Guma de mestecat se bucura de o popularitate semnificativa, fie ca o consumati in mod regulat sau doar ocazional, majoritatea dintre noi nu avem idee despre adevaratele sale beneficii sau despre crearea sa si istoria surprinzatoare care se ascunde in spate. Urmatoarele informatii ne vor dezvalui cateva secrete despre guma de mestecat.

Istoria gumei de mestecat

Istoria gumei de mestecat se intinde pana la mai mult de 2 milenii in urma. Odată ce au fost descoperite primele tipuri de guma, oamenii au inceput sa descopere modurile in care acest produs poate beneficia de sanatatea si de duzina de actiuni.

Pe langa placutul gust dulce, infipt in multe tipuri de guma de mestecat din ziua de azi, guma de mestecat a fost indepartata de la varianta sa naturala pentru a include conservanti si zaharuri adaugate.

Guma de trestie a fost initial artizanat din oase uscate ale unei specii vegetale sau ierbii nutre din Eurasia si America, cea mai veche descoperire fiind 295 de grame de guma de mestecat pe care au fost gasite, intre Vega Tapia, Peru.

Descoperirea gumei de mestecat

Descoperirea gumei de mestecat este impartita in mai multe istorii si anumite elemente pot fi diferite in functie de istoricii care spun varianta lor.

Teoria comuna a descoperirii gumei de mestecat este ca aceasta a fost capturata atunci cand omul a inceput sa consume ierburi si alte plante pentru al calma foamea. Tunurile au fost colectate si folosite pentru a umple golurile bucale, provocand actiunea de a mesteca. Aceste obiceiuri aveau si scopul de a oferi protectie impotriva stricaciunilor si de a ajuta la dezvoltarea unei buze mai mari.

Beneficiile gumei de mestecat

Consumul regulat al gumei de mestecat poate avea benefice atat pentru dinti, cat si pentru gat. Cateva dintre cele mai spectaculoase beneficii includ:

 • Atentia – Au fost studii care au aratat ca mestecatul gumei ajuta creierul sa se relaxeze si sa se concentreze la tarcuri mai bine.

 • Mestecatul gumei de mestecat ajuta la eliminarea gusturilor si iritatiilor bucal.

 • Ajuta sistemul digestiv – Mestecatul gumei de mestecat regleaza tractul digestiv si ajuta la digestia alimentelor.

 • Reducerea stresului – Senzatia de mestecat ajuta la producerea de endorfine si de substante chimice care ajuta la relaxare si reducerea stresului.

 • Reducerea semnificativa a durerilor de cap – Mestecatul gumei de mestecat ajuta la reducerea durerilor de cap si a migrenelor.

 • Previne gazele inestetice – Mestecatul gumei previne simptomele neplacute asociate cu gazele intestinale.

Ce nu stiati despre guma de mestecat

In ciuda faptului ca majoritatea dintre noi ne folosim de mestecatul gumei de mestecat, cel mai probabil la fel ca in alte aspecte, nu stiti aceste 4 lucruri:

 1. Guma de mestecat ar putea ajuta obezitatea – mestecat guma de mestecat, impiedica pofta de mancare si, prin urmare, poate ajuta la controlul greutatii.

 2. Guma de mestecat poate ajuta in procesul de studiere – oamenii de stiinta au declarat recent ca mestecatul gumei de mestecat poate ajuta la concentrarea si crearea memoriei.

 3. Guma de mestecat poate sa ajute la prevenirea cancerului bucal – guma de mestecat contine, de asemenea, un antioxidant numit Xylitol, care poate ajuta la prevenirea cancerului bucal prin reducerea acidului din cavitatea bucala care este cauza acestei afectiuni.

 4. Companiile au incercat in trecut sa adauge beneficii suplimentare – In descoperirile anterioare, chiar si companiile de guma de mestecat au incercat sa adauge beneficii suplimentare cum ar fi vitamine, creatina si chiar bacterii prietenoase.

Alegerile optime in ceea ce priveste guma de mestecat

Atunci cand cautati cea mai buna optiune pentru guma de mestecat, exista anumite si caracteristici si anumite produse la care ar trebui sa va ganditi. Iata 5 recomandari de alegere a gumei de mestecat, enumerate in josul paginii:

 1. Sa nu excludeti gumele de mestecat fara zahar. Acestea contin xylitol si glicerina, care pot ajuta la reconstructia smaltului dintilor si prevenirea cariilor.

 2. Alegerea gulei bio care nu include cofeina si nicotina poate fi mai sanatoasa, deoarece nu dauneaza sanatatii si nu contine toxine.

 3. Sa evitati adaosurile si indulcitorii artificiali, cum ar fi fructoza si aspartamul, care pot avea un impact negativ asupra sistemului endocrin.

 4. Optati pentru gumeaza cu maduva de rahat, care au un gust mai repede si care, la fel ca guma de mestecat bio, nu includ adaosuri si indulcitori artificiali.

 5. Daca guma de mestecat contine zahar, alegerea unei gume fara zahar poate ajuta la prevenirea cariilor si a altor afectiuni orale si nu creaza dependenta.

Considerand toate recomandarile de mai sus, puteti face alegeri sanatoase pentru tipurile de guma de mestecat pe care le cumparati si le consumati.

Sarbatorile internationale ale gumei de mestecat

Pe langa consumul regulat al gumei de mestecat, mai exista si cateva sarbatori traditionale asociate cu guma de mestecat. Sarbatorile internationale ofera oplata intregii lumi sa exploreze beneficiile gumei de mestecat si scopul sau original. Acestea se includ in urmatoarele:

 • Ziua „Chew Out”, pe 25 Martie

 • Ziua Internationala a Gumei de Mestecat, care se sarbatoreste pe 5 Mai

 • Ziua ” Globi de Guma de Mestecat”, pe 14 Iulie

 • National „Chew With Your Mouth Closed” Day, 30 Septembrie