Excesul de greutate si obezitatea a devenit o consistenta amenintare la adresa starii de sanatate a omenirii. Cele mai multe persoane care doresc sa-si controleze greutatea folosesc cea mai usoara cale – dieta si exercitiile fizice regulate. Pilates este una dintre aceste optiuni. Studiile au aratat ca multi practitioneri au simtit scaderea in greutate si au aratat alte beneficii.

Ce este Pilates?

Pilates este o tehnica de antrenament fizic pe care o persoana o poate practica pentru a-si mentine sanatatea, flexibilitatea, controlul corporal si controlul greutatii. Ea a fost inventata de Joseph Pilates (1880-1967). El folosea principiile Kinesiology si Yoga pentru a crea o tehnica bazata pe miscari lente, experienta lui fiind ca aceste exercitii vor evidentia muschii profunzi, astfel contribuind la alinarea tensiunii musculare.

Beneficiile Pilates

Pilates aduce numeroase beneficii pentru sanatate si controlul greutatii. Acestea includ:

• Cresterea flexibilitatii si a mobilitatii articulare.

• Cresterea fortei musculare.

• Cresterea libertatii respiratorii.

• Intarirea muschilor din spate.

• Cresterea mobilitatii coloanei vertebrale si reducerea durerii.

• Stimularea coordonarii si echilibrului.

• Prevenirea ranilor si lezarea muschilor.

• Reducerea stresului.

• Mentinerea controlului greutatii prin arderea caloriilor.

• Cresterea metabolismului și a ratei metabolice.

• Prevenirea vechilor obiceiuri cele mai distructiv culturale.

• Cresterea atentiei si a concentrarii.

• Relaxare mentala si fizica.

Motivatia esentiala a acestei tehnici este inalzarea energiei vitale prin este o tehnica de prevenire a problemelor de sanatate si de mentinere a starii bune prin eforturi fizice. În timpul executarii miscarii, participantii sunt invatati sa se concentreze asupra fluxului si alinarii miscarilor, in loc sa-si concentreze atentia asupra tensiunii sau durerii musculare.

Cum se face Pilates?

Pilates se face, de obicei, alaturi de un partener care te poate indruma in experienta. Un instructor specializat in Pilates va poate oferi o clasa, sau poate recomanda sa folositi un DVD pentru a incepe. Clasele obisnuite dureaza 1 pana la 2 ore si abordarea este pe mai multe varfuri.

Tehnicile Pilates includ miscari lente, concentrandu-se asupra miscarilor corpolente. Exercitiile de comutare si de abilitati utilizeaza greutati suplimentare, cum ar fi ganterele, pentru a construi in controlul muschilor, calm spanzurare, sarituri, extensii sau rotatie pentru contruita in flexibilitate. Prin concentrarea asupra procesului tehnic, se folosesc aparate pentru ajutor si forta constrictie, precum biciclete, rote, benzi de rezistenta si exercitii cu balanțe.

Exista mai multe forme de Pilates, cum ar fi:

• Pilates clasic – Acesta este un grup de exercitii efectuate pe un aparat specializat pe 2 nivele. Cu aceasta forma se pot trimite grupuri musculare mai mici, care va ajuta sa va intariti nivelurile de tensiune si de control.

• Pilates duale – Aici, exercitiile se efectueaza pe un aparat dual care are rola de a face miscari de rotire si treptata.

• Pilates pe mocheta – Acest lucru permite ca miscare sa se realizeze direct pe mocheta, cu ajutorul greutatii proprii corporale si a altei forme de greutate, cum ar fi gantere, scuturi sau benzi de rezistenta.

• Pilates yoga – Aceasta combina o parte din tehnicile de Pilates si de yoga.

• Pilates Stretching – Aceasta este forma cea mai usoara si mai relaxanta, care are un impact minim asupra rezultatelor.

Efectele Pilates

Studiile arata ca Pilates poate avea un impact direct asupra nivelului de greutate. Una dintre ele arata ca persoanele care practica pilates au pierdut in greutate in comparatie cu persoanele din grupul de control, cu un pronuntat efect stimulat datorita energiei investite in antrenament si in schimbul de calorii.

De asemenea, cercetarile au constatat ca o practica regulata de Pilates poate contribui la cresterea productiei de energie, a ritmului cardiac si a mentinerii maselor musculare, toate contribuind la pierderea in greutate.

Pilates se poate practica la fiecare varsta, iar invalizii sau persoanele cu handicap pot sa-l foloseasca in cel mai sigur mod. De asemenea, este important sa anticipati conditiile pre-existente si sa stabiliti nevoile speciale inainte de a incepe sa practicati.

In concluzie, Pilates poate oferi beneficii semnificative sanatatii si controlului greutatii. O practica constanta si disciplinata poate aduce imbunatatiri semnificative asupra starii de sanatate si a controlului greutatii pentru multe persoane. Experienta Pilates poate schimba perceptia persoanelor asupra exercitiilor si poate oferi in acelasi timp relaxare mentala si fizica benefica.