Toti parintii vor sa-si hraneasca sau sa-si imbrace copiii si, prin urmare, ar trebui sa ia in considerare pericolele la care pot fi expusi micii lor copii. Una dintre situatiile ce pot pune in pericol viata unui copil este si aceea de a fi lasat sa doarma pe burtica. In cele ce urmeaza, vom discuta despre pericolele pe care le prezinta aceasta metoda de dormit si de ce ar trebui sa evitati acest lucru.

Ce inseamna sa lasi bebelusul sa doarma pe burtica?

Atunci cand bebelusul doarme pe burtica, incearca sa se inlature de foaia de pat sau poate sa stea cu capul indoit pentru a se lipi de suprafata de dormit. Din cauza pozitiei in care se afla, bebelusul nu poate sa preia aer.

Acest lucru ar putea sa cauzeze sufocare in timpul somnului, si anume Síndromul Mortii Subite a Sugariului (SMS) si sindromul de sufocare a sugarului (SIDS). De asemenea, aceasta pozitie poate fi factor declansator pentru alte afectiuni medicale.

Pericolele legate de somnul bebelusilor pe burtica

  1. Sindromul Mortii Subite a Sugariului

Sindromul Mortii Subite a Sugariului (SMS) reprezinta decesul repentin si inexplicabil a unui fat in varsta de sub un an de viata. Nu se cunosc cauzele externe care sa fi provocat acesta boala insa, expertii au stabilit ca allowd sugari sa doarma pe burtica, ar putea contribui la aceasta.

  1. Riscul de sindrom de sufocare a sugarului

Sindromul de Sufocare a Sugarului (SIDS) este cunoscut si sub numele de “leu mortelor”, si apare atunci cand organismul nu primeste suficient oxigen in timpul somnului. Acest lucru se intampla de obicei atunci cand bebelusul este lasat sa doarma pe burtica, avand asadar un risc crescut de sufocare.

  1. Alte pericole

• Bebelusul isi poate strange gatul intr-o pozitie prea stransa, care poate provoca dureri de gat si alte simptome neplacute;

• Bebelusii sunt predispusi a rontai 6 ultimele degetele de la picioare pe massuri in timpul somnului;

• In cazul in care bebelusul nu poate sa respire intens in aceasta pozitie, atunci nivelul bioxidului de carbon se poate mari;

• Dacă baby stau pe burtă prea mult timp, acest lucru le poate afecta coloana si musculatura spatelui;

• Cum bebelusii sunt lipiti de temie, ei pot fi expusi riscului de a crea iritatii de la culoarea, textura sau materialul patutului sau culcusului.

De ce trebuie sa evitam sa lasi bebelusul sa doarma pe burtica

Atunci cand un bebelus doarme pe burtica sau se apleaca, poate fi expus sufocarii. Pozitia pe burtica tinde sa limita un bebelus din a se bucura de respiratii regulate si normale in timpul somnului. Aceasta pozitie este interzisa de medicii pediatri, deoarece poate duce la SMS. In plus, aceasta pozitie poate afecta si pozitia toracelui si a gatului bebelusului.

Alte motive pentru care ar trebui sa evitati ca bebelusul sa doarma pe burtica sunt:

• Accidente neplacute: Acest lucru se intampla de obicei atunci cand bebelusul se intinde pe forum sau se roteste intr-o pozitie prin care cadea in pat.

• Accidental persoanei care ingrijeste bebelusul ii pot cauza leziuni, rontait, muscatura sau neplaceri.

• Acest lucru provoaca intarzieri de dezvoltare a capacitatii de a sta singur pe picioare sau de a sedea.

• Bebelusul poate sa inhaleze bucati de patut sau alte articole care se afla in preajma lui, aprinzand incendii in orice moment.

• In aceasta pozitie bebelusul poate prea adesea poate sa faca trezitul intr-o pozitie mai rece, care poate provoca inflamatii ale inimii sau respira inabilitati.

Cum prevenim Síndromul Mortii Subite a Sugariului

  1. Alaptatul exclusiv: Exista cercetari care arata ca atunci cand sunt alaptati exclusiv (timp de 6 luni sau mai mult), bebelusii prezinta un risc mai scazut de a dezvolta SMS.

  2. Reducerea efectelor nocive ale fumatului in preajma bebelusului: Fumatul in preajma bebelusului poate creste riscul accidents mortale ale bebelusului in timpul somnului.

  3. Reprezinta o pozitie saptamanala in care bebelusul sa doarma: Atunci cand bebelusul doarme pe spate sau pe o parte are un risc mai putin de a dezvolta SMS.

  4. Monitorizarea bebelusului in mod regulat: Acest lucru include sa verificati sau sa mires datile patutului in mod regulat si sa evitati sa lasati jucarii sau haine in patutul bebelusului.

  5. Evitati sa incalziti prea mult camera sau patutul in care doarme bebelusul: Este important sa va asigurati ca camera este racorii. Temperaturi prea calde pot creste riscul de fat mort in somn.

Sa lasam un bebelus sa doarma pe burtica poate sa-i puna viata in pericol, il poate face sa se trezeasca obosit si lezat, precum si sa faciliteze inflamatii ale inimii sau probleme respiratorii. De aceea este important sa ii permitem a se odihni intr-o pozitie corecta si sa avem grija sa ii oferim caldura si confort necesar napului. Prin urmare, parintii sunt sfatuiti sa evite sa lasa bebelusul sa doarma pe burtica.