Se știe că alergatul sau mersul pe jos este considerat, de multă vreme, cea mai eficientă formă de exerciții fizice pe care oricare dintre noi o poate face pentru a fi în formă și în formă. Acest lucru înseamnă, de asemenea, că avem mult de câștigat atunci când alegem să facem măcar câteva runde de mers pe jos în fiecare zi. Iată cele mai importante beneficii ale mersului pe jos.

1. Beneficii pentru sanatate

Mersul pe jos poate avea numeroase beneficii, atât pe termen scurt, cât și pe termen lung. Fiind obținerea unui aport ridicat de oxigen pe care organismul îl folosește pentru a funcționa, acest exercițiu fizic joacă un rol important în bunăstarea și longevitatea noastră.

Iată câteva din aceste beneficii:

  • Îmbunătățește sănătatea cardiovasculară prin îmbunătățirea fluxului de sânge și reducerea tensiunii arteriale.
  • Îmbunătățește metabolismul și reduce riscul de obezitate.
  • Ajută la îmbunătățirea coordonării și a flexibilității, precum și a echilibrului si posturii.
  • Rentabilizează digestia.
  • Reduce stresul și anxietatea prin eliberarea endorfinelor – hormonii fericirii.
  • Combate nivelul ridicat de zahăr din sânge, reducând riscul de diabet.

2. Aspecte medicale

Mersul pe jos poate fi foarte util pentru persoanele care au depresie deoarece le ajută să se relaxeze. Alte beneficii medicale includ prevenirea bolilor de inimă, minimizarea durerii articulare, combaterea artritei, durerii de spate și a durerilor musculare. Mersul pe jos poate, de asemenea, reduce în mod semnificativ riscul de infecții.

Beneficiul medical cel mai important al mersului pe jos este că poate ajuta la prevenirea și reducerea depresiei. Efectul său antidepresaiv este egal cu cel al medicamentelor. Un studiu publicat recent a arătat că 30 de minute de mers pe jos în fiecare zi pot reduce simptomele depresive și stresul.

3. Beneficii environementale

Energia sporită și buna dispoziție potrivită mersului pe jos au avantaje mari pentru mediul înconjurător. Mersul pe jos nu produce emisii nocive în atmosferă, așa cum fac mașinile și alte mijloace de transport. Scurte curse prin oraș pot fi făcute cel mai bine pe jos, minimizând astfel folosirea mașinilor. Acest lucru reduce nivelul de poluare și, prin extensie, contribuie la menținerea unei stări de sănătate optime în locurile aglomerate și în zonele urbane.

Pe lângă aceasta, mersul pe jos poate câștiga și alte beneficii, cum ar fi creșterea numărului de spații verzi și a activităților în aer liber. Modelele de mers pe jos pot fi introduse în orașe pentru a promova creșterea influenței persoanelor aglomerate să se deplaseze prin mers pe jos și să evite folosirea mijloacelor de transport cu circulații intense.

4. Economisește bani

Mersul pe jos poate ajuta, de asemenea, la reducerea cheltuielilor. Asta deoarece economisești combustibil și costuri de întreținere a mașinii și, în general, ajuta la reducerea costurilor de transport. Chiar și un număr mic de curse scurte pe jos pot face o diferență substanțială în vasul tău portofel, în ciuda faptului că mersul pe jos cu mașina poate părea mai rapid și mai eficient rapid.

5. Momente pentru conectare

Mersul pe jos poate fi folosit ca momente de conectare, fie cu tine însuți, fie cu alții. La alergat sau mers pe jos te ajută să te depărtezi puțin de tendința sedentară și să profiti de energia pozitivă din mediul înconjurător.

Dacă ieși cu prietenii sau cu familia pentru o tură de alergare sau mers pe jos, vei profita și de momentele de conectare socială și de distracție. În plus, te vei bucura de beneficiul de a socializa în interiorul unui context sănătos și benefic.

6. Un medicament adevarat

Așadar, mersul pe jos are numeroase avantaje, oferind nu doar beneficii medicale, ci și de economisire a banilor, de impact asupra mediului și momente de conectare.

Având în vedere toate acestea, este ușor să vedem că mersul pe jos este, într-adevăr, un medicament adevărat. Acest lucru poate fi realizat fără un cost financiar considerabil și, de asemenea, simplu. De aceea, merită să facem măcar o minimă investiție în aparență și să incorporăm în fiecare zi câteva minute de mers pe jos, pentru a avea mult de câștigat fără niciun risc.