Istoria machiajului este interesanta si variata, datand inca din antichitate. Machiajul a evoluat de-a lungul secolelor, constand in schimbari de tendinte si produse si astfel exceland cu modele distincte si izbitoare, adaptate stilurilor si tendintelor durabile.
Sub numele de maquillage, termenul francez definind machiajul profesional, istoria machiajului poate fi urmarita in trecut pentru a vedea ce tendinte au condus la geneza noilor produse moderne si mai important, de ce machiajul si stilizarea fetei au devenit atat de raspandite in randul mondenilor de azi.
Facilitatile culturilor antice
Istoria machiajului incepe in timpurile straine, cu culturi vechi cum ar fi egiptenii si babilonienii, care si-au folosit foarte din timp rezervele de produse naturale pentru a-si face machiajul. Egiptenii au fost descoperiti in camera mumificarii avand ghips pe fata pentru adaugarea unor trasaturi precise, oferind volume si umbre in toata rezonanta lor. Tara lor patriarhala a observat ca aspectul fizic juca un rol important in cultura lor si, ca atare, a promovat folosirea machiajului si a tencuielii contururilor fetei. Egiptenii si-au utilizat uleiurile din semințe de lotus si alte produse, precum si creioanele facute din ceara de albine, pentru a obtine un machiaj profund, ravenos.
Grecii antici se aflau sub influenta puternica a Egiptului, iar frumusetea a fost inca o parte importanta a identitatii lor. Ei au incercat sa sublinieze trasaturile femeilor prin machiaj, utilizand urmeaza pigmenti naturali ca fucsia rosie si albastru din afine, veninul de albine si galbenul sulfuric pentru a realiza nuanțe intense si calde. La fel ca babilonienii, grecoromanii au permis femeilor sa poarte machiaj, in ciuda regulilor sociale si religioase, iar ritmurile lor de frumusete formale si informale au reprezentat un element distinctiv al civilizatiei lor si au condus la schimbarile rapide ale tendintelor in machiaj.
Cultura renascentista
Istoria machiajului a ajuns la Europa cu exploratorii si colonialistii. Produsele folosite in Europa la acea vreme erau faimoase pentru modul lor agresiv, deoarece cele mai multe se bazau pe substante chimice precum arsen, diazoniu, aluminiu si seleniu, prea toxice pentru a fi folosite pe o perioada lunga. Odata cu evolutia renascentismului, secolul al XV-lea a preluat o abundenta de tendinte in materie de machiaj, promovand sofisticarea machiajului feminin si simultan si inlocuind produsele chimice toxice cu ceruri si ceara. Acest lucru a impus atat tendinte, cat si norme stricte pentru machiajul corect si armonios.
Cele mai populare tendinte ale machiajului renascentist au fost aplicarea cerului peste fata pentru a obtine albul alb, albirea buzelor si obrajilor cu aplicarea unui ruj negru si aplicarea unui ruj galben pe gene si culoarea obrajilor. Femeile din aceasta perioada foloseau scuipati pentru a-si albi dintii, iar luciul buzelor a fost realizat cu luciu pe baza de ceara de albine.
Baroc si revolutionaire
Pe masura ce istoria s-a mutat in secolul al XVII-lea, tendintele in machiaj au devenit mai extravagante si ample, cu influente din stilul baroc si renascentist. Femeile foloseau rujuri si farduri in nuante mai tari cu avantajele aduse de noua ceara de albine, ceea ce a condus la o marire a raspandirii rujurilor de buze si a pudrelor.
Continuand in secolul al XVIII-lea al revolutiei, productia de produse cosmetice a inceput sa inregistreze crestere in Europa, datorita productiei chimice si a importului din India si China. Produsele precum rujul, fardul si pudra si-au facut aparitia in magazine si au fost folosite pentru a obtine nuante mai puternice ale machiajului in vremea revolutiei franceze, constand in rujuri rosiatice sau portocalii, imagini elaborate in fardul de obraz si arabesque.
Revolutia moderna
Secolul al XIX-lea a marcat aparitia unora dintre primele produse cosmetice industrializate, cuprinzand nuante mai blande de ruj si farduri. Pe masura ce se desfasurau evenimentele sociale anuale din Paris, facand legaturile intre machiaj si moda mai stranse ca niciodata, produsele cosmetice au fost lansate, proiectate si experimentate. Femeile isi revizuiau stilurile anual, astfel ca produsele de machiaj au devenit mai eficiente si mai accesibile, ceea ce a condus la aparitia unor tendinte noi, care condamnau vechile tendinte de extravaganta.
In mijlocul secolului al XIX-lea, tendinta obiceiurilor de a folosi au devenit mai comune, cea mai intalnita oferind reflectie metalica si un look abraziv. Abia in anii 1880 a inceput un nou val de machiaj natural, mai subtil si discret, care s-a bucurat de mult succes, promovand frumusetea discreta, cu nuanțe pastelate si contrasturi delicate.
In secolul al XX-lea, tendintele makeup-ului au devenit mai contrastante si marcate ca vreodata, fiind corelate cu era moderna si industrializarea produselor de machiaj. Femeile au adoptat scarile contrastante si mascara colorata, ceara subtila si rujuri in culori proaspete, ceea ce a condus la aparitia lumii moderne a mulburilor. Produsele cosmetice au avansat in calitate si nuantari, iar tendintele de a le folosi in cantitati mari au devenit mai frecvente, cu influenta schimbarilor sociale si politice a epocii, conturarile supradimensionate ale fetei fiind adoptate si inflorite de femeile de toate varstele.