Maternalitatea este un pas deosebit de important in viata oricarei femei si alegerile pe care le faci in aceasta perioada vor influenta in mod semnificativ viata ta pe viitorul apropiat. Femeile sunt unice in ceea ce priveste modul in care se pregatesc pentru rolul de mama, de aceea trebuie sa fii constienta de ceea ce presupune maternitatea, ceea ce presupune sa fii mama si ce consecinte poate avea asupra copilului nou nascut.

Ca sa-ti verifici daca esti pregatita sa devii mama, iata cateva intrebari pe care sa ti le pui:

  1. Esti pregatita sa iti asumi responsabilitatea?

Devine mama presupune sa fii responsabila pentru viata si cresterea unui copil, in special pe plan financiar. Aceasta presupune sacrificii, decizii dificile si multa dedicare. De asemenea, trebuie sa te asiguri ca vei avea un program de lucru care iti permite sa-ti petreci timpul suficient de mult cu copilul tau.

  1. Esti pregatita sa faci anumite schimbari in ceea ce priveste stilul tau de viata?

De obicei, viata unei mame se modifica prin schimbari aduse in ceea ce priveste stilul si ritmul vietii. Mai mult, maternitatea aduce schimbari in habitudenele alimentare, in relatiile sociale si in obiectivele viitorului apropiat. Daca esti pregatita sa faci aceste schimbari, atunci poate fi un semn ca esti pregatita sa devii mama.

  1. Esti pregatita sa te dedici in totalitate copilului tau?

Maternitatea presupune sa-i oferi copilului tau grija, dragoste si atentie. Grija includ o vigilenta crescuta deoarece copiii au nevoie de ajutor si protectie. Dragostea presupune sa incerci sa intelegi nevoile si emotiile copilului, sa comunici cu el si sa te asiguri ca sentimentele sale sunt acceptate. Si, in sfarsit, atentia presupune sa iti petreci timpul cu el, sa faci activitati impreuna si sa iti sculptezi relatiile prin dezvoltarea unei legaturi emotionale profunde.

Mai jos ai cateva sfaturi pentru a te asigura ca esti pregatita sa devii mama

Maternitatea poate fi o experienta coplesitoare, insa cu cateva modificari in stilul tau de viata vei reusi sa faci aceasta schimbare.

  1. Gandeste-te bine

Este important sa intelegi toate implicatiile care vin odata cu maternitatea. Inainte de a avea un copil, ar trebui sa fii constienta de:

• Relatiile pe care le vei avea cu partenerul tau si cu copilul;

• Impactul financiar pe care maternitatea il va avea asupra vietii tale;

• Costul suplimentar de intretinere pentru un copil;

• Motivele care te-au facut sa iei aceasta decizie;

• Cum o sa te organizezi pentru a-ti creste copilul.

  1. Exchange tips

Cu peste 3 milioane de femei care devin mame in fiecare an, vei intalni cu siguranta alte mame care impartasesc ceea ce au invatat. Vor fi cu siguranta mame care au fost in situatia ta si au trecut prin aceasta experienta, asa ca e perfect ok sa ceri indrumari si sfaturi. Discuta cu familia si prietenii pentru a afla ce au trecut ei prin inainte de a deveni parinti.

  1. Profita de libertatea pe care o ai

Cand esti la inceputul maternitatii, este important sa te bucuri de libertatea pe care o ai inainte sa fii mama. Poate ai crezut ca nu mai ai suficient timp și energie pentru a te bucura de anumite hobby-uri sau aventuri pe care le-ai facut inainte sa ai copilul, insa incearca sa fiti cat mai creativa in ceea ce priveste modul de petrecere a timpului liber. Cauta activitati interesante, fa-ti timp sa iti vad cunostintele si sa optimizezi relatiile interpersonale.

Momentul pentru a lua aceasta decizie

Momentul in care vei lua aceasta decizie este tocmai atat de important precum pregatirea pe care ai facut-o inainte de a fi mama.

  1. Respecta-te si respecta decizia ta

De obicei, femeile sunt marcate de sentimente contradictorii atunci cand vine vorba de momentul in care sa ia decizia despre maternitate. Respecta aceste sentimente si au incredere in decizia ta. Sa fii mama iti va schimba viata si, indiferent daca aceasta decizie este buna sau nu, este important sa iei aceasta decizie constienta.

  1. Reflecteaza

Cere ajutor si te gandeste bine la aceasta decizie. Este foarte important sa fii curajoasa si sa faci ceea ce consideri ca este corect pentru tine si pentru copilul tau. S-ar putea sa ti se para ca decizia ta este luata prea devreme, insa nu conteaza varsta, conteaza sa stii ca esti pregatita sa te preocupi de copilul tau.

  1. Apropie-te

Incerca sa te apropie de copiii din familia ta sau de cei din vecinatatea ta, pentru a-ti forma o idee asupra relatiilor pe care le vei avea cu copilul tau. Discutati cu parinti si sa observi cum se comporta cu copii lor si sa te familiarizezi cu lucrurile noi pe care va trebui sa le faci in scopul de a cresteli copilul tau.

Intrebari finale

Ca sa fii pregatita sa devii mama, este important sa:

• Te asiguri ca esti pregatita sa iti asumi responsabilitatea;

• Sa incepi sa faci schimbari in ceea ce priveste stilul tau de viata;

• Sa te dedici in totalitate copilului tau;

• Sa gandesti de doua ori inainte de a lua aceasta hotarare;

• Sa apelezi la intelepciunea rudelor si a prietenilor;

• Sa iti petreci timpul cu cei mici;

• Sa reflectezi asupra deciziei pe care urmeaza sa o iei;

• Sa iti asumi decizia cu curaj.

Esti pregatita sa devii mama? Daca raspunsul tau este pozitiv, sa stii ca schimbarea poate fi un pas important si pozitiv in viata ta.