Cum sa scapi de timiditate?
Ti-ai gandit vreodata cum sa scapi de timiditate? Timiditatea poate fi o piedica in calea succesului tau, dar nu-i nimic de dispirat. Exista o multime de modalitati prin care sa scapi de timiditate si sa iti construiesti increderea in sine. Acest articol prezinta cateva dintre aceste modalitati si sfaturi despre cum iti poti depasi timiditatea si te poate ajuta sa iti construiesti autonomia si abilitatea de a vorbi cu incredere.

Ce este timiditatea?
Inainte de a incerca sa depasim timiditatea, trebuie sa intelegem ce inseamna de fapt. Timiditatea inseamna sa iti stapanesti emotiile si sa nu participi emotional la situatiile sociale, sa te simti neputincios sau sa cauti sa eviti interactorile sociale. Aceasta poate aparea din mai multi factori, cum ar fi experientele sau situatiile anterioare, sistemul de credinte sau chiar anxietatea.

De ce este important sa scapi de timiditate?
Timiditatea poate avea multe probleme, inclusiv anxietate sociala si teama de esec. Acestea pot afecta relatiile, dezvoltarea personala si chiar eficacitatea profesionala. Daca esti timid, iti va fi greu sa iti autodepasesti si sa iti depasesti anxietatea. Scapand de timiditate poate schimba total comportamentul si iti poate oferi mai multa autonomie si curaj pentru a te simti mai bine si chiar sa faci schimbari pozitive in viata ta.

Cum sa scapi de timiditate

Iata cateva modalitati de a lupta impotriva timiditatii si de a-ti construi increderea in tine.

 1. Gaseste-ti prieteni
  Avand prieteni care te inteleg si te incurajeaza te poate ajuta foarte mult sa te simti mai bine in situatiile sociale si sa scapi de timiditate. Cauta persoane care te inspira si se potrivesc stilului tau de viata. De asemenea, ar fi bine sa vezi cu ei, sa iesiti si sa socializati.

 2. Fa o lista a sentimentelor
  Acest lucru te poate ajuta sa intelegi si sa gestionezi sentimentele tale. Fa o lista a emotiilor tale pozitive si negative si gandeste-te la cauzele lor. Acest lucru te poate ajuta sa iti compui mai bine gandurile si sa te bucuri si sa impartasesti sentimentele tale altora.

 3. Exerseaza vorbirea
  Daca vrei sa iti pui in practica sentimentele si sentimentele tale pozitive, exersarea vorbirii este un mod excelent de a stapani mai bine timiditatea. Poti scapa de emotiile nedorite cand efectuezi discursuri sau daca faci referiri la persoane si situatii.

 4. Participa la activitati
  Participarea la activitati poate fi foarte distractiva si te poate ajuta sa te simti mai pregatit si mai relaxat atunci cand socializezi. Acest lucru te poate ajuta sa cresti increderea in tine si sa te simti mai bine in orice mediu social.

 5. Exerseaza autenticitatea
  Exercitand autenticitatea, te poti simti mai relaxat in situatiile sociale si te poti simti mai confortabil cand interactionezi cu ceilalti. Autenticitatea iti permite sa te simti in siguranta si sa iti expui punctul tau de vedere fara teama sau emotii negative.

 6. Increderea si determinarea
  Obtinerea increderii si determinarii poate fi extrem de benefica in lupta cu timiditatea. Asta se face insa in mod gradual si nu se produce peste noapte. Gasirea acelor principii si vorbe binefacatoare poate permite celor putin mai timizi sa construiasca mai termen scurt increderea in ei si curajul.

 7. Dezvoltarea abilitatilor sociale
  De asemenea, poti perfectiona si abilitatile tale sociale, asa cum ar fi ascultarea activa, intelegerea cognitive si comunicarea eficace. Aceste abilitati vor contribui la apropierea ta sociala si te vor ajuta sa treci mai usor peste emotiile negative si sa scapi de timiditate.

Timiditatea nu trebuie sa fie un impediment in calea succesului tau. Cu cele de mai sus sfaturi si modalitati, vei putea sa iti construiesti increderea in tine si sa scapi de timiditate. Incearca sa reactionezi la experiente si sa te bucuri de circumstante, sa experimentezi si sa te implici in situatii si sa incepi sa interactionezi cu mai multa incredere. Daca urmezi aceste sfaturi, speram ca fara eforturi sa scapi de timiditate si sa iti incepi o viata mai energica si mai luminata.