutritive, cum ar fi vitamina B si zinc.