Pentru ca toata lumea sa aiba un gazon unic si frumos, este necesar sa ai echipamentul potrivit. Pe langa un acoperis confortabil, scaune si alte accesorii, lama de tuns iarba ideală este absolut necesară.

Masinile de tuns iarba sunt echipamente indispensabile pentru a garanta intretinerea zilnica si corespunzatoare a gazonului, indiferent de anotimp. Cu toate acestea, este important întotdeauna să știi cum să alegi cea mai potrivita masina de tuns iarba pentru situatia personala.

Primul pas pentru a selecta corect masina de tuns iarba este sa avem o viziune despre ceea ce presupune o masina de tuns iarba si cum fiecare model si optiune se potriveste cerintelor personale.

Ce este o masina de tuns iarba?

Masina de tuns iarba ( cunoscuta si sub numele de masina de tuns gazon) este un instrument de motorizare alimentat cu benzina sau electric, care permite tunderea iarba in conditii optime.

Aceste echipamente au designul specific care garanteaza un pas accesibil si regulat, inclusiv atunci cand exista zone neregulate ale gazonului. Prin tunsile circulare (bare metalice plate, din materiale durable), miniaxe montate parallel și spatele lipit pe cutia de transmisie casa, acestea garanteaza o intretinere exacta si un gazon curat.

Exista mai multe modele de masini de tuns iarba disponibile, fiecare dintre ele fiind adecvat pentru necesitatile individuale:

• Masina de tuns iarba autotractata – este alimentata cu benzina si poate taia suprafetele mari si in pante fara niciun fel de problema.

• Masina de tuns iarba manuala – este mai usoara, mai ieftina si are un grad mare de manevrabilitate.

• Masina de tuns iarba cu fir – este alimentata de electricitate, are un cost redus si are dimensiuni mici.

• Masina de tuns iarba cu acumulator – este ecologica, se poate manevra cu usurinta si este foarte silentioasa.

• Masina de tuns iarba cu cap rotativ.

• Masina de tuns iarba adaptabila – este pe carburator, fiabil si foarte versatil.

Dupa cum se poate vedea sunt multe optiuni in legatura cu alegerea celei mai potrivite masini de tuns iarba pentru fiecare dintre noi. Pentru a alege modelul ideal, iata cateva caracteristici de luat in considerare inainte de a face achizitia.

Caracteristici importante ale unei masini de tuns iarba

  1. Potenta motorului

Potenta motorului este unul dintre cele mai importante factori de luat in considerare inainte de a achizitiona o masina de tuns iarba, astfel incat sa se poata face fata si suprafetelor mari si inanite. Este recomandat sa se opteze pentru o masina cu un motor eficient, care sa faca fata conditiilor meteorologice deosebite.

  1. Tipul de alimentare

Masinile de tuns iarba pot fi alimentate de motorina sau electricitate. Un motor cu benzina poate fi adesea mai puternic decat un motor electric, dar acestea se caracterizeaza si printr-un nivel ridicat al zgomotului si a poluarii. Masinile cu acumulator se poate folosi fara a produce prea mult zgomot sau poluare.

  1. Greutatea

In general, exista doua tipuri de masini de tuns iarba, unele fiind mai grele decat altele. Masinile de tuns iarba cu motorina sunt mai grele decat cele cu baterie sau cele electrice, astfel incat sunt mai usor de transportat si mai confortabil de folosit.

  1. Sistemul de taiere

Sistemul de taiere si distantele de taiere sunt alte caracteristici importante ale unei masini de tuns iarba. Exista masini de tuns iarba cu lama de taiere reglabila, astfel incat sa se poata obtine forma dorita pentru gazon. Masini cu sisteme de taiere mai performante vor tunde mai mult inaltime si mai uniform.

  1. Axa de rotatie

Se recomanda alegerea unei masini de tuns iarba cu axa de rotatie flexibila, astfel incat sa se poata taia facil iarba din zonele neregulate. Aceste masini au multiple axe de taiere, usureaza pasul si garanteaza o taiere anterioara si uniforma.

  1. Instalarea

Alegerea unui model care se poate instala rapid, fara necesitatea unor scule sau a unei instalari complicate, poate streamline procesul de intretinere si mentinerea gazonului.

  1. Prețul

De obicei, costul unuia dintre modele variaza in functie de calitatea constructiei si a materialelor folosite pentru lama de taiere.

  1. Utilitatea

Data fiind natura specifica a modelelor de masini de tuns iarba, este important sa alegem un model, care ofera greutatea și funcțiile potrivite, simple de instalat, care vor face fata la zonele neregulate ale gazonului si, eventual, cele neregulate.

  1. Aspectul estetic

Masina de tuns iarba este unul dintre acele unelte care au un impact vizibil asupra aspectului general si aspectului gazonului, astfel ca trebuie selectata cu grija.

  1. Garantia

Aparitia defectelor de functionare ale unei noi masini de tuns iarba nu este intotdeana exclusa, astfel ca este recomandat sa achizitionam un model care poate beneficia de garantia produsului.

Alegerea potrivita a masinii de tuns iarba

Aceasta va fi, in cele din urma, hotararea personala, deoarece fiecare dintre noi are necesitatile si posibilitatile sale.

Este recomandat sa se ia in considerare diferitele tipuri de masini de tuns iarba descrise mai sus, precum si ofertele disponibile in piata si sa se opteze pentru cele care corespunde cel mai bine nevoilor individului, in functie de suprafata de tuns si de alte caracteristici care pot influenta decizia.

Impreuna cu uneltele necesare, intretinerea regulata a gazonului garanteaza un aspect frumos, curat si uniform pentru obiectul preferat.