Dieta cu legume este considerată o formă de alimentație sănătoasă și cea mai cu seamă ușoară. Aceasta se axează în principal pe consumul a tot felul de legume proaspete, fără carne sau alte produse animale. Primul avantaj al acestei diete este că este foarte sănătoasă și poate avea numeroase beneficii nutriționale. În plus, este mult mai ușor să te abții de la alimente procesate și junk food-uri decât să încerci să te limitezi la cantități mici.

De asemenea, dieta cu legume se poate dovedi foarte eficientă în scăderea în greutate și la reducerea greutății corporale. Fără a consuma prea multe calorii, dietele cu legume pot să indulcească foamea și setea. Acest lucru înseamnă că vei putea să mănânci hrana pe care ți-o dorești, însă cu prudență și mai puține calorii.

Cu toate acestea, trebuie să fii atent când începi această dietă, deoarece poate fi dificil să faci față consumului constant de legume în absența altor alimente, precum carne și lactate. Proteina pe care o furnizează alimentele animale este importantă în organism, de aceea vei trebui să o obții din alte surse precum ouă, semipreparate și fructe.

Cum și care sunt principiile și beneficiile unei diete cu legume?

Una dintre principalele avantaje ale unei diete vegetariene sau vegane este că poate renunța la produsele de origine animală și poate încuraja reducerea produselor alimentare prelucrate. Dacă nu vă place să consumați carne și lactate, această dietă înseamnă că puteți mânca toate produsele pe care le doriți, având și suficiente nutrienți și vitamine necesare, chiar dacă nu consumați alimente de origine animală.

● Presidentele principiilor unei diete cu legume
Principiul de bază al unei diete cu legume este să te concentrezi pe mâncarea sănătoasă, bogată în nutrienți. Produsele alimentare prelucrate, produsele alimentare albe, alimentele bogate în zahăr și produsele grase sunt excelente exemple de alimente care ar trebui evitate. Dieta cu legume promovează adesea fructe și legume proaspete, alimente integrale, uleiuri vegetale, semipreparate din soia, nuci și semințe, fără a include produse de origine animală sau produse lactate.

● Beneficiile unei diete cu legume
Unul dintre principalele motive pentru care majoritatea persoanelor adopta dietele vegetariene sau vegane este pentru că acestea prezinta numeroase beneficii nutriționale. Dietele vegetariene pot oferi mai multe fibre decât dietele care conțin produse de origine animală. De asemenea, acestea prezinta un conținut scăzut de grăsimi saturate și un consum moderat de sodiu și pot ajuta la prevenirea excesului de greutate corporală și la prevenirea bolilor de inimă.

O altă mare provocare pe care o poate aduce o dietă fără carne este să furnizezi organismului nutrienții dorți. Dacă veți planifica dieta dvs. cu grijă și atenție, veți fi uimit de câte vitamine și minerale poate furniza, nu numai organismului, ci și altor nevoi nutriționale. Legumele sunt bogate în vitamine, minerale, fibre și antioxidanți.

Iată câteva exemple de alimente pe care ar trebui să le consumați când optați pentru o dietă cu legume:

● Fructe
fructe de pădure, ananas, piersici, struguri, papaya, mango, pepene galben și multe altele

● Legume
bază-de-legume, ceapă, broccoli, spanac, castraveți, roșii, ridichi, morcovi și alte legume

● Probe
linte, năut, mazăre, soia, fasole, nuci, semințe și alte cereale

● Lapte de orez
și alte lactate vegetale

● Fructe uscate
stafide, smochine, curmale, fructe de padure uscate și nuci

● Uleiuri vegetale
ulei de floare-soarelui, ulei de canola, ulei de măsline, ulei de cocos și ulei de avocado

● Inlocuitori de carne
soia, tofu, tempeh și alte alimente de origine vegetală

De știut că, la fel ca orice altă dietă, trebuie să mâncați în mod echilibrat și să consumați produse variate. Din dieta ta cu legume ar trebui să formeze o varietate de produse alimentare, precum fructe, legume proaspete, cereale integrale, semințe, alge, alimente vegetariene și produse lacto-vegetariene. Nu numai că vei obține o nutriție mai bună, ci și îți vei păstra interesul față de alimente.

Pe scurt, una dintre principalele avantaje ale dietelor cu legume este că sunt foarte sănătoase și pot foste benefice pentru organism, reducând riscurile unei diete nesănătoase.