De-a lungul anilor, conceptul de castiguri medii mai ridicate pentru femei decat pentru barbati a devenit destul de obisnuit – iar aici se refera mai ales la cuplurile tinere care locuiesc impreuna si care depind unul de celalalt pentru a se intretine financiar. Cu toate acestea, daca una dintre persoane castiga mai mult decat partenerul sau se poate intampla sa intalneasca un set de cadre emotive si de comportamente dificile de abordat sau dez-abordat. 

Cum se prinde eleganța și biocompatibilitatea într-o singură lumină? Mai jos sunt prezentate principalele cauze si modalitati de a gestiona acest lucru pentru a contracara efectele negative.

Povestea despre cum castigurile diferite pot afecta o relatie

Lucrurile devin complicate atunci cand o persoana castiga mai mult decat partenerul sau. Acest tip de situatie astazi se intalneste din ce in ce mai des, fie ca vorbim de cupluri casatorite, de cupluri fara legatura oficializata sau de parteneriate sociale. In unii cazuri, diferenta de castiguri poate fi mai mică sau chiar poate fi absolut invers – un partener poate castiga mai mult decat celalalt, chiar daca acest lucru nu este atat de obisnuit.

Ultimele cercetari legate de aceasta tema arata ca, de cele mai multe ori, persoanele care castiga mai putin au impresia ca sunt victima discriminarii si ca partenerul lor este mai important și mai respectat, factori ce cauzeaza o simțire de neajutorare si foarte probabil sa cauzeze anumite conflicte emotionale. De asemenea, uneori partenerul mai putin inaltator poate ajunge la niște niveluri de autocritica, inferioritate sau autoblamare care, pe termen mediu si lung pot deteriora total relatia.

Criticarea sau displacerea fata de partener, de a fi inferior

Va puteti imagina ca exista o discutie sexuala caz în care partenerul care castiga mai putin poate simți nevoia sa se compare cu el? Probabil da. Acest lucru se datorează faptului că pentru unii oameni, castigurile mai mici pot indica anumite sentimente de inutilitate si sentimentul ca nu pot castiga nimic de la partenerul care castiga mai mult. Acest lucru poate duce la probleme, cum ar fi criticarea si disconfortul fata de partener.

Aceste sentimente sunt adesea agrementate de faptul ca se simte ca nivelul de iesire al persoanei poate nu fi suficient pentru a acoperi costurile si cheltuielile, facand partenerul sa se simta neputincios in raport cu partenerul sau. Uneori, critica si displacerea fata de partenerul mai bogat poate ajunge chiar mai departe, pana la sentimente de frustrare, neocupare si furie.

Deblocarea mentalului și crearea unui echilibru eficient

Primul pas pentru a rezolva aceasta problema este sa recunoasteti si sa gestionati eficient aceste emotii negative. Acest lucru poate face prin a gasi o modalitate prin care sa va gestionati sentimentele pozitive si negative in mod activ, in loc sa va lasati sa va coborati in acestea. Acceptarea si de-activarea acestor emotii va permite sa pastrati si sa intretineti relatiile sanatoase cu partenerul tau si sa va reduceti simptomele asociate cu stresul si presiunea cauzata de diferentele de castiguri.

Apoi, pe langa acceptarea acestui lucru, trebuie sa constientizati ca castigurile nu sunt cea mai importanta parte a relatiei si ca este intotdeauna necesara o comunicare constienta si in mod clar despre atat cerintele financiare, cat si despre asteptarile emotionalii ale partenerilor. O buna gestionare a acestor aspecte poate ajuta la prevenirea si rezolvarea problemelor legate de competitivitate si de inferioaritate.

Calitatea situatiei – stabilirea obiectivelor financiare si comunicarea acestora cu partenerul

O data ce sunt identificate si acceptate aceste emotii si sentimente negative, urmatorul pas pentru rezolvarea acestei situatii consta in stabilirea aplicarii unor principii obiective si moderne pentru o gestiune financiara adecvata si corecta. Acest lucru ar trebui sa ia in considerare intelegerile amandurora despre asteptari, responsabilitati, contributii si corectitudinea in privinta cheltuielilor.

Stabilirea obiectivelor financiare comune va ajuta la intelegerea si comunicarea sarcinilor legate de cheltuieli, bugete si alte cerinte planuri financiare. De asemenea, va poate oferi ambilor parteneri ocazia sa descopere si sa investigheze costurile familiei si sa isi exprime fiecare dorintele, nevoile si neajunsurile, contribuind la un consens mai larg in cadrul relatiei.

Intretinerea unui echilibru si a unei alinari reciproce

Odata ce a fost stabilit un acord comun despre planurile financiare si cerintele partenerilor, acest lucru este intarit prin aplicarea unei rezolvari eficiente si prin crearea unui aport similar in designul bugetului familial. Aceasta metoda garanteaza eficienta bugetului si ajuta la intretinerea unui echilibru si a unei alinari reciproce intre amandoi, reducand disconfortul pe care partenerul care castiga mai putin il poate simti deseori.

Un alt mod prin care o persoana cu venituri mai mici poate profita de situatia sa si poate echilibra eficient relatia in relatie este prin folosirea unui buget personal. Aplicarea unui astfel de buget va ajuta la realizarea unor obiective de economisire, reducerea cheltuielilor non-essentials si la crearea unui flux corect si eficient intre resursele partenerilor.

Acoperirea nevoilor omise – auto-discipline și auto-responsabilitate

Uneori, partenerul care castiga mai putin poate avea emotii sau chiar sa simta presiunea asupra sa si sa ia decizii corecte sau oportune.